Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Pegasus surveillance in Polen. Lid speciale commissie EP:

Gestart door Pieszyce, 9 mei 2023, 23:24

Vorige topic - Volgende topic
Topic zoektermen [SEO] Pegasus

Pieszyce

Pegasus surveillance in Polen. Lid speciale commissie EP:
dit maakt deel uit van een bredere inspanning


9 mei 2023
Auteur: ft / prpb

Een speciale commissie van het Europees Parlement heeft een verslag goedgekeurd waarin onder meer het gebruik van het Pegasus-spionagesysteem in Polen wordt beschreven. - Dit is geen op zichzelf staand geval, maar onderdeel van een bredere poging om alle systemen van checks and balances en democratische verantwoording af te schaffen, zei commissievertegenwoordiger Jeroen Lenaers dinsdag.

Maandag nam de speciale commissie van het Europees Parlement een verslag aan over het gebruik van Pegasus en andere spyware in landen van de Europese Unie, waaronder Polen. Europarlementariërs oordeelden in het document dat in Polen "met spyware verzamelde informatie wordt gebruikt in lastercampagnes tegen critici van de regering en de oppositie via door de regering gecontroleerde staatsmedia".

Pegasus surveillance. EP-lid: onderdeel van een bredere inspanning

Tijdens een persconferentie in het EP op dinsdag gaven leden van de speciale commissie commentaar op de bevindingen van het document. - In het geval van Polen denk ik dat we het op vele manieren hebben gezegd. Het ging om het elimineren van alle waarborgen en het opbouwen van een systeem waar spyware slechts één van de vele bewakingsinstrumenten is. In Polen werd dit heel methodisch gedaan," zei Europarlementslid Sophie in 't Veld van Renew Europe.

Europees volksvertegenwoordiger Jeroen Lenaers wees erop dat commissieleden "met veel mensen in Polen hebben gesproken - helaas geen regeringsvertegenwoordigers - en we hebben duidelijk het misbruik van spyware vastgesteld".

- Dit is geen geïsoleerd geval, maar onderdeel van een bredere poging om alle systemen van checks and balances en democratische verantwoording af te schaffen, zei hij.

EP-commissie over de situatie in Polen

Het verslag van de commissie is een gedetailleerde samenvatting van de situatie in vijf landen: Polen, Hongarije, Griekenland, Spanje en Cyprus, en een kortere beschrijving van de zaak in andere EU-landen.

Volgens de auteurs van het rapport "moet het misbruik van Pegasus in Polen worden gezien in de volledige context van de rechtsstaatcrisis van het land, die begon in 2015 toen de regering (...) onder leiding van de Wet en Rechtvaardigheid partij begon met de ontmanteling van het gerechtelijk apparaat en sindsdien systematisch de belangrijkste instellingen van het land heeft overgenomen, waarbij partijgetrouwen in alle strategische functies werden geïnstalleerd".

"De regeringspartij heeft doelbewust en methodisch de juridische, institutionele en politieke componenten van dit systeem gecombineerd tot een coherent en zeer effectief kader waarin het gebruik van Pegasus een integraal en essentieel onderdeel is van het systeem van toezicht op de oppositie en critici van de regering voor politiek gewin. Dit was bedoeld om de regerende meerderheid en de regering aan de macht te houden," - staat er.

auteur: ft / prpb

Źródło:    TVN24 przez ft / prpb    język po Polsku

Pieszyce


Polen een arena voor inlichtingen spelletjes, de veiligheid van het land neemt af
Doet PiS dit met opzet?


9 mei 2023

Er kunnen enkele honderden spionnen actief zijn in Polen, waaronder velen in de regering, militaire en inlichtingenstructuren, geloven de Amerikanen. En ze zijn niet happig op samenwerking met de PiS regering, die ze zien als pro-Poetin. Onlangs hadden zij ernstige grieven over het afluisteren van Amerikaanse delegaties, uitgevoerd door de handen van de speciale diensten van de PiSowse. De kwestie heeft echter een andere dimensie.

Deze vreemde passieve houding van de PiS autoriteiten ten opzichte van Russische spionnen maakt ons land onveilig en brengt de Polen steeds meer in gevaar. Het volstaat te herinneren aan het verhaal van de Russische raket die in de buurt van Bydgoszcz, dicht bij een NAVO-basis, viel. De Amerikanen wisten vanaf het begin heel goed wie de raket lanceerde, waar hij vloog en waar hij viel, terwijl de Wet en Rechtvaardigheid partij en haar politici de zaak onder het tapijt leken te willen vegen.

De Wet en Rechtvaardigheid partij heeft niet eens geprobeerd de raket te vinden, wat de Amerikanen zeer verbaasde, en als er geen toeval was geweest, zou de raket nu nog steeds in het bos liggen. De Wet en Rechtvaardigheid partij verbergt iets voor de Polen - misschien juist deze Russische connecties.

Bron:  wiesci24.pl        język po Polsku