Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Roemenië gaat grootste deel Oekraïense graanexport afhandelen

Gestart door Pieszyce, 20 augustus 2023, 22:47

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Roemenië gaat grootste deel Oekraïense graanexport afhandelen

19 augustus 2023

Roemenië zal de doorvoer van 60% van de Oekraïense graanexport faciliteren, zo heeft de Roemeense premier Marcel Ciolacu bekendgemaakt.

Deze toezegging kwam naar voren tijdens een vrijdag in Boekarest ondertekende overeenkomst tussen Ciolacu en zijn Oekraïense ambtgenoot, Denys Shmyhal, om de samenwerking op het gebied van de Oekraïense export van voedingsmiddelen te versterken.

Tijdens een persbriefing noemde Shmyhal besprekingen over het herstel van de transportinfrastructuur die door Russische aanvallen is beschadigd. De inspanningen zullen ook gericht zijn op het versnellen van grenscontroles om de doorvoer van Oekraïense goederen te versnellen.

Ciolacu sprak zijn intenties uit om de invoer van Oekraïense voedselproducten te vergroten, met als doel het maandelijkse volume te verhogen van 2 miljoen ton naar 4 miljoen. De Roemeense haven Constanța werd aangewezen als draaischijf voor deze export.

"We blijven Oekraïne steunen zolang dat nodig is", bevestigde Ciolacu.

De ontwikkeling volgt op de terugtrekking van Rusland uit een door Turkije en de VN bemiddelde graanovereenkomst vorige maand, waardoor Oekraïne 32 miljoen ton graan kon exporteren. De recente weigering van Rusland om de deal te verlengen ging gepaard met stakingen op graanfaciliteiten langs de rivier de Donau.

Bron: PAP, polskieradio.pl by (jh)    English