Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Stevige sneeuwval in Polen. Brigid brengt de grootste sneeuwstormen in jaren

Gestart door Pieszyce, 11 december 2022, 21:31

Vorige topic - Volgende topic
Tags sneeuwBrigidgrootstesneeuwstormentot30cm

Pieszyce


Brigid brengt de grootste sneeuwstormen in jaren. Er zal tot 30 cm sneeuw vallen
Later Arctische vorst


11 december 2022


Citaatfoto: Polen's grootste sneeuwstorm in jaren. Foto Unsplash / Kenza Benaouda.

Cycloon Brigid brengt de grootste sneeuwstormen in Polen sinds een tiental jaren. Er zal tot 20-30 centimeter sneeuw vallen over een groot gebied. Later wacht ons vorst tot min 25 graden.

Op zondag (11.12) trekken sneeuwstormen over het zuiden, oosten en midden van het land, in combinatie met hevige windstoten die intense sneeuwhopen doen ontstaan, waardoor het zicht wordt beperkt tot enkele tientallen meters.

De zwaarste sneeuwval wordt verwacht in de privincies Śląsk, Małopolska, Podkarpackie, Lubelskie, Świętokrzyskie, Łódzkie, Mazowieckie en Podlaskie. In de middag en avond begint de neerslag in het zuiden af te zwakken en in het noordoosten en midden te intensiveren.

In de nacht van zondag op maandag (11/12.12) wordt de meest intense sneeuwval verwacht in het noordoosten, midden, westen en zuidwesten van het land.

Op maandag (12.12) zullen sneeuwstormen de noordelijke, centrale en zuidwestelijke regio's treffen. Anderzijds zal het in de nacht van maandag op dinsdag (12/13.12) in het noorden en noordoosten hevig sneeuwen. In de rest van het gebied zal de neerslag ophouden.

Gedurende zondag en maandag (11-12.12) zal er 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen, met tot 30 centimeter in het zuiden en oosten. Sneeuwjachten kunnen meer dan een meter hoog zijn. In de bergen kan de sneeuwval oplopen tot 50 centimeter.

De minste sneeuw zal vallen in het westen en gedeeltelijk in het centrum, vooral in de provincies Lubuskie, Wielkopolskie en Kujawsko-Pomorskie, niet meer dan 5 centimeter, maar er zullen plaatsen zijn waar geen centimeter zal vallen.

Na sneeuwstormen komt strenge vorst

Sneeuwstormen zijn niet het enige gevaarlijke atmosferische verschijnsel dat ons de komende dagen te wachten staat. Zodra de sneeuwstormen voorbij zijn, begint de hemel op te klaren en daalt ijzige lucht neer vanuit het noordpoolgebied.

Op dinsdag (13.12) in de ochtend, zo laag als -15 graden in de zuidelijke uiteinden. Het zal woensdag (14.12) bij zonsopgang nog kouder zijn, in het zuiden, oosten en centrum tot -15/-20 graden, en in de berggebieden tot -25 graden. Op donderdag (15.12) in de ochtend in het noordoosten tot -15 graden.

Bron:  TwojaPogoda.pl  Język po Polsku

Kaarten met prognoses zijn op deze website te volgen.

Pieszyce


Zware sneeuwval treft Polen

12 december 2022

De grootste sneeuwval in jaren trof Polen in het weekend en hield aan in de nieuwe week, met de regering die waarschuwt voor rukwinden, sneeuwstormen en ongunstige wegomstandigheden, meldden nieuwsverkopers op maandag. 

Volgens het staatsinstituut voor meteorologie en waterbeheer (IMGW) was de sneeuwval het hevigst in de zuidelijke provincies Śląskie en Małopolskie, in de centrale regio's Mazowieckie en Łódzkie, in de oostelijke provincies Lubelskie en Podlaskie, en in de zuidoostelijke regio's Świętokrzyskie en Podkarpackie, meldde de website wp.pl.

Bron:  Lees hier verder en bekijk de kaarten    English