Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Macierewicz krijgt wereldfaam.

Gestart door Pieszyce, 26 december 2022, 21:22

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Macierewicz krijgt wereldfaam. De "Financial Times" zonder doekjes eromheen beschrijft wat PiS deed met het Poolse leger
20. May 2017 at 12:53


Macierewicz krijgt wereldfaam. De "Financial Times" zonder doekjes eromheen beschrijft wat PiS deed met het Poolse leger

18 maja 2017

De wereld heeft al vele maanden kunnen leren over de achteruitgang van de Poolse democratie. De beroemdste wereldtitel heeft de vernietiging van het Constitutioneel Tribunaal en de rechterlijke macht of de stigmatisering van de regering en de publieke media al beschreven. Nu opent de beroemde 'Financial Times' echter een nieuw, veel meer vertelend hoofdstuk over de 'goede verandering' naar de verbeelding van de mensen over de hele wereld. Britse krant meet breed uit wat Antoni Macierewicz deed met het Poolse leger.

Op de Polen, zal wat de "Financial Times" doet gewoon geen indruk meer maken. Lezers van over de hele wereld - vooral haar westerse, democratische deel – wrijven  hun ogen uit van verbazing. De Britse krant beschrijft, onder andere, dat het bewind van de Wet en Rechtvaardigheid partij politieke zuiveringen uitgevoerd, waarna de meest senior commandanten bijna allemaal worden vermeld, en de bekende GROM-eenheid krijgt zo nu en dan een nieuwe commandant.

"Financial Times" merkt op dat ook het geval is van het uitwisselen van kaders loyaal aan de nieuwe autoriteiten. De Brig. Gen. prof. Stanislaw Koziej ontkent het niet, voormalig medeauteur van de Poolse defensie doctrine en voormalig hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau, die een van de gesprekspartners van de FT was. Hij legt uit dat het Poolse leger werd verzwakt door "een poging te ideologiseren en verslaafd maken aan de partij. - Deze praktijken zijn vergeten uit de tijden van de communistische heerschappij, - merkt de generaal op.

En natuurlijk, het falen van de modernisering van het Poolse leger, dat begon in de tijd van Antoni Macierewicz, is natuurlijk niet ontsnapt. Mede onder andere door de verrassende breuk van de offerte voor Franse multifunctionele helikopters en de chaos in andere orders.

Bron:  "Financial Times", naTemat.pl by  Jakub Noch Po Polsku

Pieszyce

Re: Macierewicz krijgt wereldfaam. De "Financial Times" zonder doekjes eromheen beschrijft wat PiS deed met het Poolse leger
20. May 2017 at 15:49
 

Special force commander Gen. Polko treft Macierewicz. Zo scherp als nog nooit

27 februari 2017

Steeds meer militaire deskundigen bekritiseren de beslissingen die door de minister van defensie Antoni Macierewicz worden gemaakt. Deze keer wordt hij zelfs bekritiseerd door generaal Roman Polko, voormalig commandant van GROM en plaatsvervangend hoofd van BBN door president Lech Kaczyński. - Het zou gezond verstand zijn om mensen vast te houden die veel kennis hebben, een enorme ervaring, en niet ijverig knuffelen, - vertelde Polko TVN24.

Generaal Roman Polko verdedigde lang en hard de redelijke beslissing Antoni Macierewicz als hoofd van het ministerie van defensie aan te stellen, maar uiteindelijk moest hij capituleren. Alle series van conflicten van Macierewicz's waren met de commandanten op sleutelposten in het Poolse leger.

Hoewel Macierewicz al bijna 90 procent heeft vermeld. officieren in topposities, maar de beker van bitterheid overstroomde door vertrek vanaf het einde van vorig jaar. Genraal Mieczysław Gocuł, Marek Tomaszycki generaal en commandant van de strijdkrachten, generaal Miroslaw Rozański die een officier is met enorme ervaring, zelfs jarenlange ervaring. Ze dienden niet alleen in Polen, maar hebben ook met succes hun taak uitgevoerd als bevelhebber van de Poolse militaire contingenten in Afghanistan en Irak. Echter, toen Macierewicz de controle over het ministerie van defensie overnam, hadden na een jaar, onofficieel hun nauwe medewerkers, niet meer de kracht en het geduld om zijn controversiële beslissingen uit te voeren. Effect? Alle drie verlieten het leger.

"Deze generaals (...) met twee van hen studeerde ik - met generaal Gocu en Tomaszycki - en ik weet, dat ze altijd hun eigen opvattingen hadden, nooit partij ideeën hadden, of enige andere optie, ze hebben hun best gedaan zoals ze kunnen, en ze deden het heel goed, hun werk doen. Nou, misschien waren ze confortabel voor macht," zei Polko bitter.

Generaal Polko ontweek ook vragen over de beschamende situatie voor het ministerie van Nationale Defensie, waar hij getuige van was als toevallige bestuurder aan het eind van vorige week. Wat hij opnam met zijn auto camera, toen de militaire politie auto's stopte, zodat minister Macierewicz de weg op een onwettige plaats kon oversteken.

- Zeker het beledigt me, want als de minister of mensen die op het hoofdgebouw werken, en ze willen te voet naar een ander gebouw gaan, dan kan je normaal gesproken, als iedere  normale persoon gaan, een dergelijke wandeling is zelfs goed voor de gezondheid - probeerde gen. Polko met een grap te verduidelijken, maar het is duidelijk dat ook hij nu niet wil lachen ....

msn.com by Radosław GrucaPo Polsku

Pieszyce

Re: Macierewicz krijgt wereldfaam. De "Financial Times" zonder doekjes eromheen beschrijft wat PiS deed met het Poolse leger
21. May 2017 at 01:18


"Dergelijke carrières breken het moreel". De Chef  grenswacht had 1,5 jaar om van kapitein naar generaal te gaan.

19 mei 2017

Voor dergelijke promoties moet zelfs de meest geschikte in uniform een aantal jaren wachten. Maar de PiS-overheid heeft een buitengewoon politiek carrièrepad geïntroduceerd. Op dat moment, werd het hoofd van de grenswacht, Marek Lapiński, hoofd van de grenswacht, die generaal  werd, hoewel hij anderhalf jaar geleden nog kapitein was. En hij is gepensioneerd. Na het winnen van de verkiezingen haalde het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie, Mariusz Blaszczak, onder de naam 'goede verandering' hem uit zijn pensioen en ... enkele dagen geleden ontving Łapiński – de generaals epauletten van president Andrzej Duda. Onder het PiS regime zijn dergelijke praktijken niet langer verbazingwekkend.

De RMF journalisten die deze verontrustende zaak hebben onthuld beweren dat zo'n snelle vooruitgang in geüniformeerde diensten niet door de oudste officieren wordt herinnert. - Dit is een "kangoeroe" methode – zeggen sprekers op de radio. "De vooruitgang van de Vicaris naar Pastoor duurt vele jaren, en hier is een sprong van Vicaris direct naar kardinaal," is het kwaadwillig commentaar.

Bellers naar naTemat stellen dat dergelijke snelle ontwikkelingen zich voordoen, maar alleen tijdens de oorlog. En hier is het nog niet eens een reguliere leger, maar alleen de grenswacht, die, hoewel het bewaken van de grenzen, maar in de praktijk nodig is om smokkelaars van sigaretten, alcohol, en zelden illegale immigranten te vangen.

Carrière op z'n Napoleons

Dergelijke ontwikkelingen vonden ook plaats in de late jaren '80 en begin jaren '90, toen het regime in Polen wijzigde. Wanneer nieuwe kaders werden gemaakt voor de diensten, niet alleen militair maar meer civiel. Toen was deze sprong mogelijk, maar niet zo groot en niet tot de rang van generaal. Want hier spreken we over carrières op de Napoleontische manier, in termen van snelheid, geen leeftijd of genius. Zij bouwen niet de autoriteit van de dienst op, maar ze compromissen het, - zegt in een interview met naTemat Marek Biernacki, PO parlementariër en voormalig hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie.

Volgens Biernacki, worden alle uniforme diensten ondergeschikt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie, wordt de professionaliteit niet meer geteld en zijn de politieke benoemingen van PiS van het grootste belang. - Nominaties die geen ervaring met zich meebrengen, en ze zijn alleen het resultaat van de zekerheid dat partij activisten steeds vaker voor gaan. En niet alleen bij de grenswachten, maar ook bij de politie, bijv. De keuze van de commandanten van de gemeentelijke- of provinciale politie. Hetzelfde gebeurt bij de brandweer. Dit kan weerspiegeld worden in de staatsveiligheid - waarschuwt Biernacki.

- Aan de andere kant, heeft Polen een uniek talent voor het wegwerken van ervaren commandanten. We zagen dat zelfs bij het ministerie van Defensie onder leiding van Antoni Macierewicz. Maar we ontslaan officieren niet op de manier waarop ze de dienst verlaten en vervolgens anderen iets leren  in scholen, stichtingen, denktanks.
Nee, ze worden er gewoon uitgegooid en langzaam, in hun plaats zijn het vaak passieve mediocraten, maar getrouw. Dit is een activiteit tegen de staat - voegt hij toe.


Einde deel 1.

Vanwege de lengte van de tekst in tweeën geknipt

Pieszyce


Vervolg


Dergelijke carrières breken het moreel. "De Chef  grenswacht had 1,5 jaar om van kapitein naar generaal te gaan. [deel 2]

In de Poolse leger gebeurt hetzelfde

Of in het leger, waar het zelfs onlangs een enorme impact op het personeel kreeg, werd vertrouwd door het hoofd van het ministerie van defensie Bartlomiej Misiewicz gebeurde ook spectaculair als in de dienstverlening onder het ministerie van Binnenlandse Zaken? Generaal Roman Polko, het voormalige hoofd van GROM, beweert dat dergelijke "kosmische" vooruitgang niet is gehoord, maar dat het probleem bestaat.

- Dergelijke versnelde promotie paden zijn zeer gevaarlijk. Het overslaan van de volgende fasen in het verwerven van ervaring en de bevordering van mensen zonder competentie, zonder de kennis, is zeer kortzichtig. Misschien hebben ze het vertrouwen van politici verdiend, want dat is de manier om er naar te kijken, maar vanuit het oogpunt van het functioneren van het leger is dit een zeer negatief fenomeen. Iemand die niet de juiste opleiding, voorbereiding heeft en plotseling iets groots beheert, is zo'n "kunst officier". Want nu in plaats van de Nationale Defensie Academie hebben we de Academie voor Oorlog Kunst -  grapte in een interview met naTemat gen. Polko

- Het is niet genoeg om een tweejarige, part-time studie te beëindigen, om een goede officier te zijn. Zoals u niet kunt doen met een beginnende dokter, en u maakt hem plotseling directeur. Ik geloof dat je via de verschillende stadia van de dienst je ervaring op moet doen en de autoriteit te verkrijgen onder je ondergeschikten. In andere situaties, werkt het deprimerend. Mensen beginnen aan hun hoofd te krabben en vragen zich af waarom ze zo veel geleerd hebben, waarom waren ze op al die missies waar naar toe ze vertrokken? - Voegt hij toe.

En berekent dat: chaos, destabilisatie, onzekerheid, onduidelijke criteria voor promotie, in elke dienst brengen zij bezwaren en breken het moraal. - Ik herinner me dat ik een moeilijk gesprek heb gehad met het overleden hoofd van het ministerie van defensie Alexander Szczygło, toen ik het niet eens was met de benoeming van generaal officier zonder gevechtservaring. Ik verklaarde, dat men geen generaal kan worden die alleen de schoenen mooi kan schoonmaken en mooi kan marcheren. Ik, voordat ik Generaal werd, reed op een missie naar het voormalige Joegoslavië, Kosovo, gevaar voor eigen leven en gezondheid – antwoordt Polko.

Het verklaart ook dat de "verzachting" van de personeelsvoorschriften in het leger slecht werkt op de gehele structuur. - De politie en grenswachters hebben ons altijd benijdt, dat ze niet in het leger waren, omdat de junior officier de leiding gaf aan de senior officier. En op dit moment, kan het heel goed zijn dat de kolonel een ondergeschikte generaal heeft, want het is deze flexibiliteit. Er was een wet die de identiteit van de graad heeft aangenomen, en zo moet hij zijn, benadrukt hij.

Wie is generaal Łapiński?

De 54 jaar oude generaal Lapiński werd geboren in Zamość. Hij studeerde af aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Bestuur van de Universiteit van Maria Curie-Sklodowska in Lublin. De dienst begon in 1991 bij het Bureau van Staatsbescherming.

De grenswacht begon te dienen in 1993. Sinds 1998, diende hij als plaatsvervangend inspecteur-generaal van de douane. In 2006-2007 was hij directeur van de afdeling Controle, Klachten en Verzoekschriften bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij diende ook als directeur van het bestuur van het Hoofdkantoor van de Grenswacht.

Van 2010 tot april 2015 was Łapiński ter beschikking van de commandant van de Grenswacht. Op 4 april 2015 ging hij als kapitein met pensioen. Op 31 december 2015 werd hij teruggebracht in actieve dienst. Hij werd benoemd tot hoofdcommandant van de grenswacht. Hij verkreeg in 2016 de rang van majoor, luitenant-kolonel, kolonel. In mei 2017 benoemde president Andrzej Duda hem tot de rang van Brigadegeneraal van de Grenswacht. Onlangs beschreven we een geval in naTemat over de nieuwe commandant van de speciale eenheid GROM Col. Mariusz Pawluk, waarvan de soldaten vanwege het gewicht zeggen: "Ponton." Hij was ook een paar jaar uit het leger, had een winkel met militaire goederen, maar keerde terug als gevolg van politieke connecties.

Bron: naTemat.pl by  Jarosław Karpiński Po Polsku