Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Verkiezingsuitslagen kunnen worden vervalst?

Gestart door Pieszyce, 2 april 2023, 23:53

Vorige topic - Volgende topic
Topic zoektermen [SEO] vervalsen

Pieszyce


Verkiezingsuitslagen kunnen worden vervalst?
PO parlementsleden waarschuwen. "Een enorme bedreiging"


Bartosz Wiciński
31 maart 2023

Marcin Kierwiński en Robert Kropiwnicki hebben een controle uitgevoerd bij de kanselarij. De politici luiden de noodklok dat de uitslag van de verkiezingen kan worden vervalst.

Marcin Kierwiński en Robert Kropiwnicki gingen met een parlementaire inspectie naar het kantoor van de premier. De parlementsleden van het Burgerplatform wilden nagaan in welk stadium het centraal kiezersregister (CRW) zich bevindt. De resultaten van de controle zijn alarmerend.

De 2.500 databanken van de gemeenten, die op basis hiervan de kiezerslijsten voor elke verkiezing opstellen, zullen worden overgebracht naar het centrale kiezersregister. Figuurlijk gesproken zal elke kiezer in één register en in een specifiek district en wijk worden ingeschreven. Deze wijziging is het gevolg van een wijziging van de kieswet.

De veronderstelling is dat het CRW bedoeld is om het voor kiezers gemakkelijker te maken om te stemmen, voor verkiezingsfunctionarissen om verkiezingen te organiseren en om de veiligheid te verbeteren. Als een kiezer aan het lokale register wil worden toegevoegd, moeten de gemeenten informatie uitwisselen, wat de procedure vertraagt.

Weinig tijd over

Na de controle hielden de politici een persconferentie. - Het uitbrengen van een stem zal afhangen van het functioneren van het centraal kiezersregister, zei Robert Kropiwnicki.

Het parlementslid benadrukte dat het centraal kiezersregister nog niet eens klaar is en "pas in augustus klaar zou moeten zijn, slechts twee maanden voor de verkiezingen". – Wij vinden dit te laat. Het is een enorme bedreiging voor de verkiezingen," zei hij. - Of een kiezer zijn stem kan uitbrengen, hangt af van de vraag of hij in het centrale kiezersregister is opgenomen, voegde hij eraan toe.

Marcin Kierwiński zei op zijn beurt dat politici van minister Janusz Cieszynski een "zeer strak tijdschema voor de migratie van gegevens in het centrale kiezersregister" hadden gekregen.
 
- Er is misschien niet genoeg tijd om eventuele fouten of onvolkomenheden te corrigeren. Dit zal de kwaliteit van het verkiezingsproces aantasten", aldus de secretaris-generaal van het Burgerplatform. - We zullen dit proces stevig onder controle houden. Mogelijke fouten en eventuele tekortkomingen in het migratieproces kunnen leiden tot een vertekening van de verkiezingsuitslag. Deze gevaren vloeien voort uit late politieke beslissingen, wees hij erop.

De politici benadrukten dat de justitiële autoriteiten zich te laat realiseerden "dat dit project in het geniep wordt uitgevoerd". - Laten we hopen dat het goed wordt uitgevoerd" zei Marcin Kierwiński.
 
Bron: : Twitter, Wprost.pl, Prawo.pl, crowdmedia.pl  przez Bartosz Wiciński      język po Polsku