Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Marko Rupnik verbannen uit de jezuïetenorde

Gestart door Pieszyce, 20 juni 2023, 14:23

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Marko Rupnik verbannen uit de jezuïetenorde
Hij heeft 30 jaar lang vrouwen seksueel misbruikt


15 juni 2023

De jezuïetenorde heeft donderdag aangekondigd dat de in Slovenië geboren priester en kunstenaar Marko Rupnik uit zijn gelederen is gezet. De bekende 68-jarige schepper van sacrale kunst werd beschuldigd van het molesteren en seksueel misbruiken van nonnen.

In het uitgegeven communiqué werd benadrukt dat de generaal jezuïet pater Rupnik uit de orde had gezet, in overeenstemming met het kerkelijk recht, vanwege zijn weigering om zich aan zijn gelofte van gehoorzaamheid te houden.

Er wordt aan herinnerd dat pater Rupnik, tegen wie talrijke en ernstige beschuldigingen van seksueel misbruik van vrouwen zijn geuit, beperkingen heeft opgelegd met betrekking tot vieringen, artistieke activiteiten en reizen. Hij heeft deze op zijn beurt bij verschillende gelegenheden overtreden, zoals de media hebben gemeld in hun berichtgeving over zijn buitenlandse reizen en deelname aan vieringen.

In een verklaring erkent de orde dat ze pater Rupnik "een laatste kans" heeft gegeven om een "afrekening met zijn verleden" te maken en een "weg van de waarheid" in te slaan om "een duidelijke boodschap te sturen naar de vele mensen die hij onrecht heeft aangedaan en die tegen hem hebben getuigd", maar dat hij deze kans heeft laten lopen.

"Geconfronteerd met deze herhaalde weigering van Marko Rupnik," legden de Jezuïeten uit, "restte ons helaas maar één oplossing: uitsluiting uit de Orde.

Volgens Vatican News is er een "zeer hoge" graad van geloofwaardige getuigenissen verzameld tegen Rupnik. Het dossier bevat "talrijke rapporten van allerlei aard" die afkomstig zijn "uit zeer verschillende bronnen en die betrekking hebben op gebeurtenissen die meer dan 30 jaar hebben plaatsgevonden". Het dossier werd in februari 2023 samengesteld door een speciaal team voor klachten tegen de Jezuïeten.

Pater Rupnik heeft nu 30 dagen de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan. Na deze periode zal de uitsluiting definitief worden, aldus het communiqué.

De mediastorm rond de Sloveen, die in Rome woont en heilige mozaïeken heeft gemaakt voor tempels in vele landen, barstte los in december 2022 toen de generaal jezuïet toegaf dat hij geëxcommuniceerd was. Vervolgens bleek dat de excommunicatie echter al eerder was opgelegd, maar dit werd niet openbaar gemaakt. Vervolgens, zo werd uitgelegd, werd de excommunicatie opgeheven, maar de omstandigheden van deze stap werden niet openbaar gemaakt, wat leidde tot veel speculatie in de media en een golf van kritiek voor de manier waarop de zaak werd behandeld.

De omstandigheden van de excommunicatie van de Sloveense geestelijke werden eind 2022 beschreven door de generaal van de jezuïeten Arturo Sosa. Zoals hij uitlegde, had Rupnik "de toelaatbare grenzen van relaties tussen volwassenen" overschreden en dit betrof relaties in contact met een vrouw van wie hij jezuïtisch geestelijk leidsman was. De geestelijke had de vrouw beleden "met hem een seksuele handeling te hebben verricht". Volgens het kerkelijk recht werd de geestelijke automatisch geëxcommuniceerd. De zogenaamde 'absolutie van een medeplichtige' is een van de ernstigste overtredingen in het kerkelijk recht en leidt tot automatische excommunicatie voor de priester die een dergelijke daad heeft gepleegd.

Marko Rupnik ontwierp de mozaïeken in onder andere het Heiligdom van de Heilige Johannes Paulus II in Kraków en de Basiliek van de Heilige Pater Pio in San Giovanni Rotondo, Italië.

Bron:  rmf24.pl