Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Bijna 1500 scholen in Polen zonder religie.

Gestart door Pieszyce, 11 januari 2023, 10:49

Vorige topic - Volgende topic
Topic zoektermen [SEO] Polenscholenreligie.

Pieszyce


Bijna 1500 scholen in Polen zonder religie.
Er is geen enkele les in. Hoe is dit mogelijk?


Justyna Suchecka
9 januari 2023

Niet alleen het aantal leerlingen in de godsdienstlessen, maar ook de lessen zelf nemen elk jaar af. Een voorbeeld? Poznań, waar afgestudeerden van de middelbare school al slechts één uur per week dit vak krijgen. In Warschau zijn maar liefst 111 instellingen erin geslaagd een dergelijke verandering van de bisschop te verkrijgen. Tegen deze trends in heeft de minister van Onderwijs Przemyslaw Czarnek niet lang geleden het plan opgevat om religie - te kiezen met ethiek - verplicht te stellen.

Przemyslaw Czarnek, hoofd van het ministerie van Onderwijs en Wetenschap, meent dat "de acties om christenen en katholieken hun rechten te ontnemen" en "de godsdienst uit de scholen te schoppen" "een programma is dat door links en links in Europa en de westerse wereld al tientallen jaren consequent wordt nagestreefd".

Volgens hem "eisen deze acties een verschrikkelijke tol".

Hij sprak hierover onder meer op 30 december 2022 op Radio One, waarbij hij dreigde met een voortschrijdende "ontkerstening" in Europa.

Dit was een zeer prominent thema in zijn recente toespraken.

Slechts enkele dagen later, op 3 januari 2023, ging de minister op wPolsce.pl TV verder in zijn stijl:

Waarom zou iemand die religie op school wil leren dat niet mogen doen, alleen omdat een linkse minderheid dat niet wil? Dit is de intolerantie, de totalitaire neigingen die kenmerkend zijn voor links. Dit is gewoon marxisme.

Wie heeft Chernak zo gestoord en hem tot zulke conclusies gebracht? De gemeenteraadsleden van Częstochowa, die twee weken eerder een resolutie hadden aangenomen over het godsdienstonderwijs in de scholen aldaar.

Dit is de eerste resolutie van dit type in Polen. Het luidt: "In verband met de stijgende kosten voor het onderhoud van het onderwijssysteem, onafhankelijk van de stad, doet de gemeenteraad van Częstochowa een beroep op de premier van de Republiek Polen Mateusz Morawiecki en de minister van Onderwijs en Wetenschap Przemysław Chernek om de financiering van religieuze lessen uit de begroting van de stad Częstochowa te schrappen."

De raadsleden hebben - in tegenstelling tot sommige online berichten, maar ook tot de suggestie van minister Chernek zelf - helemaal niet besloten om de financiering van de godsdienstlessen stop te zetten of om ze van de scholen te "verbannen", maar hebben gewoon een beroep gedaan (in de vorm van een resolutie) op de regering om het geven van deze lessen volledig te financieren.

Tegenwoordig is in Częstochowa en vele andere gemeenten het geld van de onderwijssubsidie voor de salarissen van catechisten - net als voor de salarissen van wiskundigen of leraren Engels - gewoon niet genoeg.

Częstochowa verwijdert dus geen religie uit de scholen. Uit de landelijke gegevens die wij hebben verzameld, blijkt echter dat religie, in de woorden van de directeuren van onderwijsinstellingen, "uit zichzelf wordt verwijderd".

Het is niet alleen zo dat op veel middelbare scholen in grote steden slechts een handvol tieners catechese volgt, maar ook dat meer scholen de bisschoppen vragen het aantal uren catechese in het lesrooster te verminderen. Alsof dat nog niet genoeg is, is er in bijna 10.000 onderwijsinstellingen - waaronder vandaag 1.462 scholen - al helemaal geen godsdienstles.

Betaalmuur:

Bron: tvn24.pl przez Justyna Suchecka  język po Polsku