Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Reynders geschokt door Ziobra's woorden. EC dreigt met sancties

Gestart door Pieszyce, 19 juni 2023, 00:17

Vorige topic - Volgende topic
Tags EUReynders

Pieszyce


Reynders geschokt door Ziobra's woorden. EC dreigt met sancties

Katarzyna Szymańska-Borginon
12 juni 20

In Straatsburg kwam een einde aan het spoeddebat van de commissie burgerlijke vrijheden over de schending van de rechtsstaat in Polen. Het ging vooral over een nieuwe wet tot oprichting van een commissie om de Russische invloed te onderzoeken. Zoals gemeld door onze journalist in Brussel - was er een lawine van bedreigingen, waarschuwingen en vermaningen aan het adres van de Poolse autoriteiten van de commissaris voor Justitie Didier Reynders.

De commissaris zei dat als de EC onbevredigende antwoorden krijgt over de wet die de commissie instelt om de Russische invloed te onderzoeken, de Commissie naar de volgende fase van de procedure kan gaan en een verzoek kan indienen bij het HvJEU.

Reynders sloot ook niet uit dat hij het HvJEU zou vragen om de commissie voor onderzoek naar Russische invloed te schorsen. "Natuurlijk kunnen we om verschillende maatregelen vragen," - zei hij op de vraag van de Slowaakse Europarlementariër van de Europese Volkspartij Vladimir Bilcik over de mogelijkheid om de werking van de Poolse commissie op te schorten.

Dit gaat over een vergelijkbare preventieve maatregel die de EC toepaste op de tuchtkamer, die het HvJEU op verzoek van de EC liet opschorten onder dreiging van financiële sancties. De zaak kostte de Poolse belastingbetaler 2,5 miljard złoty en verloor op 5 juni voor het EU-Hof.

De zaak voor een commissie om de Russische invloed te onderzoeken zou vergelijkbaar kunnen zijn. De commissaris benadrukte dat hij "zeer snel" zou handelen in deze zaak om "zeer effectief" te zijn. Hij maakte er geen geheim van dat er verkiezingen op het spel staan en dat een nieuwe commissie het democratische proces in Polen in gevaar zou kunnen brengen.

Reynders herinnerde er ook aan dat bondgenoten uit de Verenigde Staten zich zorgen maken over het wetsvoorstel. Hij herhaalde alle zorgen die de Europese Commissie over deze wet had geuit toen zij op 8 juni de antimisbruikprocedure startte. De commissaris kondigde aan dat de EC ook de recente wijziging van de kieswet zou onderzoeken, omdat, zo zei hij, de wet minder dan een jaar voor een verkiezing niet kan worden gewijzigd. "Dit is een van de principes van de Commissie van Venetië". - legde de commissaris uit, verwijzend naar een van de organen van de Raad van Europa die zich bezighoudt met de naleving van het constitutionele en internationale recht. Hij pleitte ook voor een waarnemingsmissie voor en tijdens de verkiezingen in Polen. Hij zei dat de EC daarin een rol zou kunnen spelen.

Didier Reynders benadrukte dat de uitspraak van 5 juni over de tuchtprocedures voor rechters (wijzigingen in de wet op het Hooggerechtshof en de wet op de gewone rechtbanken) bindend is en dat Polen zich eraan moet houden. Hij liet doorschemeren dat de Europese Commissie bereid is om bij het HvJEU sancties op te leggen als Polen de bevindingen van de uitspraak van het Hof niet uitvoert.

De commissaris zei ook dat hij "geschokt" was door de opmerkingen van de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro over het arrest en het HvJEU zelf.

Ziobro, moet eraan herinnerd worden, zei destijds dat het vonnis niet was uitgesproken door rechters, maar door politici - en op "uitbundige banketten, jachtpartijen".

"Ik was geschokt door sommige reacties in Polen, vooral door de minister van Justitie tegen de beslissing van het HvJEU en tegen het Hof zelf. Je kunt geen vertrouwen hebben tussen een lidstaat, tussen de rechterlijke macht, als die het HvJEU en zijn uitspraken niet respecteert," - aldus Reynders.

De commissaris bevestigde ook niet dat de wijziging van de wet op het Hooggerechtshof - die vastzit in het Constitutionele Hof - een betaling van de KPO zou garanderen. Hij zei dat de EC zal wachten tot Polen het eerste betalingsverzoek indient. Pas dan zullen we beoordelen. Er is zeker vooruitgang, maar we zullen het beoordelen nadat het betalingsverzoek is verzonden," zei hij. Hij voegde eraan toe dat dit zeker geen einde zal maken aan de rechtsstaatproblemen in Polen.

Bron:    rmf24.pl przez Katarzyna Szymańska-Borginon    język po Polsku