Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Oekraïne beveelt Russisch georiënteerde orthodoxe kerk om klooster in Kyiv te verlaten

Gestart door Pieszyce, 12 maart 2023, 20:04

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Oekraïne beveelt Russisch georiënteerde orthodoxe kerk om klooster in Kyiv te verlaten

11 maart 2023 

Oekraïense ambtenaren hebben vrijdag een van oudsher aan Rusland gelieerde vleugel van de orthodoxe kerk bevolen een kloostercomplex in Kyiv te verlaten, de meest recente maatregel tegen een kerkgenootschap dat door de regering met diepe argwaan wordt bekeken.

Kyiv treedt hard op tegen de Oekraïens-orthodoxe kerk (UOC) - die het gezag van de patriarch van Moskou accepteerde tot Rusland vorig jaar een volledige invasie uitvoerde - omdat zij pro-Russisch zou zijn en met Moskou zou samenwerken. De patriarch van Moskou, Kirill, heeft de invasie krachtig ondersteund.

De UOC zegt de banden met Rusland en het patriarchaat van Moskou te hebben verbroken en het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht.

Het Oekraïense ministerie van cultuur verklaarde dat het UOC was gelast het 980 jaar oude Kyiv-Pechersk Lavra kloostercomplex, waar het zijn hoofdkwartier heeft, te verlaten.

In een verklaring zei het dat een onderzoek had uitgewezen dat het UOC "de voorwaarden van de overeenkomst betreffende het gebruik van staatseigendommen heeft geschonden", maar gaf geen details.

Het UOC, dat tot 29 maart de tijd heeft om te vertrekken, zei in een Facebook-post dat de resultaten van het onderzoek "duidelijk partijdig waren en een grove schending van de wettelijke normen".

Sinds oktober heeft de Veiligheidsdienst van Oekraïne regelmatig huiszoekingen verricht in kerken van de UOC, sancties opgelegd aan haar bisschoppen en financiers, en strafzaken geopend tegen tientallen van haar geestelijken.

De autoriteiten zeiden dat zij pro-Russische lectuur in de kerkgebouwen hadden gevonden en dat Russische burgers er werden ondergebracht, hetgeen door de UOC werd ontkend.

De meeste Oekraïens-orthodoxe gelovigen behoren tot een aparte tak van het geloof, de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, die vier jaar geleden is gevormd door takken te verenigen die onafhankelijk zijn van het gezag van Moskou.

(Verslaggeving door David Ljunggren; Bewerking door Kevin Liffey)

Bron: Reuters, www.polskieradio.pl  English