Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Lichaam laatste president in ballingschap komt thuis tot rust

Gestart door Pieszyce, 4 december 2022, 15:28

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Originele poster Pieszyce
"Geantidateerd van "15 april 2010"


Lichaam laatste president in ballingschap komt thuis tot rust

  


Het lichaam van de laatste president van Polen in ballingschap, Ryszard Kaczorowski is aangekomen in Warschau.
  
Moskou nam afscheid van hem met de eer die bij een president past, nadat hij stierf in de vliegtuig crash van zaterdag en hij werd met een volledige militaire eer in Warschau verwelkomd.

Van juli 1989 tot december 1990 was Kaczorowski, gevestigd in Londen, de laatste president van Polen in ballingschap tot hij het presidentiële insigne overhandigde aan Lech Walesa nadat Polen weer zijn volledige onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie herwon.

Zijn kist zal worden opgebaard in het Belweder paleis voor het publiek eer, zei Gniewomir Kuczynski Rokosz, vertegenwoordiger van de familie van de overledene president:

"Dit is waar het lichaam van Marshall Józef Piłsudski aan het publiek werd gepresenteerd toen hij in 1935 stierf. Vanaf 16.00 uur CET zal iedere burger die respect wil betonen aan Zijne Excellentie Ryszard Kaczorowski, de gelegenheid krijgen om dit te doen," vertelde Kuczynski de Poolse radio .   [/td][/tr][/table]

Op vrijdag zal de kist in een begrafenis colonne vervoerd worden naar St. John's Cathedral in Warschau. Een Heilige Mis in de intentie van de overleden president Ryszard Kaczorowski zal later vandaag in de stad gehouden worden. Een rouwdienst op maandag gehouden in de kathedraal, zal worden gecelebreerd door aartsbisschop Kazimierz Nycz, met een preek gegeven door kardinaal Józef Glemp.    

Het lichaam van de voormalige president in ballingschap zal begraven worden in de Nationale Tempel van de Goddelijke Voorzienigheid. (AB / PG)

Bron: thenews.pl