Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Broederstrijd tussen Orlen en de Poolse Post

Gestart door Pieszyce, 4 februari 2023, 00:41

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Broederstrijd tussen Orlen en de Poolse Post
Solidariteit spreekt van "pathologie"


30 januari 2023
Michał Duszczyk

Vakbonden van de Poolse posterijen doen een beroep op de premier om de "verwoestende" rivaliteit tussen staatsbedrijven te stoppen. Ze vallen Orlen aan, die een eigen netwerk van pakketautomaten ontwikkelt.

Er zijn vonken op de lijn tussen Poczta Polska (PP) en PKN Orlen, en het gaat om de markt ter waarde van 17 miljard złoty, kortweg KEP (courier, express, parcel) genoemd. Nadat de staatsbedrijven vorig jaar hun logistieke samenwerking beëindigden, groeit Orlen op indrukwekkende wijze in een sector die PP als zijn domein beschouwt. Het zet meer pakketmachines op. Het staatspostbedrijf verliest de concurrentie op dit gebied niet alleen van de oliemaatschappij of de koeriersconcurrentie (InPost, DPD, DHL), maar ook van Allegro, dat reeds over een netwerk van meer dan 2.000 automaten beschikt.

PP's uitbreidingsplan zit vast in lades en is aan het afglijden. Volgens de gezamenlijke vakbondsvertegenwoordiging van PP moest de voorzitter van dit logistieke bedrijf van het ministerie van Financiën, Krzysztof Falkowski, tijdens een recente bijeenkomst toegeven dat de posterijen aanzienlijk afwijken van de concurrentie wat betreft het aantal pakketautomaten waarover zij beschikken, en dat deze situatie de komende jaren zeer moeilijk te veranderen zal zijn. De vakbondsleden van PP hebben daarom een brief geschreven aan de premier om de raden van bestuur van beide bedrijven op te dragen een terugkeer naar samenwerking te bespreken.

Ik heb veel liever dat staatsbedrijven op een markt met elkaar concurreren dan dat zij met elkaar de markt proberen te monopoliseren met allerlei middelen en de concurrentie de nek omdraaien.

Verkoopautomaten in Polen worden een van de belangrijkste wapens in de strijd om klanten die e-shoppen. De markt voor dergelijke machines blijft dynamisch groeien. Maar ook al heeft de leider - InPost - er bijna 20.000 in Polen, de vraag blijft onverzadigbaar. Andere spelers vechten voor hun deel van de taart (DPD heeft ongeveer 3 000 apparaten, AliExpress - ongeveer 1.000), en de strijd om locaties is fel. Orlen beschikt al over 2.000 apparaten en gaat nu nog sneller. - Wij zijn van plan dit jaar ten minste een tweede aantal machines te installeren," kondigde het persbureau van de brandstofmaatschappij aan.

Het postkantoor sliep door zijn moment heen. Het kondigde aan dat het tegen eind 2022 2.000 machines zou plaatsen, en verklaarde vervolgens dat het dit doel in het eerste kwartaal van 2023 zou bereiken. Vandaag is het duidelijk dat dit misschien pas in 2024 wordt bereikt.

- Momenteel is het netwerk van Pocztex-koeriersophaalmachines vooral actief in postkantoren en in supermarkten, waaronder Biedronka, Lewiatan en Carrefour, en telt het 200 machines. Wij werken aan de lancering van een nieuw netwerk van externe pakketautomaten Pocztex Automat 24/7, die later dit jaar zal plaatsvinden. - kondigen ze aan op het hoofdkwartier van PP.

De concurrentie op de markt voor pakketophaalmachines neemt toe. InPost heeft de sector gedomineerd, maar Orlen, DPD en Allegro hebben de achtervolging op de leider ingezet. De postkantoren zijn achterop geraakt.

Maar postbodes willen ook profiteren van Orlen's succes. Postal Solidarity heeft een beroep gedaan op de premier om in te grijpen, aangezien er "een pathologie is opgetreden". Bogumił Nowicki, het hoofd van deze vakbond, stelt dat het onaanvaardbaar is "dat staatsbedrijven elkaar vernietigen". Hij stelt dat er in plaats van synergie sprake is van antagonisme.

Bron:    Rzeczpospolita       język po Polsku

Pieszyce