Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Het einde van de "Krzysztof" porseleinfabriek in Walbrzych

Gestart door Pieszyce, 10 januari 2023, 16:15

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Het einde van de "Krzysztof" porseleinfabriek in Walbrzych
Het is in bedrijf sinds 1831.

 
oprac. PBE
9 januari 2023

De "Krzysztof" porseleinfabriek in Walbrzych heeft bijna 200 jaar onafgebroken gewerkt. Te hoge gasprijzen hebben echter geleid tot ontslagen en de geplande sluiting van de fabriek. Een andere keramische tegelfabriek "Cersanit" ondervindt ook problemen.


Citaatfoto: walbrzych.naszemiasto.pl/

70 mensen zullen hun baan verliezen als gevolg van collectieve ontslagen in de porseleinfabriek "Krzysztof". Dit komt door de liquidatie van de fabriek.

- In de motivering verklaarde de onderneming dat de reden voor de ontslagen de beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is, waartoe de situatie op de gasmarkt heeft bijgedragen. Het gaat om de prijsstijging van de grondstof en het niet ondertekenen van contracten voor de levering ervan," vertelde Marzena Radochońska, directeur van het arbeidsbureau van het district Wałbrzych, aan "Gazeta Wyborcza".

- Met de liquidatie van de porseleinfabriek "Krzysztof" komt er helaas een einde aan een bepaald tijdperk in de stad. Het is jammer, want het was de laatste van de werkende porseleinfabrieken in Wałbrzych," voegt Edward Szewczak, een woordvoerder van het stadhuis van Wałbrzych, eraan toe.

Eerst was er de pandemie

Over de problemen van de fabriek werd al lang gesproken. "GW" herinnert zich dat vóór de COVID-19 pandemie de fabriek 320 mensen in dienst had en jaarlijks 10 miljoen stuks tafelporselein produceerde. De lockdown en de wereldwijde strijd tegen het coronavirus leidden er echter toe dat veel bestellingen werden geannuleerd en leveringsketens werden stilgelegd. Als gevolg daarvan werden 140 mensen ontslagen.

Een andere porseleinfabriek in Dolno Śląsk, "Karolina", die tot november vorig jaar haar activiteiten staakte, ontkwam niet aan problemen. Ook hier speelde de gasprijs een grote rol. "Karolina" overleefde de pandemie dankzij de ontvangst van 2,1 miljoen zloty in het kader van het anticrisisschild. Dit was echter niet voldoende voor de lange termijn.

Ontslagen ook bij Cersanit

Ook Cersanit ontsnapt niet aan financiële problemen. "Eind 2022 ontving het arbeidsbureau van het district het bericht dat het bedrijf groepsontslagen plande. Het gaat om 230 werknemers van vestigingen als Walbrzych, Opoczno, Krasnystaw en Kielce. In totaal gaat het om ongeveer 6 procent van het totale personeelsbestand, d.w.z. 3.515 mensen, meldt "GW".

De PUP in Wałbrzych legt uit dat de financiën van het bedrijf onder meer te lijden hadden onder een brand in Starachowice, die plaatsvond in 2022.

Bron:   money.pl przez oprac. PBE     język po Polsku

PieszyceJammer en diep triest dat de Poolse overheid dit soort werk niet kan/wil redden.

Ben heel wat keren in de winkel van Krzysztof in het centrum van Wałbrzych geweest.

Om uiteindelijk een compleet 12 delig servies daar te kopen dat hier in de kast staat.

Moest een paar bordjes bij bestellen, maar dat gat nu niet meer. Jammer  :'(

Pieszyce


Pieszyce


"Vandaag wordt deze beker een symbool van de val van de regering"

14 januari 2023
Autor:  eŁKa/gp
 
Video:  . . . . . . . .
Senator Kołacz-Leszczyńska: de beker symboliseert de ondergang van de regering PiS
 
De Krzysztof porseleinfabriek in Walbrzych gaat dicht vanwege de drastische stijging van de gasprijzen. Oppositiepolitici en lokale overheidsfunctionarissen verzamelden zich zaterdagochtend voor de fabriek. Zij geven de regering van Wet en Rechtvaardigheid de schuld van de ineenstorting van de fabriek en eisen antwoorden op de vraag waarom deze en andere bedrijven zonder hulp van de staat blijven.

De Krzysztof porseleinfabriek, die al bijna 200 jaar bestaat en wereldwijd bekend is, gaat dicht. Het bedrijf heeft besloten tot collectief ontslag. De reden is de situatie op de gasmarkt.

Zoals Agnieszka Palus, directeur van de fabriek, uitlegt, stegen de prijzen in 2022 met 900 procent. - Ook zijn er geen positieve vooruitzichten op prijsstabilisatie in 2023 en is het niet mogelijk een contract te sluiten voor de continue levering van gas, de basisgrondstof voor de productie, voegt zij eraan toe.

  Porcelana Krzysztof heeft in verband met de economische gevolgen van de energiecrisis besloten de productie van serviesgoedporselein stop te zetten
  en groepsontslagen te doen. De noodzaak om de bedrijfsvoering te beperken wordt direct veroorzaakt door de situatie op de gasmarkt - een drastische
  (900%) prijsstijging in 2022, geen positief vooruitzicht op prijsstabilisatie in 2023 en het niet kunnen afsluiten van een contract voor continue
  levering van gas, wat is de basisgrondstof voor de productie.schreef de directie van het bedrijf in een verklaring

Oppositiepolitici voor Krzysztof

Oppositieparlementariërs en lokale overheidsfunctionarissen verzamelden zich zaterdag voor de fabriek. Zij wilden hun afkeuring uitspreken over het beleid van de regering dat volgens hen tot de ondergang van het bedrijf heeft geleid.

- Deze fabriek overleefde bijna 200 jaar, overleefde de wereldoorlogen en het communistische regime, en vandaag, met uitstekende exportresultaten, stort ze in", zei PO-parlementslid en vice-voorzitter van de partij Tomasz Siemoniak.

De vicevoorzitter van de PO wees op twee redenen voor de sluiting van de fabriek in Wałbrzych .- De eerste is het gebrek aan dekking tijdens de pandemie voor de keramische industrie, maar veel erger is de directe oorzaak van de sluiting van de fabriek en het verlies van banen - de prijzen van gas en elektriciteit. Deze prijzen hebben de winstgevendheid van de productie praktisch weggevaagd," zei Siemoniak, die benadrukte dat Porcelana Krzysztof een bedrijf is dat toebehoort aan Poolse eigenaars. - Het verdient hulp van de regering of bedrijven die verbonden zijn aan de schatkist," zei het PO-parlementslid.

PO-senator Agnieszka Kołacz-Leszczyńska benadrukte dat de regering van Wet en Rechtvaardigheid zelfs niet buigt voor de situatie van Krzysztof. De directie van de fabriek zou vele brieven naar de regering hebben gestuurd om hulp te vragen. - Ze kregen geen enkel antwoord op hun brieven. De regeringspartij boog zelfs niet voor de roep om hulp bij de welig tierende inflatie", aldus de senator.

Kołacz-Leszczyńska bracht naar de conferentie een theekopje mee dat net in de fabriek van Walbrzych was gemaakt. - Deze beker zal vandaag een symbool worden van de ineenstorting van de partijstaat Wet en Rechtvaardigheid, zo tastbaar hier in Wałbrzych, maar ook in heel Polen," zei ze.

- Het hart van Wałbrzych bloedt, het hart breekt. Dit is een fabriek waar families, hele generaties, hebben gewerkt. Hij was een symbool van Wałbrzych. Vandaag werken hier 140 mensen, voornamelijk vrouwen, en ze moeten de productie stopzetten, omdat de overheid inefficiënt is, omdat ze huishoudelijke keramiek niet bedekte met het schild - zei Izabela Katarzyna Mrzygłocka, PO-parlementslid.

De politici zeiden dat ze een officiële brief zouden sturen naar de premier over de instorting van de fabriek.

Liquidatie van porselein

- We zijn bezig met een liquidatie, niet met een faillissement", zei Agnieszka Palus, directeur van de porseleinfabriek Krzysztof, vrijdag in een interview met TVN24 Biznes.

Het feit dat er in het bedrijf groepsontslagen beginnen werd gemeld door "Gazeta Wyborcza". Agnieszka Palus bevestigde deze informatie en verklaarde dat "als gevolg van de economische effecten van de energiecrisis het bedrijf heeft besloten de productie van tafelporselein stop te zetten en groepsontslagen te maken, waardoor ongeveer 70 mensen worden getroffen".

Porcelana Krzysztof heeft een zeer lange traditie in de productie van tafelporselein. Het bedrijf werd in 1831 opgericht door Carl Krister, maar de geschiedenis van de productiefaciliteiten is iets langer en gaat terug tot 1820 - De fabriek is al bijna 200 jaar in bedrijf en is de laatste nog werkende porseleinfabriek in Wałbrzych, een van de slechts drie in Polen. Het bood werk aan vele generaties die verbonden waren met de regio. Onze producten gingen naar vrijwel alle uithoeken van de wereld met onze handtekening, en werden gesigneerd door bekende particuliere merken. Dit is het erfgoed van de regio en de keramiekindustrie", aldus Palus.

  Het is de oudste porseleinfabriek binnen de huidige bestuurlijke grenzen van Polen, die in 1831 met de productie is begonnen. Eerst als Krister
  Porzellan Manufaktur, daarna als Porcelana Krzysztof onder het merk Wawel en nu Kristoff.staat op de website van de fabriek in Wałbrzych.

Wereldwijd bekend

Wij vroegen ook of Porcelana Krzysztof steun had gekregen van de regering, de plaatselijke autoriteiten, gasbedrijven en andere beïnvloeders om het bedrijf in zijn moeilijke situatie te helpen. - De burgemeester van Wałbrzych toonde belangstelling voor onze situatie en probeerde te helpen," antwoordde Agnieszka Palus.

Porselein uit de Wałbrzych fabriek veroverde de wereld. Het stond op de tafel van de koning van Zweden, en vond ook zijn weg naar de Obama's. De kanselarij van het Witte Huis bestelde in 2012 54 stuks servies en 39 stuks koffieservies, allemaal gemaakt van porselein van topkwaliteit, met de hand versierd met echt goud.

Auteur: eŁKa/gp

Bron:  PAP/ TVN24.pl      język po Polsku

Pieszyce


Obama gaat koffie drinken in 'Alaska'
Walbrzych porselein in het Witte Huis


21 december 2012

Een 54-delig servies en een 39-delig koffieservies, allemaal gemaakt van hoogwaardig porselein, met de hand versierd met echt goud - zo'n set uit de porseleinfabriek van Walbrzych ging rechtstreeks naar de kanselarij van het Witte Huis in Washington.


citaatfoto: archief tvn24

Video's Hier . . . . . . . 

- We stuurden een ontwerp voor twee sets in de Frederick en Alaska mode. We plaatsten het zwarte logo van het Witte Huis op de schotels en versierden ze met de hand met echt goud," legt Mariola Śniadała van de in Wałbrzych gevestigde porseleinfabriek 'Krzysztof' uit. - Het kantoor van de president van de Verenigde Staten accepteerde de Alaska-snede, die in 1936 werd ontworpen, maar ze wilden het logo in kobaltblauw, de kleur die op het podium van Barack Obama wordt gebruikt," voegt ze eraan toe.

Lange praktijk

- Het logo is gebakken op 940 graden. Daarna werd het porselein handmatig gedecoreerd met puur goud en vervolgens werden de schalen opnieuw in de oven gebakken, dit keer op een temperatuur van 840 graden, onthult Śniadała.

- Het proces van het bakken van porselein is gehuld in mysterie. Het is echter bekend dat je 10 jaar oefening nodig hebt om porselein goed te kunnen decoreren - merkte Tomasz Kanik op, een verslaggever van TVN 24, die de "Krzysztof" -fabriek bezocht.

"Het zal worden gebruikt om Polen te ontvangen."

Het door het kantoor van de Amerikaanse president gekozen servies is een zeer populair model, zo wijzen de medewerkers erop, en onthullen dat Poolse politici die het presidentiële paleis bezoeken hiermee worden ontvangen. Poolse gasten en andere gasten uit ons land zullen ook in het Witte Huis met een Pools accent worden ontvangen.

- De presidentiële dienst zal zeker gebruikt worden door de Poolse ambassadeur in de Verenigde Staten. In een dergelijke opstelling kan een maaltijd voor in totaal 36 personen worden geserveerd," berekent Śniadała.

Voor het kerstavonddiner?

- De bestelling van het Witte Huis heeft ons overvallen", zegt een fabrieksarbeider in een interview met een verslaggever van TVN24.

- We hebben al een bedankbrief ontvangen van het kantoor van president Obama. Dit is uitzonderlijk elegant servies. Het zou me niet verbazen als de president er een kerstdiner van zou willen eten," lacht Sniadała.

Medewerkers van de fabriek willen niet zeggen hoeveel de bestelling uit Washington waard was, maar - zoals wij ontdekten - kostten soortgelijke sets ongeveer 12 duizend zloty's.

Dienst voor een prinses

Dit is niet de eerste prestigieuze klant voor de porseleinfabriek van Walbrzych. Onlangs werd het servies ook naar Zweden gestuurd, naar de tafel van prinses Victoria.

- Het bedrijf daar bestelde een speciale set ter gelegenheid van het huwelijk van de prinses. Het ging in de verkoop, maar alleen in Zweden. Het werd erg populair. En één set ging naar de prinses zelf," zegt Sniadała enthousiast.

- We sturen veel porselein, wel 80 procent van onze productie naar het buitenland," voegt ze eraan toe.

Hoofdfotobron: TVN 24 Wrocław | D.Wudniak

Bron:  TVN 24 Wrocław przez  Auteur: gdem/balu/roody   język po Polsku