Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Nieuwe Poolse commissie begint Russische en Belarussische invloed te onderzoeken

Gestart door Pieszyce, 6 juni 2024, 09:13

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Nieuwe Poolse commissie begint Russische en Belarussische invloed te onderzoeken

5 juni 2024   


Brig.Gen. (Ret.) Jarosław Stróżyk
citaatfoto  twitter.com

De Poolse regering heeft officieel een speciale commissie gelanceerd om de Russische en Belarussische invloed in het land te onderzoeken.

Brig.Gen. (Ret.) Jarosław Stróżyk, hoofd van Polen's Militaire Contraspionage Dienst (SKW), zal de commissie leiden, die ernaar streeft om te opereren zonder politieke of partijdige vooroordelen.

Stróżyk heeft een lange militaire en diplomatieke carrière, en heeft onder andere gediend als plaatsvervangend hoofd van de NAVO-inlichtingendienst, volgens de regering.

Tijdens een persconferentie op woensdag kondigde premier Donald Tusk de doelstelling van de commissie aan om betrouwbare kennis te verschaffen over de dreigingen die uitgaan van Rusland en Belarus, verklarend: "We weten al dat deze landen en hun diensten het meest actief zijn geweest in Polen."

Hij voegde eraan toe dat de commissie zich niet alleen zou buigen over incidenten uit het verleden, maar ook over actuele kwesties die van invloed zouden kunnen zijn op de toekomst, waaronder voortdurende publieke en bestuurlijke beïnvloeding.

Journalisten stelden vraagtekens bij de focus van de commissie, vooral met betrekking tot recente gebeurtenissen zoals de cyberaanval van vorige week op Polen's PAP nieuwsagentschap en een reeks van brandstichtingen in het hele land.

Tusk antwoordde dat de commissie in eerste instantie belangrijke gebeurtenissen uit het verleden zou onderzoeken, maar ook zou kijken naar hun mogelijke huidige impact.

Het eerste rapport van de commissie, met een gedetailleerde beschrijving van de bevindingen en de betrokken personen, wordt over twee maanden verwacht, wat een snelle transparantie belooft.

Daarnaast verklaarde Tusk dat de commissie zich niet zal laten beïnvloeden door vooropgezette ideeën of politieke agenda's.

Het onderzoekspanel bestaat uit experts uit verschillende vakgebieden en zal ook gepensioneerde aanklagers, gespecialiseerd in contraspionage, erbij betrekken, waardoor het beter in staat is om complexe gevallen van buitenlandse inmenging aan te pakken.

Verschillende ministeries, waaronder die van buitenlandse zaken, defensie, financiën, digitale zaken en binnenlandse zaken, hebben vertegenwoordigers voorgedragen om deel uit te maken van de commissie.

Minister van Justitie Adam Bodnar benadrukte de diverse vertegenwoordiging binnen de commissie en de krachtige steun van verschillende ministeries om een alomvattend onderzoek van buitenlandse invloeden op de binnenlandse veiligheid en belangen van Polen te garanderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Tomasz Siemoniak zei dat het land momenteel niet alleen te kampen heeft met invloeden, maar ook met actieve operaties in opdracht van Russische en Belarussische diensten, waaronder sabotagepogingen en een onstabiele situatie aan de grens, die volgens hem allemaal ongetwijfeld door deze diensten zijn georkestreerd.

(rt/gs)
Bron: IAR, PAP, gov.plpolskieradio.pl by (rt/gs)         English