Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Pater Rydzyk promote met MON geld militaire dienst onder gepensioneerden

Gestart door Pieszyce, 27 januari 2023, 00:53

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Pater Rydzyk promote met MON geld militaire dienst onder gepensioneerden
 
Kamil Dziubka
25 januari 2023

Het ministerie van Defensie heeft het TV-station van pater Rydzyk meer dan 700.000 złoty betaald om de militaire dienst op zijn televisie te promoten. Dit zou misschien niets verbazen, ware het niet dat TV Trwam vrijwel geen kijkers van dienstplichtige leeftijd heeft.

  • Staatsgeld vloeide naar televisie met verwaarloosbare kijkcijfers
  • MON promote een nieuw militair aanwervingssysteem
  • De oorlog in het oosten duurt voort, het Poolse leger heeft de modernste uitrusting nodig. Dat is waar alle fondsen naartoe moeten gaan, niet om de 'werken' van Tadeusz Rydzyk te voeden," vertelt KO senator Krzysztof Brejza aan Onet.

- Dit is een bizarre verbranding van publieke middelen - Krzysztof Brejza is woedend.

De senator van de Burgercoalitie volgt al jaren het spoor van geldstromen uit de staatsbegroting naar instellingen die banden hebben met pater Tadeusz Rydzyk, de oprichter van Radio Maryja.

Begin januari heeft het parlementslid van de oppositie hierover vragen gesteld aan het ministerie van Defensie. Hij wilde weten of het ministerie vorig jaar dergelijke overeenkomsten had gesloten. Het bleek dat dat het geval was.

Het ministerie voert sinds april vorig jaar een promotiecampagne in verband met het nieuwe aanwervingssysteem voor het leger.

"We veranderen de aanpak en de filosofie, zodat mensen niet worden ontmoedigd door ingewikkelde procedures. We hebben militaire rekruteringscentra opgezet voor de rekrutering van het leger. Je kunt afspreken met wervingsexperts of het online laten doen." - leest de website van het Ministerie van Defensie.

Geld stroomt naar het "rijk

"Ik ben geïnformeerd dat in 2022. Het ministerie van Defensie heeft een contract gesloten met de Lux Veritatis Foundation voor de uitzending op TV van 40 afleveringen van het programma "Word soldaat van de RP" ter bevordering van de dienst in het Poolse leger. Het doel van het programma was kandidaten aan te moedigen om zich bij het Poolse leger aan te sluiten,". - schreven ambtenaren van het ministerie in antwoord op vragen van Krzysztof Brejza.

De kosten van één aflevering zouden 18.000 zloty's bedragen. In totaal gaf het ministerie van Defensie dus alleen al in 2022 720 duizend zloty's uit aan het tv-kanaal dat met pater Rydzyk verbonden is. Zoals het ministerie, onder leiding van vicepremier Mariusz Blaszczak, betoogt, "is dit in de televisierealiteit geen exorbitant bedrag".

Het probleem is dat het staatsgeld naar de televisie is gevloeid met een verwaarloosbaar aantal kijkers. In juni vorig jaar meldde het portaal virtualnemedia.pl dat een zender die verbonden is aan de Redemptoristen van Toruń een marktaandeel van 0,52 procent had, wat betekent dat er gemiddeld 32.000 mensen naar keken.

Dat is minder dan het aantal views van sommige afleveringen van dezelfde serie op het kanaal "Become a Soldier" op YouTube, waar het ministerie van Defensie content volledig gratis publiceert.

Daar blijft het niet bij. Uit onderzoek blijkt dat de meeste TV Trwam-kijkers 50-plussers zijn. Kijkers van deze zender van dienstplichtige leeftijd zijn er bijna niet.

- Het imperium van Tadeusz Rydzyk wordt gevoed met geld uit verschillende publieke bronnen. Elke zloty voor nationale defensie moet met grote omzichtigheid worden uitgegeven," aldus senator Brejza.

Hij voegt eraan toe: - Er is een oorlog gaande in het oosten, het Poolse leger heeft de modernste uitrusting nodig. Alle middelen moeten hiervoor worden aangewend, en niet voor het voeden van de "werken" van Tadeusz Rydzyk.

Volgens verschillende schattingen hebben de regering en staatsbedrijven sinds het begin van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) ten minste 300 miljoen zloty geschonken aan de initiatieven van instellingen die verbonden zijn met pater Tadeusz Rydzyk.

Bron:  wiadomosci.onet.pl przez Kamil Dziubka       język po Polsku

Bobal

Vroeger (dwz vorige eeuw) was er op de Nederlandse televisie de Engelse comedyserie "dad's army", in het Nederlands "daar komen de schutters". Als ze dat voor ogen hebben zitten ze bij TV TRWAM voor de doelgroep helemaal goed: Pools, patriottisch, bejaard en ongeschikt. Daar gaan we de Russen niet mee tegenhouden, laat staan de oorlog mee winnen.  ;D
Maar serieus: wat een geldverkwisting :'(

Pieszyce


Het is inderdaad geldverspilling, en dan is dit nog maar een "klein" bedrag.  >:(  >:(

Maar voor de plezier van een ieder . . . . . . .
Ik heb destijds de hele serie gevolgd, zal het nooit meer vergeten . . . . .  ;D  ;D  :D  ;D  ;D