Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De EC heeft ermee ingestemd Polen extra middelen toe te kennen in het kader van de KPO

Gestart door Pieszyce, 20 november 2023, 15:30

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De EC heeft ermee ingestemd Polen extra middelen toe te kennen in het kader van de KPO
Enkele tientallen miljarden voor de energiesector


IAR, oprac.
Kacper Kolibabski
17 november 2023

Polen krijgt extra middelen uit het KPO. PiS heeft ze nog maar een paar maanden geleden aangevraagd en de Europese Commissie heeft net haar goedkeuring gegeven. Bijna 22 miljard złoty zal moeten worden besteed aan energie.

Polen zal een voorschot van 5 miljard euro (ongeveer 22 miljard zloty) ontvangen uit het EU-programma ter ondersteuning van het energiebeleid, dat deel moet uitmaken van het nationale herstelplan. Beata Płomecka, correspondent van de Poolse radio in Brussel, stelde vast dat vertegenwoordigers van de kabinetten van de commissarissen laat in de middag overeenkwamen om wijzigingen aan te brengen in de KPO. Dit moet maandag definitief worden bevestigd door de kabinetschefs van de commissarissen en de volgende dag door de commissarissen worden goedgekeurd tijdens hun vergadering in Straatsburg.

De goedkeuring van de EU-ministers van Financiën is nog steeds nodig om de procedure af te ronden en het geld naar Polen over te maken, wat volgende maand wordt verwacht.

Polen zal extra geld ontvangen uit de KPO. Voor de energiesector

Het Poolse verzoek tot wijziging van de KPO  werd in augustus door de regering van Mateusz Morawiecki naar Brussel gestuurd. Het gaat om het RePowerEU-programma van de EU voor energietransitie en onafhankelijkheid van Rusland.
 
Volgens informatie van de Commissie zijn eerder ingediende projecten voor het gebruik van KPO -geld gewijzigd en uitgebreid overeenkomstig de richtsnoeren van het steunprogramma voor de energietransitie. Het gaat onder meer om steun voor elektriciteitstransmissienetwerken, hernieuwbare energiebronnen, energieopslag, lage- en nulemissiebussen en windmolenparken op zee.

Het besluit van de Europese Commissie werd al lange tijd verwacht. Het feit dat alle regelingen voor de lijn Warschau-Brussel waren afgerond, werd aangekondigd door de minister van fondsen en regionaal beleid, Grzegorz Puda, in een interview met PAP op donderdag 16 november. De afspraken van vrijdagmiddag laat betekenen dat er niets meer hoeft te gebeuren en dat het akkoord om het voorschot van 5 miljard euro te betalen zeker is.

Wanneer ontvangt Polen het geld van het KPO?

Wat betreft het oorspronkelijke nationale wederopbouwplan, dat afgelopen juni werd goedgekeurd, heeft Polen nog geen aanvraag ingediend voor het geld. De Commissie zegt dat het geld kan worden uitbetaald als wordt voldaan aan de voorwaarden met betrekking tot de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

Bron:  next.gazeta.pl przez Kacper Kolibabski     język po Polsku