Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Twitter kan in Europa worden verboden als het zich niet aan de regels houdt, zegt Jourová

Gestart door Pieszyce, 17 juni 2023, 21:58

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Twitter kan in Europa worden verboden als het zich niet aan de regels houdt, zegt Jourová
DE NIET-MEDEWERKING VAN TWITTER


KAP
12 juni 2023

Strenge regelgeving van de Europese Unie zal het sociale netwerk Twitter treffen, vertelde EU-commissaris Věra Jourová aan het programma Interview Plus van de Tsjechische radio. De EU houdt zich momenteel bezig met de regulering van desinformatiecampagnes en communiceert hierover ook met vertegenwoordigers van technologiebedrijven, waar Twitter volgens Jourová niet bij betrokken is. Als Twitter zich echter niet aan de nieuwe regels houdt, kan het in Europa worden verboden, waarschuwde de EU-commissaris.

Zorgen en bijbehorende regelgeving over de privacy van gebruikers hebben plaatsgemaakt voor interesse in de ontwikkeling van veiligheid op sociale netwerken. "We worden overspoeld met desinformatiecampagnes, het zijn geen roddels of nare woorden op het internet. Dit zijn gerichte campagnes om vrije verkiezingen te verstoren en mensen te manipuleren," zei EU-commissaris Jourová in een interview op ČRo Plus. Maar ze zei dat technologiebedrijven zelf tekenen voor het aanpakken van deze zaken als onderdeel van een vrijwillige overeenkomst.

De uitzondering is het sociale netwerk Twitter, dat niet deelneemt aan de onderhandelingen en in mei zelfs uit de vrijwillige code over desinformatie stapte. "We hebben er nota van genomen. Twitter weet heel goed dat het getroffen zal worden door de strenge regelgeving over misinformatie en illegale inhoud, die in augustus van dit jaar van kracht wordt," zei Jourová.

Twitter zal vanaf eind 2022 in handen zijn van de Amerikaanse miljardair Elon Musk, en hij rechtvaardigde zijn aankoop met de wens om te zorgen voor "een gemeenschappelijk digitaal plein waar een breed scala aan meningen op een gezonde manier kan worden besproken". Twitter probeert hiermee zoveel mogelijk vrijheid van meningsuiting te creëren en de gedeelde inhoud niet te reguleren, wat volgens critici heeft geleid tot een toename in de verspreiding van desinformatie. Maar als Musk's Twitter de nieuwe regels, die in augustus van kracht worden, niet accepteert, kan dit er volgens Jourová zelfs toe leiden dat het sociale netwerk in Europa wordt verboden.

Twitter is dit jaar al een keer bekritiseerd door de Europese Commissie omdat het bedrijf niet volledig voldeed aan de verplichtingen die voortvloeien uit de regels om verkeerde informatie te bestrijden. De Commissie zei dat Twitter de enige van de groep technologiebedrijven was die een verplicht verslag over zijn acties in een gebied met weinig gegevens en informatie over zijn plannen had ingediend.

Věra Jourová Twitter Elon Musk

Bron:  echo24.cz Kap        Tsjechisch