Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Staat van Beleg herdenking

Gestart door torun marcel, 13 december 2022, 19:49

Vorige topic - Volgende topic

torun marcel


Pieszyce


Polen viert 41 jaar sinds communisten de staat van beleg afkondigden

13.12.2022 20:15

Dinsdag vond in Polen een reeks eerbetuigingen en herdenkingsevenementen plaats ter gelegenheid van de 41e verjaardag van de afkondiging van de staat van beleg door de voormalige communistische autoriteiten.

Op 13 december 1981 stelde de communistische sterke man, generaal Wojciech Jaruzelski, de staat van beleg in om de opkomende oppositie, aangevoerd door de Solidariteitsbeweging, de kop in te drukken.


Citaatfoto:  Het lagerhuis van het Poolse parlement, de Sejm, in zitting op dinsdag 13 december 2022. Foto: PAP/Tomasz Gzell

Het was het begin van een donker hoofdstuk in de moderne Poolse geschiedenis waarin duizenden activisten van de oppositie gevangen werden gezet en tientallen werden gedood.

In een ceremonie in een Warschau museum in de ochtend, eerde premier Mateusz Morawiecki de communistische politieke gevangenen en post-Wereldoorlog II verzetsstrijders die leden onder brutale repressie in de handen van Polen's voormalige communistische autoriteiten.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki bracht dinsdag tijdens een ceremonie in Warschau hulde aan politieke gevangenen uit het communistische tijdperk en verzetsstrijders van na de Tweede Wereldoorlog.

Hij zei tijdens de herdenkingsceremonie dat "de herinnering aan de slachtoffers van de staat van beleg ... niet alleen belangrijk is voor ons verleden, maar ook voor het heden".

Morawiecki voegde eraan toe dat "meer dan 100 mensen zijn vermoord" tijdens de staat van beleg periode, terwijl "tienduizenden werden vastgehouden, geïnterneerd, geslagen en vernederd" in die tijd.

Hulde aan slachtoffers van communistische onderdrukking

Religieuze diensten en een groot aantal andere eerbetuigingen werden de hele dag op verschillende plaatsen gehouden om de slachtoffers van de communistische onderdrukking te eren.

Een van de eerbetuigingen was voor Grzegorz Przemyk, een middelbare scholier die in mei 1983 door de Poolse communistische politie werd doodgeslagen.

Licht van e vrijheid

In een afsluitend eerbetoon staken veel Polen kaarsen aan voor de ramen van hun huizen in een symbolisch gebaar om de slachtoffers van de communistische onderdrukking te herdenken.

Het nationale eerbetoon "Licht van de Vrijheid", bijgewoond door president Andrzej Duda, werd gehouden op het Piłsudski-plein in het centrum van Warschau om 19.30 uur.

In een korte toespraak zei Duda dat de ceremonie bedoeld was om "degenen te eren die in december 1981 het criminele communistische regime uitdaagden en zich verzetten tegen de knechting van de natie".

Hij voegde eraan toe dat "velen van hen met hun leven hebben betaald voor deze moed, standvastigheid en vastberadenheid in de strijd voor een vrij Polen."

Eerder op de dag namen de Poolse wetgevers een minuut stilte in acht om respect te betuigen aan de slachtoffers van de onderdrukking in 1981, en het hoofd van het door de staat beheerde Instituut voor Nationale Herdenking (IPN), Karol Nawrocki, reikte namens de Poolse president staatsonderscheidingen uit aan voormalige anti-communistische oppositie activisten.

Volgens een parlementair verslag dat begin jaren negentig werd opgesteld, werden meer dan 90 mensen gedood tijdens de staat van beleg, die formeel duurde tot 22 juli 1983.

In de nacht van 13 december 1981 werden meer dan 6.500 activisten van de oppositie gearresteerd en geïnterneerd.

Tijdens de staat van beleg schortte het Poolse communistische regime politieke en arbeidersorganisaties op en voerde het een uitgaansverbod in.

Bron:  IAR, PAP, ipn.gov.pl, polskieradio.pl by (gs)