Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

WikiLeaks onthult 'Sikorski doctrine'

Gestart door Pieszyce, 19 juni 2023, 00:14

Vorige topic - Volgende topic
Topic zoektermen [SEO] Sikorski

Pieszyce


Belangrijk i.v.m met waar TVP nu mee bezig ishttps://polenforum.nl/forum-over-polen/index.php/topic,2399.0.html

WikiLeaks onthult 'Sikorski doctrine'

ps
08.12.2010

Na de oorlog in Georgië verwachtte Polen een dreiging van Rusland binnen 10-15 maanden, volgens een diplomatieke nota vrijgegeven door WikiLeaks en uitgezonden door de Amerikaanse ambassade in Warschau. De nota zegt ook dat Poolse vertegenwoordigers de Russische invasie van Georgië zagen als een bevestiging van hun waarschuwingen over Moskou's agressie.

De door WikiLeaks openbaar gemaakte verklaring werd in december 2008 verzonden vanaf de Amerikaanse ambassade in Warschau. Het is geclassificeerd als geheim.

Er staat onder andere in dat Polen, net als de VS, probeert om Oost-Europese landen zoals Oekraïne en Georgië dichter bij Westerse instellingen te brengen. "Groeiend zelfvertrouwen en historisch wantrouwen tegenover Rusland kunnen er echter soms toe leiden dat Polen te ver vooruit loopt," - schreef het.

Sikorski-doctrine: Militair reageren op de agressieve acties van Rusland

Amerikaanse diplomaten benadrukten dat de Poolse vertegenwoordigers de Russische invasie van Georgië zagen als een bevestiging van hun waarschuwingen over de agressie van Moskou. "Volgens de Sikorski-doctrine moet elke verdere actie van Rusland om de Europese grenzen met geweld of door ondermijning te veranderen door Europa worden gezien als een bedreiging voor zijn veiligheid en een gepaste reactie van het hele Noord-Atlantische Bondgenootschap met zich meebrengen," - schreef het bericht.   

"Dreiging van Rusland in 10-15 maanden".

Volgens de Amerikaanse ambassade zijn Poolse initiatieven in de regio, zoals onder andere het Oostelijk Partnerschap, gericht op het beperken van de uitbreiding van Rusland. Het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken Radosław Sikorski zou Amerikaanse vertegenwoordigers hebben verteld dat Polen binnen 10-15 jaar een dreiging van Rusland verwachtte. Na de oorlog in Georgië werd echter erkend dat een dergelijke dreiging binnen 10-15 maanden zou kunnen plaatsvinden. "Poolse analisten vertelden ons dat een pro-Westerse bufferzone in Oekraïne en Belarus Polen uit de frontlinie met een steeds assertiever wordend Rusland zou houden," - schreef het.

De nota zei ook dat de regering Tusk het "confronterende beleid van zijn voorganger" verwierp en een brede coalitie in de Europese Unie wilde opbouwen. Deze zou meer invloed hebben op Rusland dan individuele lidstaten.

Sikorski waarschuwde: Polen zal een 'Georgisch scenario' in Oekraïne niet accepteren

Volgens de nota, waarschuwde Sikorski dat de NAVO aan het veranderen was in een "politieke club zonder tanden" en zei dat Polen niet in staat zou zijn om een "herhaling van het Georgische scenario in Oekraïne" te tolereren. Het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigde ook Polen's beslissing om Georgië van wapens te voorzien in zijn gesprek met de Amerikanen.

Het bericht besteedt veel ruimte aan het Poolse beleid ten aanzien van Belarus. Er staat te lezen dat voor Tusk en Sikorski het in stand houden van de dialoog met het Loekasjenko-regime het 'minste kwaad' was. In hun ogen zou een geïsoleerd Belarus in de klauwen van Rusland vallen, wiens invloed verdere pro-democratische hervormingen onmogelijk zou maken.

Bron:  tokfm.pl      język po Polsku