Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De vicevoorzitter van de EC: "Alarmerend" verslag over de rechtsstaat

Gestart door Pieszyce, 4 januari 2023, 16:30

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

De vicevoorzitter van de EC: "Alarmerend" verslag over de rechtsstaat
27. Sep 2020 at 12:02



De vicevoorzitter van de EC: "Alarmerend" verslag over de rechtsstaat
Naar Polen en Hongarije: Dit zal eindigen


25 september 2020   

Begin oktober wordt een verslag over de stand van zaken met betrekking tot de rechtsstaat in de EU gepubliceerd. Vera Jourova, vicevoorzitter van de Europese Commissie, vertelde "Der Spiegel" dat de resultaten van de controle "alarmerend" zijn, vooral op het gebied van de media.

In een interview met het Duitse weekblad "Der Spiegel" verzekerde Jourova dat, hoewel het rapport voor alle EU-landen in voorbereiding is, "de schijnwerpers gericht blijven op Hongarije en Polen".

Hongarije en Polen in de schijnwerpers

"Ons verslag komt niet in de plaats van de lopende procedures inzake de rechtsstaat tegen Polen en Hongarije, die in extreme gevallen kunnen leiden tot de uitsluiting van het stemrecht in de Raad van de EU, of van de talrijke procedures voor het Hof van Justitie van de EU wegens schending van de Verdragen. Het feit dat wij voor het eerst de rechtsstaat in alle EU-landen met elkaar vergelijken, helpt ons in ons geschil met Hongarije en Polen", verklaarde de vice-voorzitter van de EC.

De redactie heeft de tekst van het interview op vrijdagavond beschikbaar gesteld op internet. De papieren versie van het weekblad is vanaf zaterdag in kiosken verkrijgbaar.

Volgens Jourova verdedigen de Hongaarse en Poolse regering zich volgens een identiek patroon tegen kritiek: "Soms wijzen ze op een of andere Spaanse wet, die zogenaamd dezelfde is als de verordening die ze hebben ingevoerd, en dan weer op een of andere verordening in Duitsland. Dit zal in de toekomst eindigen. Nu is er een vergelijkende schaal. De rechtsstaat gaat immers niet over politiek, niet over rechts of links. Het gaat om wat goed en wat fout is.

"De situatie van de onafhankelijke media is verslechterd."

Jourova vond het "begrijpelijk dat regeringen in tijden van pandemie aanvullende bevoegdheden proberen te verwerven. Tegelijkertijd benadrukte ze dat in dergelijke tijden het belang van onafhankelijke media toeneemt. Volgens haar is de activiteit van de media in veel EU-landen moeilijker geworden en is de ruimte voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld kleiner geworden. "Het is niet van de ene op de andere dag gebeurd, het is een eng proces", voegde ze eraan toe.

"De resultaten van onze controle zijn ondubbelzinnig: de situatie van onafhankelijke media is in bijna heel Europa verslechterd", zei ze. De reden is niet alleen de toenemende economische druk op de redacties, maar ook de groeiende politieke invloed, ook in West-Europa, bijvoorbeeld in Malta en Spanje.

"De situatie in de Hongaarse media is zorgwekkend", zei het plaatsvervangend hoofd van de Europese Commissie in reactie op de opmerking van "Der Spiegel" -journalisten dat de persstichting KESMA dicht bij de regering een groot deel van de Hongaarse media controleert, wat er gebeurde met deze "mediafusies" was te klein.

Orban's "zieke democratie"

"Viktor Orban zegt dat hij een onliberale democratie aan het opbouwen is. Ik zou zeggen dat hij een zieke democratie aan het opbouwen is", zei Jourova. Zoals ze eraan toevoegde, is er in de Hongaarse media nauwelijks kritiek op de regering. De meeste Hongaren zijn waarschijnlijk niet in staat de situatie onafhankelijk te beoordelen. "Ik ben bang dat het Hongaarse volk ooit zal merken dat de vorige verkiezingen de laatste vrije verkiezingen waren", zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Verwijzend naar de relatie tussen de EU-begroting en de rechtsstaat, zei Jourova: "We willen zoveel geld uitgeven als nooit tevoren. Maar meer geld vereist meer vertrouwen, meer veiligheid en meer controle. Ik kan me dan alleen een wederopbouwprogramma voor Europa en het meerjarig financieel kader voorstellen. wanneer we een effectief rechtsstaatmechanisme opzetten."

Jourova over "het raken van de zakken"

"Als we voor het eerst (in de geschiedenis van de EU) de zakken van de landen kunnen treffen die systematisch de rechtsstaat schenden, zal dat een groot succes worden" - benadrukte Jourova. Volgens haar bestaat het risico dat politici als Orban het Wederopbouwprogramma voor Europa blokkeren, dat unaniem moet worden aangenomen.

"Maar Hongarije en Polen willen dat geld ook. Er is geen enkele reden voor een kalmte. Integendeel, het zou een fatale vergissing zijn als Europa nu de kans zou laten liggen om een effectief rechtsstaatmechanisme in te voeren", aldus Vera Jourova.

In een interview verwees de vice-voorzitter van de EC ook naar de situatie in Duitsland. Naar haar mening hebben de meeste Duitse burgers veel vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechtbanken, maar het Duitse rechtssysteem heeft ook zwakke punten. Zij wees op het recht van de ministers van Justitie in de deelstaten om instructies te geven aan de openbare aanklagers.

"Ministers van Justitie zijn politici en staan dus bloot aan de verleiding van politieke beïnvloeding. Daarom kunnen Duitse officieren van justitie geen Europese aanhoudingsbevelen uitvaardigen", legde ze uit. De procedure in eerste aanleg voor de Duitse rechtbanken duurt, zoals zij toevoegde, steeds langer.

Het artikel komt van "Deutsche Welle".

Bron: wiadomosci.gazeta.pl    język po Polsku