Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

"We hebben een kans gemist om Oekraïne uit te nodigen lid te worden van de NAVO"

Gestart door Pieszyce, 13 juli 2023, 23:56

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


"We hebben een kans gemist om Oekraïne uit te nodigen lid te worden van de NAVO"

12 juli 2023 20:10

Polen's Generaal Koziej spreekt zijn teleurstelling uit over de lauwe beloften aan Oekraïne tijdens de NAVO top in Vilnius.

In een interview voor Polen's dagblad Super Express, drukte generaal Stanisław Koziej zijn teleurstelling uit over het feit dat de NAVO niet meer toeschietelijk was in haar toezegging aan het Oekraïense NAVO-lidmaatschap. Hij zei dat hij Zelensky's frustratie over het uitblijven van een formele NAVO-uitnodiging zeer deelde.

Stanisław Koziej is brigadegeneraal en hoogleraar militaire wetenschappen met ruime ervaring in veiligheidskwesties. Van 1994 tot 2001 was Koziej directeur van het Departement van Defensiesystemen bij het Ministerie van Defensie en van 2010 tot 2015 was hij hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau.

Koziej benadrukte dat het steunen van Oekraïne niet alleen een kwestie van loyaliteit of emotionele betrokkenheid is. NAVO-lidmaatschap of het ontbreken daarvan zal een belangrijke factor zijn in vredesonderhandelingen "wanneer Oekraïne en Rusland om de tafel gaan zitten."

Koziej benadrukte dat als Oekraïne op het moment van de onderhandelingen geen lid of gegarandeerd toekomstig lid van de NAVO is, Rusland een sterke troef in handen heeft bij de onderhandelingen. Hij benadrukte ook dat een uitnodiging om lid te worden van de NAVO niet het einde van de weg is, verwijzend naar het geval van Polen waar jaren verstreken tussen de formele uitnodiging en het lidmaatschap.

Sources: Super Express, The Guardian, polskieradio.pl by pt