Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Als Oekraïne de Russische agressie niet afslaat, kan deze zich uitbreiden-Zelens

Gestart door Pieszyce, 15 januari 2023, 00:24

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Als Oekraïne de Russische agressie niet afslaat, kan deze zich uitbreiden, zegt Zelensky tegen de Poolse tv.

12 januari 2023

De president van Oekraïne heeft gewaarschuwd dat als zijn land de Russische invasie niet afweert, de agressie van het Kremlin zich verder kan verspreiden, bijvoorbeeld naar Polen en Litouwen.

Volodymyr Zelensky maakte de opmerking donderdag in een interview met de Poolse publieke televisieomroep TVP.

De Oekraïense president werd in het interview gevraagd naar zijn recente ontmoeting met zijn Poolse en Litouwse tegenhangers, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Op woensdag ontmoette Zelensky Polen's Andrzej Duda en Litouwen's Gitanas Nausėda in de westelijke Oekraïense stad Lviv voor trilaterale gesprekken in het zogenaamde Lublin Driehoek formaat.

De Lublin-driehoek, die in 2020 van start is gegaan, is een drieledig initiatief dat Polen, Litouwen en Oekraïne samenbrengt. Het heeft tot doel de politieke, economische en sociale banden van de drie landen te versterken en tegelijkertijd Oekraïne te helpen zijn territoriale integriteit te herwinnen en dat land dichter bij de Europese Unie en de NAVO te brengen.

Zelensky zei tegen TVP: "Ik geloof dat dit formaat niet over tactiek gaat, maar over strategie. De strategie van de Lublin-driehoek is van toepassing op de dingen die onze landen verbinden. We zijn samen. Er zijn zaken die ons historisch verbinden."

Hij voegde daaraan toe: "Onze samenlevingen steunen elkaar. Zij zijn een begrijpelijke geopolitieke weg ingeslagen. Ze bewandelen deze weg samen, in dezelfde richting."

De Oekraïense president benadrukte: "Deze kwestie moet op de agenda staan, op tafel, te allen tijde, omdat we vrienden zijn en we deze betrekkingen niet mogen verspillen."

Hij zei ook dat Polen, Oekraïne en Litouwen "dezelfde risico's zien".

Zelensky waarschuwde: "Er is een vijand; momenteel is het de agressie van de Russische Federatie, die Oekraïne heeft aangevallen. Het is een aanval op onze gedeelde waarden. Als Oekraïne deze agressie niet afslaat, kan deze zich verder verspreiden, helaas gericht tegen onze vrienden uit de Lublin-driehoek."

Donderdag was dag 323 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Bron: PAP, polskieradio.pl by (pm/gs)     English