Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

76 miljard euro uit de EU ontgrendeld

Gestart door Pieszyce, 20 januari 2024, 00:57

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


76 miljard euro uit de EU ontgrendeld
De Europese Commissie bevestigde dat aan de voorwaarden was voldaan


Kacper Kolibabski
19 januari 2024   

De Europese Unie zal uit de structuurfondsen 76 miljard euro voor Polen vrijmaken. De Europese Commissie bevestigde dat we aan alle voorwaarden voldeden.

"We hebben bevestiging van de Europese Commissie – Polen voldoet aan de laatste drie voorwaarden die nodig zijn voor de volledige mobilisatie van structuurfondsen – 76 miljard euro voor de uitvoering van programma's tot 2027", kondigde Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, minister van Fondsen en Regionaal Beleid, aan. sociale media. De informatie verscheen minder dan een week nadat de media onofficieel berichtten dat de Europese Commissie details van Polen verwachtte over veranderingen die EU-fondsen zouden vrijmaken.

Er is groen licht. 76 miljard euro uit EU-fondsen zal naar Polen vloeien

Net als bij de KPO was de fundamentele voorwaarde waaraan Polen moest voldoen de hervorming van het rechtsstelsel. Zonder dit zouden we vrijwel geen kans hebben om de betaling van 76 miljard euro uit het Cohesiefonds te ontvangen, meldde RMF FM-verslaggever Katarzyna Szymańska-Borginion op 14 januari. Hoewel we de rechterlijke macht sinds die dag niet hebben hervormd, is de EU-financiering – volgens minister Pełczyńska-Nałęcz – gedeblokkeerd. Dit kan verrassend zijn, vooral omdat de Europese Commissie genoeg had van de vele hoge garanties over het herstel van de rechtsstaat en het ontbrak aan specifieke details.

De twee resterende voorwaarden, ook wel thematische genoemd, die Polen volgens de RMF FM-verslaggever zou moeten reguleren, zijn transport- en gezondheidszorgkwesties. "Als het op transport aankomt, moet Polen een 'alomvattende transportplanning' implementeren, d.w.z. een transportinvesteringsplan, en in het geval van de gezondheidszorg een 'strategisch beleidskader voor gezondheidszorg en langdurige zorg', d.w.z. investeringsplannen. behoeften in de gezondheidszorgsector (bijvoorbeeld welke ziekenhuizen en welke acties)" – berichtte de Kraków-radio. Belangrijk is dat de EU vereist dat de uitvoering van plannen gebaseerd is op solide gegevens en handige, betrouwbare analyses. Als je aan de voorwaarden voldoet, wordt er onder meer geld vrijgemaakt: voor het aanleggen van wegen of het uitrusten van ziekenhuizen.

Er is echter nog geen informatie vanuit de overheid of deze voorwaarden of andere voorwaarden ook daadwerkelijk van toepassing zijn. Wij zullen moeten wachten op verdere informatie.

De Europese Commissie verzekerde dat Andrzej Duda de KPO niet zou blokkeren

Aan de ene kant waren er rapporten met specifieke details op verzoek van de Europese Commissie, en aan de andere kant de verzekering van Vera Jourová, vice-president van de Europese Commissie, dat Andrzej Duda de KPO niet zou blokkeren. Het plaatsvervangend hoofd van de Commissie beantwoordde zorgvuldig de vraag of het plan voor de justitiële hervorming alleen voldoende zou zijn om het geld uit te betalen, of dat er hervormingen moeten worden doorgevoerd, waarvoor de handtekening van de president nodig is voor de wetten die door de parlementaire meerderheid zijn aangenomen.

Het plan waarover ik van Adam Bodnar hoorde, is realistisch. Het ene is natuurlijk het plan van de minister, het andere is de politieke realiteit. We weten nog steeds niet hoe de president zich zal gedragen en wat hij met de wetsvoorstellen gaat doen. En nu wil ik niets voorspellen.

- benadrukte Jourova in een interview met de Brusselse correspondent van de Poolse radio, Beata Płomecka. De Europese Commissie kon daarom tevreden zijn met specifieke plannen, zonder de noodzaak van onmiddellijke actie, en blijkbaar beschouwde zij de door Polen gepresenteerde plannen als zodanig, aangezien de fondsen niet geblokkeerd waren.

Bron:  next.gazeta.pl przez Kacper Kolibabski      język po Polsku