Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

EU-commissaris: Als een land zich niet verplicht tot verplaatsing, moet het betalen

Gestart door Pieszyce, 5 juli 2023, 21:09

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


EU-commissaris: Als een land zich niet verplicht tot verplaatsing, moet het betalen

Uitwerking:
Waldemar Stelmach
4 juli 2023 

"Als een land niet toezegt migranten te herhuisvesten, moet het betalen". - benadrukte EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, die dinsdag een bezoek bracht aan het Italiaanse eiland Lampedusa, waar honderden migranten uit Noord-Afrika aankomen.

Johansson bezocht samen met het hoofd van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi een migrantenregistratiecentrum - de zogenaamde hotspot - waar een paar dagen eerder meer dan 3.300 mensen waren, acht keer meer dan er plaatsen zijn. Tijdens een persconferentie op de hotspot verklaarde de EU-commissaris: migratie "is niet alleen een uitdaging voor Italië, maar voor Europa".

Johansson: groot succes, alleen Polen en Hongarije tegen

Verwijzend naar de recente EU-top in Brussel, beschouwt Johansson het als een "groot succes" dat slechts twee landen, Polen en Hongarije, zich verzetten tegen de voorstellen over de hervestiging van migranten.

Het voorstel voorziet in hervestiging, maar het is niet verplicht. Wat wel verplicht is, is solidariteit," verklaarde ze, geciteerd door Ansa. Tegelijkertijd verduidelijkte ze: solidariteit is verplicht gesteld door middel van wetgeving. Dit geeft de Commissie dus een nieuw instrument. Als een land zich niet verbindt tot relocatie, moet het betalen, niet alleen aan de landen die onder druk staan, maar ook aan derde landen.

We hebben geleerd dat alles wat gebaseerd is op vrijwilligheid moeilijk te bereiken is, maar het zijn lange en veilige processen, oordeelde ze.

Terwijl de EU-commissaris en de Italiaanse minister op Lampedusa waren, arriveerden daar nog eens meer dan 60 migranten uit Bangladesh, Syrië, Egypte, Soedan, Nigeria en Gambia, meldde Ansa. Hun boot was vertrokken uit Libië. Een paar uur eerder waren 43 migranten aangekomen.

Morawiecki over manipulatie en discriminatie

Ylva Johansson zei vorige week in een interview met TVN24 dat het zogenaamde migratiepact, de EU-overeenkomst over de hervestiging van migranten, niet dwingend is. Er werd naar haar woorden verwezen tijdens een conferentie na de bijeenkomst van de Europese Raad door premier Mateusz Morawiecki.

Ik wil graag verwijzen naar enkele manipulaties die in sommige media in Polen zijn verschenen in verband met een verklaring van een van de commissarissen van de Europese Commissie, commissaris Johansson. Welnu, zij zei dat "dit alles geen gedwongen verhuizing betekent". Dames en heren - als een land een boete moet betalen, een lidstaat een boete van 20.000 euro moet betalen voor een migrant die niet wordt geaccepteerd, dan is dat de facto dwang,"[/b] beoordeelde Morawiecki.

(...) sommige media proberen het paard achter de wagen te spannen en doen alsof de verdeling, de verdeling van migranten volgens de lidstaten, als die betaald moet worden - excuseer me voor het onsmakelijke woord - met een eerbetoon aan de Europese instellingen of God weet wie, ten bedrage van 22.000 euro, en dat op een moment dat we 50 tot 100 euro hebben ontvangen voor een opgevangen vluchteling uit het door oorlog verscheurde Oekraïne - echt schaamteloze discriminatie is, om het niet harder te zeggen,"[/b] zei de premier.

 De hervestiging van migranten was een van de onderwerpen op de tweedaagse EU-top in Brussel die afgelopen vrijdag eindigde. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, meldde dat de EU-landen geen overeenstemming hadden bereikt over gemeenschappelijke conclusies over het migratiebeleid.

Bron:  rmf24.pl przez Waldemar Stelmach      język po Polsku

Pieszyce

De EC heeft het plan van PiS voor de verkiezingen opgeblazen
Er zal niets zijn om over te stemmen in het referendum


Mateusz Przyborowski
5 juli 2023

De EU-minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de verplichte hervestiging van migranten niet zal gelden voor Polen. De reden? Ons land heeft meer dan een miljoen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opgenomen. Er wordt al enige tijd over een dergelijk scenario gesproken, maar de politici van PiS ontkennen nog steeds en Jarosław Kaczyński en Mateusz Morawiecki hebben zelfs een voorlopige datum voor een referendum over de kwestie aangekondigd.

lva Johansson, de EU-secretaris van Binnenlandse Zaken, heeft op Twitter een bericht gepubliceerd dat het bloed van Jaroslaw Kaczyński en andere politici van Wet en Rechtvaardigheid zou kunnen bederven.

"Er is geen verplichte verhuizing in de voorstellen, en gezien het feit dat Polen meer dan een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne herbergt - is het zeer waarschijnlijk dat onder de onderhandelde regels Polen zelf in aanmerking zou komen voor solidariteit van andere lidstaten," schreef Johansson.

Met andere woorden, Polen zou wel eens het land in de Europese Unie kunnen zijn waar andere lidstaten zich solidair mee moeten tonen.

Johansson's maandag tweet was haar reactie op Piotr Müller's post. De regeringswoordvoerder van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) riep alle politieke krachten op om zich te verzetten tegen het mechanisme van gedwongen herhuisvesting voor migranten, gekoppeld aan sancties voor landen die hen niet toelaten.

In een soortgelijke geest zei Mateusz Morawiecki dat het gedwongen herhuisvestingsmechanisme voor migranten een bedreiging vormt voor de veiligheid van Polen.

"Alle politieke krachten moeten een duidelijk standpunt over deze kwestie innemen. Daarom nodig ik alle parlementaire clubs en kringen uit voor een discussie. Polen is onze schat, die we moeten beschermen". - schreef de regeringsleider op Twitter op woensdagochtend.

Kaczyński en Morawiecki gaan door en organiseren referendum over migrantenverhuizing

Het lijkt erop dat de woorden van de EU-secretaris de plannen kunnen bederven van politici van Wet en Rechtvaardigheid, die momenteel hun voorcampagne voor de parlementsverkiezingen in de herfst baseren op migranten.

Ter herinnering: de ministers van Binnenlandse Zaken van de lidstaten hebben onlangs een onderhandelingspositie aangenomen over de hervorming van de migratieregelgeving in de EU, die de basis zal vormen voor de onderhandelingen van het voorzitterschap van de Raad van de EU met het Europees Parlement.

Polen en Hongarije hebben tegen het migratiepact gestemd en de parlementsleden van PiS hebben in de Sejm een ontwerpresolutie ingediend waarin ze zich krachtig uitspreken tegen de door de EU voorgestelde mechanismen voor de hervestiging van migranten.

- Dit is een aanfluiting voor Polen, het is discriminatie van een zeer brutale soort. Wij zijn het er niet mee eens, het Poolse volk is het er ook niet mee eens en over deze kwestie moet een referendum worden gehouden en wij zullen dit referendum organiseren," donderde Jarosław Kaczyński half juni in de Sejm.

En hij voegde eraan toe: - Het Poolse volk is het hier ook niet mee eens en hierover moet een referendum worden gehouden. Wij zullen dit referendum organiseren. Het Poolse volk moet zich hierover kunnen uitspreken.

Op maandag bevestigde Mateusz Morawiecki op zijn beurt dat de regering op dezelfde dag parlementsverkiezingen en een referendum wil houden. Zoals hij verklaarde, is er al een voorlopig besluit over deze kwestie.

Morawiecki zei dat het referendum voorlopig slechts één vraag zou bevatten. - Eén vraag over illegale immigratie naar Polen. Dit enorme probleem waarmee heel West-Europa nu wordt geconfronteerd," zei de regeringsleider.

Hij benadrukte echter dat er nog geen "honderd procent besluit" is genomen. - Het kan gebeuren dat we een beslissing nemen over een andere kwestie. Maar op dit moment is ons besluit om het zo eenvoudig mogelijk te houden, om één vraag te stellen," zei de premier, erop wijzend dat het combineren van de twee evenementen de kosten voor het organiseren ervan zou verlagen.

Tsjechen hebben een manier gevonden om de verhuizing van migranten te omzeilen. Zonder referendum

Op een moment dat de regering van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) probeert om de kwestie van de migrantenverplaatsing tot hoofdthema van de komende campagne te maken, hebben de Tsjechen al een manier gevonden om de wetgeving te omzeilen en zichzelf zo goed als verzekerd van een vrijstelling van het 'Europese solidariteitsmechanisme'.

De regering in Praag heeft Brussel laten weten dat er een moeilijke situatie in het land is door het grote aantal vluchtelingen uit Oekraïne. Ze wees er ook op dat dit extra kosten met zich meebrengt, onder andere in de gezondheidszorg en het onderwijs. Tsjechië heeft ongeveer 400.000 vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Oekraïne opgenomen.

En hoeveel Oekraïners verblijven er in Polen? Volgens de Poolse grenswacht zijn er op 24 februari 2022 meer dan 12,844 miljoen Polen binnengekomen en 10,997 miljoen vertrokken. Sinds het uitbreken van de totale oorlog zullen naar verwachting ongeveer een miljoen Oekraïners permanent in ons land wonen.
 
Bron:  natemat.pl przez Mateusz Przyborowski     język po Polsku