Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De Pools-Oekraïense Oorlog (1918-1919)

Gestart door Pieszyce, 25 januari 2024, 00:35

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De Pools-Oekraïense Oorlog (1918-1919)

Auteur: Erik Slond
Militaire geschiedenisOekraïnePolenVoorpagina

24 januari 2024


citaatfoto: - Poolse kindsoldaten, de zogeheten Orlęta lwowskie, verdedigen de Łyczaków-begraafplaats tijdens het beleg van Lemberg (Lviv)

De Russische invasie van Oekraïne sinds 2022 vormt een nieuw hoofdstuk in de complexe geschiedenis van de Pools-Oekraïense betrekkingen. Warschau is samen met de Verenigde Staten misschien wel de trouwste bondgenoot van president Zelensky, hoewel er ook scheurtjes zichtbaar zijn. De goede band tussen Polen Oekraïne komt niet uit het niets, maar was ook niet altijd een gegeven. In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog vochten beide landen zelfs een heuse broederstrijd uit, bekend als de Pools-Oekraïense Oorlog.

Voorgeschiedenis

Na de Middeleeuwen behoorde het grondgebied van het moderne Polen en Oekraïne grotendeels tot het enorme Pools-Litouws Gemenebest, een unie van het koninkrijk Polen en het grootvorstendom Litouwen. Deze grootmacht raakte in de achttiende eeuw in verval, wat resulteerde in de drie zogeheten 'Poolse Delingen'. Hierin verdeelden Oostenrijk, Pruisen en Rusland het voormalige gemenebest tussen 1772 en 1795 onder elkaar. Oekraïne werd grotendeels onderdeel van Rusland, maar haar westelijke gebieden kwamen toe aan de Oostenrijkers.

Daar liggen de kiemen van de latere oorlog. In de noordoostelijke provincie Galicië van dit multinationale rijk woonden tijdens de negentiende eeuw zowel Polen als Oekraïners. Gezien het sterke Poolse nationalisme en het daarmee gepaard gaande streven naar onafhankelijkheid van Wenen, steunde Oostenrijk de Oekraïners als tegenwicht. Zo ontstonden er op allerlei terreinen spanningen tussen deze etnische groepen. Als het Oostenrijkse gezag op enig moment zou imploderen, konden deze spanningen gemakkelijk culmineren in een militair conflict.
Nasleep Eerste Wereldoorlog leidt tot conflict

Die implosie kwam er door toedoen van de Eerste Wereldoorlog. Hierin vocht Oostenrijk(-Hongarije) samen met Duitsland, Bulgarije en het Osmaanse Rijk tegen de geallieerden (onder meer Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië). In de herfst van 1918 liep de oude veelvolker . . . . . . . .

Bron:   Lees hier verder . . . . . . .