Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Polen 2006 - 2007

Gestart door Pieszyce, 13 november 2022, 15:40

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Polen 2006 - 2007

Eind januari 2006 sluiten PiS, Samoobrona en de LPR, tot ieders verbazing, voor één jaar een stabiliteitspact. Dit door toedoen van de controversiële pater Tadeusz Rydzyk directeur van de conservatieve radio Marya. Hoewel deze pater door het Vaticaan is gesommeerd zich verre van politieke bemoeienissen te houden, gaat de man eigenwijs verder. Velen vragen zich dan ook af waar dit zal eindigen.

Al kort daarna gaat het mis.

PiS blijft echter zoeken en de roep om nieuwe verkiezingen wordt steeds luider. PiS wil het parlement ontbinden maar wordt tegengehouden door PO en een paar andere partijen. Toch zal er een oplossing moeten komen en PiS besluit te kijken met welke partijen zij een coalitie zouden kunnen vormen. Na lang aftasten en onderhandelen en na vele politieke valkuilen te hebben overwonnen, wordt op 27 april 2006 een coalitieakkoord ondertekend door PiS, Samoobrona en een afgescheiden deel van de Liga voor Poolse Families.

Toch is de Poolse politiek niet uit de impasse gekomen, men komt namelijk 13 zetels te kort, mede veroorzaakt de Boeren partij (PSL) welke zich op het laatste moment terugtrekt. Donkere wolken verzamelen zich weer boven Warszawa en de kans op nieuwe verkiezingen is niet geweken.

Ook eist Andrzej Lepper's boerenpartij Samoobrona té veel, namelijk 3 ministeries en een vice-premierschap voor Lepper zelf. Velen zien het probleem al komen en zijn er op tegen dat Lepper een dergelijke hoge post krijgt welke niet past bij zijn verleden. De populist Lepper is namelijk in het verleden meerdere malen met de Poolse justitie in aanraking geweest, onder anderen voor gewelddadige demonstraties en wegblokkades. Uiteindelijk claimt hij in ieder geval het ministerie van Landbouw.

28 april 2006

Stefan Meller minister van buitenlandse zaken, een integer mens en lid van Prawa i Sprawiedliwości (PiS) besluit per onmiddellijk af te treden omdat hij niet met de populist Lepper wil samenwerken omdat deze in het verleden gewelddadige protesten organiseerde en nu hoge posten in de nieuw te vormen overheid krijgt.

Ondertussen zoekt PiS naarstig naar de overige 13 zetelkandidaten, velen vinden echter dat na het bezoek van Paus Benedictus XVI in mei 2006 er na het zomerreces nieuwe verkiezingen moeten komen.

Deze 13 zetels worden uiteindelijke gevonden doordat de Ligia Polski Rodziny (LPR) van Roman Giertych zich in zijn geheel aansluit bij de coalitiepartijen. Roman Giertych wordt vice-premier en minister van Onderwijs. Andrzej Lepper van Samoobrona wordt ook vice-premier en minister van Landbouw.

Toch herstelt dit de rust zich nog niet, hoewel het erop lijkt dat alles iets beter gaat onder de leiding van Premier Kazimierz Marcinkiewicz (PiS).

Na slechts een korte tijd wordt de minister van financiën Zyta Gilowska door premier Kazimierz Marcinkiewicz gedwongen ontslag te nemen omdat een Hof van Onderzoek beschuldigingen tegen haar heeft als zou zij gelogen hebben over haar contacten met de communistische veiligheidsdienst. Later zal dit Hof elk onderzoek aangaande haar naast zich neerleggen omdat Zyta Gilowska geen openbaar persoon meer is en men alleen openbare personen kan aanklagen en berechten. Als opvolger draagt de regeringsleider Paweł Wojciechowski voor. Vanaf dat moment is het erg onrustig in de Poolse politiek met allerlei geruchten en beschuldigingen over en weer.

Vrijdag 7 juli 2006 maakt Kazimierz Marcinkiewicz bekent dat hij na 8 maanden als premier zijn werk te hebben gedaan op 10 juli 2006 zal aftreden als premier en vanaf dat moment demissionair is. Men vermoedt dat dit ontslag is geforceerd omdat Kazimierz Marcinkiewicz en Jarosław Kaczyński de partijleider van PiS het niet met elkaar eens zijn aangaande de liberale koers welke de premier volgt en zijn gedane benoemingen.

Prawa i Sprawiedliwości stelt de zeer conservatieve Jarosław Kaczyński kandidaat, welke op 10 juli 2006 deze functie zal aannemen. Tevens moet de nieuwe minister van financiën Paweł Wojciechowski zijn ontslag aanbieden van PiS. Wanneer zal de rust wederkeren? De opposities roepen inmiddels al om nieuwe verkiezingen.

Na veel geharrewar wordt er eindelijk besloten op 21 oktober 2007 nieuwe verkiezingen te houden. Ondanks dat de Polen steeds minder betrokken zijn bij de politiek is met 53, 86% de opkomst de opkomst hoog te noemen. PO behaalde  41,5 % tegen PiS 32 %, LiD behaalde 13% en de vierde partij welke de kiesdrempel met succes overkwam de PSL behaalde 8,9 % van de stemmen. Samoobrona, LPR haalde de kiesdrempel niet en kwamen niet meer terug in de Sejm. Kaczynski erkende zijn nederlaag en beloofde fel oppositie te zullen voeren.

Uiteindelijke werd er een regering gevormd tussen het Burger Platform en de Poolse Volkspartij PSL, de verdeling gaf hen net 10 zetels meer zodat ze een meerderheids regering ingezworen kon worden met de volgende zetelverdeling in de Sejm: PO – 209 zetels, PSL – 31 zetels. In de oppositie haalde PiS – 166 zetels, LiD 53 zetels en de Duitse minderheid – 1 zetel. Het Poolse Lagerhuis kent 460 zetels.

De senaat bestaat uit 100 zetels, PO – 60 zetels, PiS – 39 zetels en de Onafhankelijke 1 zetel. De nieuwe regering zal haar belofte moeten gaan waarmaken inzake het verlagen van de belastingen, het verhogen van de zorguitgaven en de inkomens. Er zal een Liberale nationalistisch koers gevolgd worden.

Het Burgerplatform (PO) bepleit betere banden met de Europese Unie en meer kapitalisme om welvaart te scheppen in Polen zelf en de exodus van jonge, hoogopgeleide Polen naar landen als Groot-Brittannië en Ierland tegen te gaan.

Donald Tusk zal het echter nog moeilijk krijgen met Lech Kaczynski de andere van de eeneiige tweeling als president. Alle wetsvoorstellen welke Donald Tusk als premier indient, kunnen stuklopen op een veto van president Kaczynski. Zo'n veto kan worden overstemd, maar daar is wel een drievijfde meerderheid voor nodig, gezien de verdeling van de zetels zal er dus steeds een deel van Prawo i Sprawiedliwość nodig zijn om een drievijfde meerderheid te halen welke 276 zetels bedragen.

Met ingang van 21 december 2007 zal Polen deel gaan uitmaken van het Schengengebied eindelijk hoort Polen er volledig bij en kent geen binnengrenzen meer.

Copyright © Poleninfo.net