Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Ida

Gestart door Pieszyce, 17 december 2022, 00:26

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

22. Feb 2014 at 14:49

Joe DiMaggio
Super Veteraan

Posts: 3.791

Ida

Ida is een film van de Brits-Poolse regisseur Paweł Pawlikowski.

Deze film won reeds enkele internationale prijzen waaronder die voor Beste Film op het Festival van Londen en op het Festival van Warschau, evenals de Prijs van de Critici op het Festival van Toronto.

Ida (Polen, 2013, 80')

Polen, 1962. Voordat ze haar geloften aflegt, gaat een jong weesmeisje dat opgroeide in een klooster, op zoek naar wat er gebeurd is met haar familie tijdens de nazibezetting. Ze wordt geholpen door haar tante, een communistische rechter, het enige familielid dat nog in leven is.

Paweł Pawlikowski werd geboren in Warschau in 1957. Veertien jaar later verliet hij echter Polen. Hij studeerde letteren en filosofie in Oxford voordat hij een carrière begon als cinematograaf op de televisie. In 1990 regisseerde hij zijn eerste documentaire (From Moscow to Pietushki with Benny Yerofeev). Tien jaar later ging hij voor fictie. Zijn film Last Resort (2000) kende een sterk succes waardoor hij kon deelnemen op het Festival van Toronto en op het Festival Sundance. In 2001 kreeg hij de BAFTA voor "Most Promising Newcomer in British Film". Ida is zijn vijfde fictiefilm. En reeds een succes.
Pieszyce

Re: Ida
22. Feb 2014 at 19:38

Torun Marcel
Super VeteraanDe film was vandaag in Utrecht en Eindhoven als eenmalige extra voorstelling. Ook in Zwolle trouwens.
Heb ik dus allemaal gemist.
Maar ik denk dat de film nog wel in de normale programmering komt.

https://www.belbios.nl in de gaten houden.

Pieszyce

Re: Ida
26. Mar 2014 at 20:1


Ida - recensie

Ida is een prachtig stukje filmkunst.

Zwart-witfilms als Nebraska, The Artist en The White Ribbon hebben bewezen dat deze nostalgische beeldvorm nog steeds niet weg te slaan is uit de hedendaagse filmaanbod. De grootste regisseurs - waaronder Martin Scorsese, Christopher Nolan, Coen Brothers, David Lynch en Steven Spielberg - hebben zich al eens aan deze artistieke keuze gewaagd en laten zien dat deze techniek niet alleen de sfeer kan bepalen, maar ook een tijdloze indruk kan achterlaten op het publiek van nu. Pawel Pawlikowski, bekend van Last Resort en My Summer of Love, gebruikt deze zwart-witvorm in Ida om de tijdsbepaling en sfeer van het naoorlogse Polen in 1962 extra kracht bij te zetten en tegelijkertijd onderliggende symboliek te tonen.

Lees hier verder .....

Bron: Moviescene.nl