Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Polen 2001 - 2005

Gestart door Pieszyce, 6 november 2022, 15:11

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Polen 2001 - 2005


De jaren na 2001 werden gekenmerkt door grote corruptieschandalen bij de regeringspartijen, premier Leszek Miller moet verdwijnen omdat hij zelf bij het Orlen schandaal betrokken raakt en maakt plaats voor Marek Belka, welke de inmiddels zwaar beschadigde regering naar de verkiezingen in 2005 moet brengen. Ook zelf komt hij regelmatig onder vuur te liggen.

Maart 2004, prominente SLD politici inclusief de voorzitter van de Sejm, Marek Borowski, richten een nieuwe partij op welke de naam "Socjaldemokracja Polska SDPL" krijgt. Dit werd tevens voor Miller de ultieme reden voor zijn ontslag.

1 mei 2004, eindelijk is het dan zover Polen is lid van de Europese Unie. Toch blijft een flink deel van de bevolking, hoofdzakelijk de ouderen en de bewoners van het platteland sceptisch tegenover de toetreding. De jongeren en de bewoners van de grote steden zien er allemaal meer heil in en geloven ook dat de Europese Unie meer voordeel zal brengen.

2 mei 2004, één dag na de Poolse toetreding treed Leszek Miller af. Mede door de vele corruptieschandalen en zijn bemoeienissen met het Rywin proces. Deze zaak werd onderzocht door een special parlementair comité. SLD kamerleden en ministers informeren hun partijleden dat er geheime onderzoekingen naar hen gaande zijn, ook in verband naar eventuele contacten met de georganiseerde misdaad. De steun voor de SLD daalt snel.

De nieuwe premier is Marek Belka maar zijn nieuw kabinet krijgt niet het vertrouwen van de Sejm. Pogingen de Sejm een regering te laten vormen mislukken ook en 11 juni wordt Marek Belka door President Alexander Kwaśniewski aangesteld als premier. Eindelijk lukt het hem op 24 juni, in de derde en laatste poging, de steun en het vertrouwen van de Sejm te verkrijgen.

14 augustus sterft de Poolse schrijver en dichter Czesław Miłosz, in 1980 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur, een veel gelezen en geprezen poëet is heengegaan.

Op 2 April 2005 is de natie in diepe rouw door het overlijden van hun idool en voorbeeld, Paus Jan Paweł II door velen genoemd de Poolse Paus.
Ondanks dat de Heilige vader de laatste jaren sterk achteruit ging, wist hij steeds miljoenen op de been te brengen en geloofde de Polen in hem, zij beschouwden zijn ziekte en lijden, alsmede de kracht waarmee hij dit droeg als een teken, een teken van de onoverwinnelijkheid en de kracht van de Geest.
Paus Jan Paweł II was de eerste niet Italiaanse Rooms Katholieke Kerk Kerkvorst sinds het jaar 1523.  Karol Józef Wojtyła hij werd op 16 oktober 1978 tot Paus gekozen door de Kardinalen op het Conclaaf en nam de naam Jan Paweł II aan. Hij diende de Rooms Katholieke Kerk als Heilige vader 27 jaar. Zijn Pontificaat was een van de langste in de geschiedenis van de Rooms Katholieke Kerk
Zijn overlijden veroorzaakte in Polen een diepe schok, een natie verloor een van zijn grootste zonen, een deken van verdriet daalde neer over de natie.

In de herfst van 2005 stemmen de Polen voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Men verwacht dat de twee centrumrechtse partijen Prawo i Sprawiedliwość, PiS en Platforma Obywatelska, PO een coalitie zullen gaan vormen. Tijdens de hevige en bittere campagne waar ook op privé vlak aanvallen niet uitbleven, lanceerde PiS een sterke aanval op de vrije markt staat PiS voor en in de polls wordt de PO als winnaar genoemd. Nadat de verkiezingsuitslag bekend was, bleek dat deze aanval succesvol was geweest en won PiS met 27% van de PO met 24% tegen de parlementsverkiezingen. Coalitiegesprekken volgen, maar de bruutheid tijdens de campagne gebruikt door PiS en de gewilligheid richting de populistische partij Samoobrona staan het vormen van een stabiele regering in de weg en de PO besluit in de oppositie te gaan. PiS vormt een minderheidsregering onder de onbekende eerste minister Kazimierz Marcinkiewicz welke steun zoekt bij de kleinere Katholieke en boerenpartijen om toch te kunnen regeren. De verdwijnende regerende partij SLD haalt net 11% van de stemmen.

Oktober 2005, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen volgt hetzelfde script. De eerste favoriet Donald Tusk, leider van de PO zag zijn eerste plaats in de polls wegglijden en verliest met 46% tegen 54% van een van de controlerende tweeling van PiS, Lech Kaczyński.

Beide verkiezingen blinken uit door hun lage opkomst. 40% komt opdagen in de parlement- en eerste ronde voor de presidentsverkiezingen, terwijl in de tweede ronde 51% verschijnt. Dit illustreert de desillusie in de politiek en in het democratische proces in Polen, waarvoor de Polen eerder zo hard gevochten hebben, om deel uit te maken van een nieuwe Poolse tijd.

Kort na het aantreden, neemt de nieuwe regering verstrekkende maatregelen.

Het ministerie voor Vrouwenrechten, evenals de ministerspost wordt opgeheven. Tevens wordt het homoseksuelen mensen verboden nog langer les te geven op de Poolse scholen. De Polen gaan een moeilijke tijd tegemoet, met een regering, welke het vertrouwen zal moeten zien te winnen.

Onderlinge twisten tussen de partijen zorgen ervoor dat PiS met een minderheidsregering gaat regeren.

Op 23 december 2005 treedt Alexander Kwaśniewski af als president en wordt Lech Kacziński ingezworen als nieuwe president van Polen.

Wie dacht dat er rust zou komen had het mis, PiS en PO slagen er niet in een meerderheid regering te vormen, speciaal omdat de PO vindt dat PiS té veel opeist van de belangrijke posten. Inmiddels heeft Warszawa nog steeds geen nieuwe burgemeester. Men verwacht vervroegde verkiezingen omdat men geen meerderheidsregering in elkaar kan draaien en het staatsbudget, waarschijnlijk té laat wordt ingediend.

Copyright © Poleninfo.net