Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De Europese Commissie reageert heftig op de besluiten van Polen en Hongarije. "Onaanvaardbaar"

Gestart door Pieszyce, 17 april 2023, 23:45

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De Europese Commissie reageert heftig op de besluiten van Polen en Hongarije. "Onaanvaardbaar"

Agata Sucharska
16 april 2023

De Europese Commissie heeft scherp gereageerd op de verboden die Polen en Hongarije hebben ingesteld op landbouwproducten uit Oekraïne. EC-woordvoerster Miriam Garcia Ferrer benadrukte dat het handelsbeleid een exclusieve bevoegdheid van de EU is, zodat dergelijke onafhankelijke beslissingen van landen "onaanvaardbaar" zijn.

  • De Europese Commissie heeft een sterkere boodschap afgegeven met betrekking tot de invoerverboden voor Oekraïne
    die zowel Polen als Hongarije hebben ingesteld.
  • President Jarosław Kaczyński stelde dat de Poolse landbouw zich momenteel in een grote crisis bevindt.
  • Zoals een woordvoerster van de EG ons eraan herinnert, vallen handelskwesties echter niet onder de exclusieve bevoegdheid
    van een lidstaat van de Gemeenschap, dus het wachten is op verdere verduidelijking van de zaak.

Reactie van de EC op het verbod van Polen

Er zij aan herinnerd dat president Jaroslaw Kaczynski op zaterdag 15 april heeft aangekondigd dat de Poolse regering een verbod op de handel in Oekraïense landbouwproducten op Pools grondgebied zou instellen wegens de asymmetrie tussen de ontwikkeling van Poolse en Oekraïense landbouwbedrijven. Het decreet is nu in werking getreden. Hongarije nam kort daarna hetzelfde besluit.

De Europese Unie was verrast door dergelijke acties van de staten, aangezien zij er niet van tevoren over was ingelicht. Zoals RMF FM's Brusselse correspondente Katarzyna Szymańska-Borginon heeft ontdekt, heeft de woordvoerster van de Europese Commissie, Miriam Garcia Ferrer, zich zondag over de zaak uitgesproken en benadrukt dat het verbod op de invoer van goederen niet tot de exclusieve bevoegdheid van de lidstaten van de Gemeenschap behoort.

- Wij zijn op de hoogte van de verklaringen van Polen en Hongarije betreffende het verbod op de invoer van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne. Wij verzoeken de betrokken autoriteiten om nadere informatie, zodat wij deze maatregelen kunnen beoordelen", aldus de woordvoerster van de EC.

- In dit verband zij erop gewezen dat het handelsbeleid een exclusieve bevoegdheid van de EU is en dat unilaterale acties derhalve onaanvaardbaar zijn. In deze moeilijke tijden is het van cruciaal belang om alle besluiten binnen de EU te coördineren en overeen te komen", benadrukte Ferrer in haar verklaring aan de media.

Volgens het portaal heeft ook EC-chef Ursula von der Leyen al gesprekken gevoerd met premier Mateusz Morawiecki over het onderwerp.

De Oekraïense kant is ook verrast

Maar niet alleen in Brussel is men verbaasd over de stap van Warschau. Ook het ministerie van Landbouwbeleid en Voedselvoorziening van Oekraïne betreurt het besluit van Polen om de uitvoer van landbouwgoederen uit Oekraïne via Pools grondgebied (inclusief doorvoer) tijdelijk te beperken.

"De besluiten van Poolse zijde zijn in strijd met onze overeenkomsten. Het ministerie van Landbouw van zijn kant heeft de situatie in de Poolse landbouwsector altijd met begrip benaderd en heeft snel gereageerd op verschillende uitdagingen. Een week geleden zijn we overeengekomen dat vier granen: tarwe, maïs, zonnebloem en koolzaad slechts tot 1 juli 2023 in doorvoer door Polen zullen gaan," luidt een verklaring van Oekraïense zijde. Er zijn ook voorstellen gedaan om de crisis op te lossen. Oekraïne wil in de komende dagen een nieuwe overeenkomst met de Poolse kant overeenkomen die rekening houdt met de belangen van Oekraïne en Polen en die de doorvoer van landbouwproducten door Polen naar behoren regelt.

Bron:  natemat.pl przez Agata Sucharska    język po Polsku