Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Meerderheid van de Polen voor opname oorlogsvluchtelingen Oekraïne

Gestart door Pieszyce, 5 oktober 2023, 18:40

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Meerderheid van de Polen voor opname oorlogsvluchtelingen Oekraïne

2 oktober 2023

Een meerderheid van vijfenzestig procent van de Polen is voorstander van het toelaten van vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Oekraïne, volgens een nieuwe enquête.

Ondertussen gelooft 64 procent van de respondenten dat de invasie van Rusland in Oekraïne een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van Polen, ontdekte de studie van opiniepeiler CBOS.

De enquête werd uitgevoerd van 4 tot 14 september op een steekproef van 1.073 respondenten, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Uit de studie bleek ook dat 41 procent van de Polen Oekraïne en zijn bevolking steunde te midden van de Russische invasie, die nu al 20 maanden duurt.

Meer dan 16 miljoen mensen zijn Polen binnengekomen vanuit Oekraïne sinds het begin van de oorlog in februari vorig jaar, meldde de Poolse grenswacht op maandag.

Ondertussen hebben 14,2 miljoen mensen Polen verlaten voor Oekraïne sinds Rusland binnenviel op 24 februari 2022, zei het agentschap ook.

Polen's president Andrzej Duda vertelde de publieke omroep Poolse Radio eerder dit jaar dat het land de thuisbasis was van een geschatte 3 miljoen Oekraïners, met inbegrip van degenen die vóór de oorlog aankwamen.

Het Poolse presidentiële bureau zei in maart dat ongeveer 1,3 miljoen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in Polen verbleven nadat velen die voor de invasie van Rusland waren gevlucht, naar andere landen waren vertrokken of hadden besloten om naar Oekraïne terug te keren.

In maart vorig jaar nam Polen een maatregel om brede steun te bieden aan Oekraïners die de Russische invasie van hun land ontvluchtten.

De maatregel verleent hen verblijfsrechten en garandeert toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale uitkeringen.

Bron:  PAP,  polskieradio.pl by (gs)       English