Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

We hebben een Europese gasunie nodig

Gestart door Pieszyce, 6 januari 2023, 23:22

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

We hebben een Europese gasunie nodig
16. Feb 2022 at 02:04We hebben een Europese gasunie nodig

Radosław Sikorski

14 februari 2022

"Als Rusland een invasie lanceert - dat wil zeggen, Russische tanks of soldaten steken opnieuw de grens van Oekraïne over - dan zal er niet meer gesproken worden over Nord Stream 2. We zullen er een einde aan maken." Dat was het antwoord van Joe Biden op een vraag van een journalist over het lot van de gaspijpleiding in geval van een Russische aanval. Op de vraag hoe hij het project denkt tegen te houden, antwoordt hij in algemene bewoordingen: "Ik beloof je dat het ons zal lukken." Maar belangrijker zijn de omstandigheden waaronder Biden zei wat hij zei. Naast de Amerikaanse president stond op een persconferentie in Washington de Duitse bondskanselier, Olaf Scholz. Gevraagd naar hetzelfde, zei Scholz dat de Verenigde Staten  en Duitsland "eensgezind zullen zijn, samen zullen optreden en alle nodige stappen zullen ondernemen", en dat de prijs voor Poetin hoog zou zijn. Een ondubbelzinnige verklaring ontbrak dus, maar er werd ook geen verzet gehoord tegen de woorden van Biden. Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dat Duitsland niet uitsluit dat het Nord Stream 2 zal sanctioneren. Ook in de grootste oppositiepartij is een verandering van toon te bespeuren. In een interview gepubliceerd door de Gazeta Wyborcza, zei de nieuwe voorzitter van de CDU, de partij van Angela Merkel, dat het een strategische fout van Merkel was om Nord Stream 2 als een "privé project" te classificeren, omdat "Nord Stream 2 zeer politiek is en dat vanaf dag één heeft gehad. Ik juich deze verandering toe, want toen ik jaren geleden, nog als minister van Defensie, de pijpleiding een nieuwe iteratie van het Molotov-Ribbentrop Pact noemde, reageerden de Duitse media - en zelfs de toenmalige regeringswoordvoerder - verontwaardigd.

Enerzijds wekt de onwil van Duitse politici om duidelijk te maken wat Biden heeft meegedeeld - dat zij in geval van een invasie NS2 eenvoudigweg niet zullen lanceren - irritatie. En niet alleen in Polen. In de Verenigde Staten zijn er commentaren (zowel van Democraten als Republikeinen) dat Duitsland geen betrouwbare partner is in een conflict met Rusland. Anderzijds leek het nog maar een paar maanden geleden onwaarschijnlijk dat Duitsland zelfs maar zou overwegen NS2 te sluiten. Nadat Biden president was geworden, stemde hij ermee in de sancties tegen de bedrijven die de pijpleiding exploiteren op te heffen, zodat de werkzaamheden konden worden voltooid. Maar in ruil daarvoor beloofde Duitsland het te bevriezen als het als chantagemiddel voor energie zou worden gebruikt. Met zijn dreigementen aan het adres van Oekraïne heeft Poetin er geen twijfel over laten bestaan dat dit het doel is.

Volgens Gazprom zelf heeft het bedrijf in 2020 174,9 miljard m³ gas aan Europa geleverd. En dat betekent dat de totale capaciteit van alle pijpleidingen die van Rusland naar Europa lopen, exclusief NS2, nu al groter is dan de hoeveelheid gas die Rusland uitvoert! Alleen al over Oekraïens grondgebied zouden de Russen meer dan 145 miljard m³ per jaar kunnen vervoeren. De Russen gebruiken ook slechts een fractie van de capaciteit van de Yamal-pijpleiding die door Polen loopt. De gecombineerde capaciteit van Nord Stream 1 en 2 zou 110 miljard kubieke meter per jaar kunnen bedragen. Het is dan ook duidelijk dat de Russen, zodra het systeem operationeel is, in staat zullen zijn de doorvoer over Oekraïens grondgebied verder te beperken. Temeer daar de vijfjarige overeenkomst tussen Naftohaz en Gazprom in 2024 afloopt. De overeenkomst verplicht Gazprom om in het eerste jaar 65 bcm gas over Oekraïens grondgebied te transporteren en 40 bcm per jaar daarna. Wat gaat er daarna gebeuren? Het is niet bekend.
 
De verhalen dat de NS2 de continuïteit van de energievoorziening in Europa vergroot, de diversificatie van de voorziening verbetert of een toename van het getransporteerde gasvolume mogelijk zal maken, kunnen dan ook in het rijk der fabelen worden geplaatst. Nord Stream 2 is vooral een politiek instrument, omdat de Russen vanuit economisch oogpunt gewoon geen nieuwe gaspijpleidingen nodig hebben. Transmissie via Polen en Oekraïne is veel goedkoper dan via de Oostzee.

Ook mag niet worden vergeten dat in Oekraïne, met name aan de westgrens, de grootste gasopslagfaciliteiten van Europa zijn gevestigd, met een totale capaciteit van meer dan 30 miljard kubieke meter. Dit is een extra instrument dat het mogelijk maakt onafhankelijk te zijn van prijsschommelingen op de markten of van politieke druk vanuit Moskou. Indien het Kremlin de doorvoer door Oekraïne echter blijft beperken, zal het moeilijker worden om van deze gelegenheid gebruik te maken.

De Russen proberen Oekraïne al een tijdje te omzeilen. De Yamal-pijpleiding, die in de jaren negentig door Wit-Rusland en Polen liep, dient ook dit doel. De infrastructuur in Polen werd voorbereid voor de aanleg van twee lijnen. Uiteindelijk, tijdens de regering van de Democratische Linkse Alliantie, zagen de Russen echter af van de aanleg van de tweede lijn en bouwden zij in plaats daarvan Nord Stream, de noordelijke gaspijpleiding. Nog in 2013 werd het idee geopperd om de zogenaamde Pieremyczka te bouwen, d.w.z. een aftakking van de Yamal- pijpleiding die van Polen naar Slowakije loopt en Oekraïne omzeilt, maar uiteindelijk kozen de Russen toch voor Nord Stream 2.

Ook de Poolse regering wilde niet instemmen met Pieremyczka, terecht van mening dat dit de Oekraïense belangen zou schaden. Bovendien heeft Gazprom jarenlang geweigerd dividenden uit te keren uit de winst van EuroPolGaz, het bedrijf dat het Poolse deel van de Yamal-pijpleiding exploiteert, heeft het alles gedaan om de doorvoertarieven te verlagen en, zoals Andrzej Kublik onlangs Gazeta Wyborcza in herinnering bracht, "heeft het zijn rekeningen voor de doorvoer van gas naar Duitsland niet volledig betaald".

Ondanks alles, heeft onze regering een fout gemaakt door Pieremyczka op te geven? In een van mijn columns schreef ik dat "ons morele recht zich niet heeft vertaald in voordelen, omdat als gevolg van het besluit van Duitsland, na de voltooiing van Nord Stream 2, de veiligheid van Oekraïne er hoe dan ook onder zal lijden, en Polen er niets bij zal winnen". Anderzijds zijn er meningen die zeggen dat Pieremychka vanaf het begin bluf was, omdat de Russen toch al van plan waren Nord Stream 2 te bouwen, ongeacht de hogere kosten ervan.

We kunnen het verleden niet veranderen, maar de huidige crisis is een kans voor een nieuwe opening. Aangezien niemand er meer aan twijfelt dat gas een chantagemiddel van Poetin is, moeten wij ons verdedigen. Eén manier is de leveranciers te diversifiëren en op lange termijn de vraag naar gas van onze economieën te verminderen. Dit kost echter tijd. Een andere manier is om onze onderhandelingspositie met Poetin te versterken. Europa is de grootste verbruiker van Russisch gas en zou, als het met Rusland onderhandelt, betere voorwaarden kunnen verkrijgen.

Daarom moeten wij een echte gasunie tot stand brengen. De Europese Commissie koopt nu al uranium voor kerncentrales namens de lidstaten en verdeelt het vervolgens onder hen. Ik zie geen beletsel om hetzelfde te doen met gas. Dan zouden we een meer betrouwbare aanvoer hebben tegen een meer concurrerende prijs. De invoering van een dergelijk systeem zou ook de beoordeling van Nord Stream 2 door de Poolse regering en de regeringen van andere EU-landen die tegen het project gekant zijn, kunnen veranderen. Als we erin geslaagd waren Poetins chantagemiddel uit de hand te slaan, zou Nord Stream 2 niet zoveel emoties hebben opgeroepen.

Het zou goed zijn als de huidige crisis Duitsland ertoe aanzet zich open te stellen voor echte Europese solidariteit in deze kwestie. De veranderingen in Berlijn zijn zichtbaar, maar tot nu toe langzaam. Een oud gezegde in het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken luidt dat elke westerse regering Rusland van voren af aan leert kennen. Ik hoop dat in het geval van de nieuwe Duitse autoriteiten de les snel zal worden geleerd, en dat de kosten van de bijlessen niet te hoog zullen blijken voor Oekraïne.

Bron:  liberte.pl przez Radosław Sikorski   język po Polsku