Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Lewicka: Eng, eng, boos. PiS politici hebben hun laatste woord nog niet gezegd.

Gestart door Pieszyce, 15 maart 2023, 01:48

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Lewicka: Eng, eng, boos. PiS politici hebben hun laatste woord nog niet gezegd.

Karolina Lewicka
13 maart 2023

Laat alle hoop varen. Laat het varen, u allen die hoopt dat Wet en Gerechtigheid eindelijk tot bezinning zullen komen, dat het misschien een punt zal bereiken waar het niet meer overheen wil, dat het zich ooit zal verontschuldigen voor zijn fouten en verdraaiingen, op zijn borst zal kloppen, boete zal doen voor zijn zonden. Niets van dat alles zal gebeuren, dat is meer dan zeker. Het kan alleen maar erger worden.

Want de dynamiek van het kwaad is zodanig dat het kwaad wel aankomt, maar niet vanzelf stopt. Er is een externe kracht nodig om het kwaad te stoppen.

De dood van de 15-jarige Mikołaj heeft de politici van het machtskamp niet aan het wankelen gebracht, net zomin als de dood van Pawel Adamowicz. Over het graf van de een en de ander ging de partij van haat en minachting ononderbroken door, misschien nog wel venijniger.

Een normaal mens opent dan zijn ogen wijd open, vraagt zich af: "hoe kan dit?" en kan het niet begrijpen. Ongeloof, onmacht, shock. Maar de scheppers van het kwaad hebben geen last van twijfels en wroeging. Ze zijn standvastig in hun acties, zeker van zichzelf. Ze bezwijken niet onder de slagen van beschuldigingen. Ze willen niet terugkeren van hun pad.

Zbigniew Herbert verklaarde jaren geleden in een uitstekend gesprek met zijn vriend Jacek Trznadel: "En nog even terugkomend op het fascisme: ik durf te wedden dat de meeste mensen die er een vinger in de pap hadden, nu in geestelijke gezondheid leven".

Ik durf er ook dollars tegen te verwedden dat de functionarissen van het propaganda-apparaat van het huidige regime geen nachtmerries hebben, niet bedekt met zweet wakker worden en niet met afschuw in de spiegel kijken. Zij zijn niet de eersten en niet de laatsten.

De wereldgeschiedenis staat bol van mensen die in ruil voor geld, posities en macht bereid waren het grootste onheil aan te richten. Gewoon de banaliteit van het kwaad, vergezeld van enerzijds onnadenkendheid en anderzijds een gebrek aan verantwoordelijkheid voor hun daden en keuzes. Partijdiscipline vooral, en als het signaal voor een berisping wordt gehoord, trekt men hard het bos in.

Politiek is nooit moreel geweest, maar de politiek van PiS is uiterst immoreel. Niemand in de laatste drie decennia van het vrije Polen heeft het slechte en het verachtelijke zo aangemoedigd als Jaroslaw Kaczyński. Niemand heeft eerder zo'n grote ruimte voor hen gecreëerd, hen zoveel gereedschap gegeven, hen volledige bescherming en steun geboden.

Hij is de PiS voorzitter, de trouwe kopieerder van de communisten, die eerst hun heerschappij over Polen consolideren en vervolgens de macht handhaven, juist door middel van mensen die meedogenloos en onnadenkend tegelijk zijn. Zulke mensen zijn, en voor PiS, het zout van hun aarde.

PiS creëert ruimte voor het kwaad, wakkert het aan en versterkt het. Maar tegelijkertijd presenteert het machtskamp zich als de enige en leidende kracht van het goede. Deze extreme hypocrisie is ronduit overweldigend.

Hoe te reageren op TVP-infostrips die verkondigen dat "PO-politici verantwoordelijk zijn voor de dood van een kind, het slachtoffer van een pedofiel", of dat "Mikołaj is dood door toedoen van PO-politici"?

Hoe te reageren op het spektakel dat zich ontvouwde na de uitzending van de reportage "Franciscus 3"? Een spektakel waarin het kamp van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) zichzelf "het bolwerk van het christendom" noemt en Piotr Gliński dondert dat "er een groot kwaad is gebeurd, dat voortduurt en dat wij de plicht hebben ons tegen dit kwaad te verzetten".

Voor de vice-premier is het kwaad niet de schade die de slachtoffers is berokkend, maar de onthulling van de criminele praktijken van priester-pedofielen, die door Karol Wojtyła abusievelijk in de doofpot zijn gestopt, in wiens verdediging politici van Wet en Rechtvaardigheid nu opstaan.

Goed wordt kwaad genoemd, kwaad wordt goed genoemd. Omkering van tekens en vectoren, de wereld op zijn kop, is het handelsmerk van Kaczyński's team.

Ze roepen: "Wij patriotten!" En dan gaan ze stelen van Polen. Ze roepen: "Wij christenen!" En dan ontketenen ze haatcampagnes tegen meer individuen en sociale groepen. Ze huffen: "Wij democraten!" en proberen een autocratisch systeem te installeren.

En dat zullen ze blijven doen, tenzij ze verliezen en ter verantwoording worden geroepen voor alle schurkenstreken. Maar voor nu, kijkend naar de daden van de huidige regering, kunnen we ons alleen maar elke dag afvragen, Ilja Ilfa citerend: "Nou, hoe gaat het met onze dieven, schurken en staatsmisdadigers?".

Bron:  natemat.pl przez Karolina Lewicka    język po Polsku