Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Oekraïne mag aanschuiven bij NAVO, maar toetreding nog niet op het menu

Gestart door Pieszyce, 16 juni 2023, 22:02

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Oekraïne mag aanschuiven bij NAVO, maar toetreding nog niet op het menu

Door Joost ter Bogt

16 jun 2023

Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Kyiv is vrijdagochtend opgeschrikt door zeker twee explosies tijdens een bezoek van Afrikaanse leiders. Tegelijkertijd wil de NAVO Oekraïne een plek aan tafel geven, maar lijkt toetreding tot de militaire alliantie niet dichtbij. En de NAVO-baas Stoltenberg is door de Amerikaanse president Biden gevraagd langer aan te blijven.

De aanvallen op Kyiv vrijdag vonden plaats tijdens een bezoek van Afrikaanse leiders die hopen te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland.

De Oekraïense luchtmacht meldde op Telegram dat ze zes ballistische raketten, zes kruisraketten en twee drones heeft neergehaald. Volgens het stadsbestuur zijn er geen doden of ernstige schade gemeld. De politie meldde wel dat er slachtoffers zijn, maar noemde geen aantallen.

Een televisieploeg van Reuters zag de Afrikaanse leiders in een autokonvooi in Kyiv aankomen en een hotel binnengaan, mogelijk om de schuilkelder te gebruiken. Nadat de situatie veilig was verklaard, vervolgden ze hun plannen.

De Afrikaanse delegatie heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Zaterdag ontmoeten de Afrikaanse leiders de Russische president Vladimir Poetin.

BBC News meldde dat Zelensky de Afrikanen ervan wilde weerhouden om om morgen bij Poetin langs te gaan. Zelensky vindt diplomatieke toenadering nu niet gewenst, en hij wil dat Rusland juist diplomati . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . . . . .