Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Flats met uitzicht op de gevangenis

Gestart door Pieszyce, 13 mei 2024, 23:41

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Flats met uitzicht op de gevangenis

TVN24 | Bialystok
8 mei 2024

In Białystok loopt de bouw af van een flatgebouw waarvan de balkons grenzen aan een gevangenishek dat eindigt in prikkeldraad. Internetgebruikers grappen dat het mogelijk zal zijn om "te kijken en rond te neuzen", terwijl de ontwikkelaar beweert dat de bewoners de gevangenen niet zullen zien. Hoewel de flat nog in aanbouw is, zijn alle appartementen al verkocht.

"Gaaf idee, het wordt mogelijk om balkons te huren voor sightseeing"; "Perfecte plek voor ochtendkoffie en reflecties op vrijheid"; "En je kunt kijken. En rondneuzen". - Dit zijn slechts enkele reacties van internetgebruikers op het project. Het gaat over een flatgebouw in aanbouw in Białystok, dat gebouwd wordt vlak naast het hek van de gevangenis (eigenlijk een detentieafdeling, want de gevangenis hier hield op te bestaan in 2021) op  Hetmańska Straat 89.

Ontwikkelaar: niets ongewoons aan

Een foto van een gebouw in de buurt van een hek met prikkeldraad zorgt voor veel opwinding, bijvoorbeeld op het Facebook-profiel van 'Polskie Obozy Mieszkaniowe'.

- Het project nadert nu zijn voltooiing. De flat wordt natuurlijk gebouwd volgens de wet, op basis van een bouwvergunning. Hier is niets ongewoons aan. Soms worden er ook wooncomplexen gebouwd naast penitentiaire inrichtingen of begrafeniscentra. Niemand heeft iemand gedwongen om hier appartementen te kopen," zegt Marta Redlińska-Rogowska van het in Białystok gevestigde bedrijf Duet Nieruchomości, Marta Redlińska-Rogowska Marek Rogowski, dat hier de investeerder is.

Het administratiegebouw is het dichtstbij.

Hij wijst erop dat een vierkante meter in dit blok negenduizend zloty kost en dat alle flats al verkocht zijn.

- De bewoners zullen vanaf hun balkon geen uitzicht hebben op het voetpad waar de gevangenen lopen, omdat het dichtstbijzijnde gebouw op het naburige perceel het administratiegebouw is. Aan de andere kant moet het hek deze kant op en niet die kant, want dit is gevangenisterrein. Dichterbij het gebouw waar de gevangenen zich bevinden, staan eengezinswoningen. Op de plek waar onze flat is gebouwd, stonden ook huizen," benadrukt hij.

Hij voegt eraan toe dat het gerucht al een paar jaar gaat dat de gevangenis uit de Hetmańska straat zal verhuizen, terwijl het land te koop zal worden aangeboden, dus het is mogelijk dat er in de toekomst een woonwijk zal worden gebouwd.

- Dit is echter geen officiële informatie," aldus Redlińska-Rogowska.

Woordvoerder gevangenis: geen gevangenen die direct achter de muur lopen

Tweede luitenant Kamil Glanowski, woordvoerder van de directeur van het detentiecentrum in Białystok, schrijft ons in een e-mail dat hij niets weet over dergelijke plannen. In plaats daarvan bevestigt hij dat er geen gevangenen direct achter de muur lopen.

Dit komt omdat de interne parkeerplaats van de eenheid en het administratieve gebouw waar agenten dienst hebben zich daar bevinden," benadrukt hij.

Het gebouw waar de gevangenen worden gehuisvest, zal echter alleen zichtbaar zijn voor de bewoners van de bovenste verdiepingen van het blok, wijst hij. Hij voegt er ook aan toe dat er veel open ruimte is achter de muur die grenst aan de flat (op het gevangenisterrein - red.).

Magistraat: er zijn geen verbodsbepalingen

Agnieszka Błachowska van de magistraat van Białystok laat ons daarentegen weten dat er geen bestemmingsplan is voor het gebied, dus de bouwvergunning (van maart 2023) werd afgegeven op basis van een besluit over de ontwikkelingsvoorwaarden. En deze gaf de mogelijkheid om de investering in de buurt van de gevangenis te realiseren.

"Er moet worden benadrukt dat er geen voorschriften zijn die een dergelijke constructie verbieden. De muur van het gebouw staat 4,10 meter van de grens van het perceel waar de gevangenis staat, de balkons - 2,30 meter van de grens, in overeenstemming met de geldende technische voorwaarden", schrijft hij ons in een e-mail.

Hij voegt eraan toe dat de gevangenis partij was in de procedure bij de afgifte van de planningsvoorwaarden en de bouwvergunning.

"Hij heeft geen bezwaar gemaakt". - Blachowska wijst erop.

Architect: er worden ook flatgebouwen gebouwd op drukke kruispunten

We vroegen ook architect Mirosław Siemionow van het bestuur van de Białystok afdeling van de Vereniging van Poolse Architecten om commentaar.

- Dit flatgebouw viel me op toen ik langsreed. Ik ben verbaasd om zo'n buurt te zien, maar er zijn ook veel voorbeelden van flatgebouwen in Białystok die vlak naast drukke verkeersknooppunten zijn gebouwd en waar ook mensen wonen. Zoals de klassieker zegt, ik ben nog steeds aan het leren," lacht hij.

Auteur:Tomasz Mikulicz

Bron:  tvn24.pl/bialystok przez Tomasz Mikulicz    język po Polsku

Pieszyce

Only in Poland


Citaatfoto: De Flat werd vlak naast het gevangenishek gebouwd Tomasz Mikulicz/ tvn24.pl

Meer foto's en video in de Bronlink van het artikel.