Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Schamen ze zich echt niet? Ze verloren met een haartje verschil en ze willen niet betalen

Gestart door Pieszyce, 10 juli 2023, 00:07

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Schamen ze zich echt niet? Ze verloren met een haartje verschil en ze willen niet betalen

7 juli 2023

Gisteren meldden de media dat rechter Igor Tuleya zijn zaak tegen de PiS-regering had gewonnen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelde dat Polen verschillende artikelen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens had geschonden tegen de recalcitrante rechter.

- Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde met 6 tegen 1 stemmen dat er sprake was van: een schending van artikel 6, lid 1 (recht op een eerlijk proces) van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens; een schending van artikel 8 (recht op eerbiediging van het privéleven). Het Hof oordeelde ook unaniem dat er sprake was van een schending van artikel 10 (vrijheid van meningsuiting), zo kunnen we lezen in een communiqué dat door het EHRM is gepubliceerd.

Het gevolg van de uitspraak is dat Polen nu 30.000 euro schadevergoeding moet betalen aan rechter Tuleya en nog eens 6.000 euro aan kosten en andere uitgaven. Ondertussen heeft de onderminister van Justitie (sic!) Sebastian Kaleta besloten dat Tuleya... dit geld niet zal ontvangen.

- Aan de media die schrijven over het toekennen van €36.000 aan rechter Tulea als "compensatie" voor het benoemen van de ID van de SN, herinner ik hen eraan dat de regering hem het aangegeven bedrag niet kan betalen als gevolg van de formulering van de uitspraak van het EHRM (K 7/21), waarin staat dat het EHRM niet gerechtigd is om de wettigheid van rechterlijke benoemingen in Polen te beoordelen. Daarom heeft de uitspraak van vandaag geen bindende kracht voor Polen," erkende Kaleta.

Geen woorden.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku