Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Politieagenten opgelucht over machtswisseling

Gestart door Pieszyce, 20 oktober 2023, 11:38

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Politieagenten opgelucht over machtswisseling
"Ik hoop dat ze ons niet meer naar de Smoleńnsk herdenking sturen"


17 oktober 2023
Piotr Halicki

- Ik hoop dat onze formatie eindelijk gedepolitiseerd zal worden en dat de vertegenwoordigers van de macht ons niet meer voor hun doeleinden zullen gebruiken, zoals hen achterna zitten bij vieringen of monumenten en hun huizen bewaken. En dat we eindelijk kunnen stoppen met het bedekken van ons gezicht uit schaamte," zeggen de politieagenten die we spraken over hun verwachtingen na de verkiezingen.

Politieagenten opgelucht over de machtswisseling. "Ik hoop dat ze ons niet langer naar de Smoleńsk herdenking sturen".

  • Politieagenten hopen op grote veranderingen in hun formatie zodra de nieuwe regering is geïnstalleerd. Ze willen dat het prestige van hun formatie hersteld wordt en dat politici ophouden hen als bedienden te behandelen.
  • Politieagenten wachten op veranderingen alsof het hun verlossing is. Ze zijn het zat om handmatig gecontroleerd te worden door politici - vertelt een politieagent ons
  • Een ander herinnert zich de "onafhankelijkheids novene", toen agenten gedwongen werden om elke zondag in gala-uniformen en met spandoeken naar de kerk in Łapy, in de buurt van Białystok, te gaan. - Genoeg van deze misstanden - zegt hij
  • We hopen dat alle korpschefs zich eindelijk gaan bezighouden met politiewerk en zich niet gaan uitsloven. Zoals je kunt zien, heeft TVP zijn aanpak snel veranderd na de verkiezingen, dus het zou ook voor ons moeten werken," zegt een andere agent.

De verkiezingsuitslagen van 100 procent van de districten zijn nu bekend. De verkiezingen voor de Sejm werden gewonnen door de Wet en Rechtvaardigheid partij met 35,38 procent steun, gevolgd door de Burgercoalitie met 30,7 procent en de Derde Weg met 14,4 procent. Vertegenwoordigers van de Linkse Partij (8,61 procent) en de Confederatie (7,16 procent) zullen ook zitting nemen in de Sejm. Buiten de Sejm zitten de niet-partijgebonden vertegenwoordigers van het lokale bestuur, die 1,86 procent behaalden.

"Ze behandelden ons als loopjongens".

Verenigd Rechts (PiS en Soeverein Polen) heeft geen meerderheid, zelfs niet in een mogelijke coalitie met de Confederatie. Het is op dit moment in de minderheid door de huidige oppositie: de Burgercoalitie, de Derde Weg en Links, die samen 248 zetels hebben. Als deze groeperingen het dus met elkaar eens worden en een coalitie vormen, kunnen ze het huidige regerende team uit de macht zetten.

We vroegen de politieagenten, die als formatie de afgelopen jaren herhaaldelijk hebben geklaagd over hun behandeling door overheidsfunctionarissen en veel wrok koesterden jegens hun management, wat hun verwachtingen zijn na deze verkiezingen. De agenten die we spraken geven toe dat ze hier niet onder hun naam over willen spreken, uit angst hun baan te verliezen. Ze beseffen dat politici of hun aangesloten superieuren misschien wraak op hen willen nemen.

- Sterker nog, ik en veel van mijn collega's haalden opgelucht adem toen duidelijk werd dat het huidige heersende kamp niet langer in staat zou zijn om in hun eentje te regeren. Wat ze de afgelopen tijd hebben gedaan, gaat het menselijk begrip te boven. Arrogantie van de macht in zijn puurste vorm. Ze behandelden ons als loopjongens aan wie ze elke taak konden delegeren. Daar zijn wij niet voor. "Wij helpen en beschermen - Dat is onze missie, die we tenslotte op onze politiewagens hebben geschreven. Genoeg van deze misstanden," vertelt een politieagent uit Warschau met enkele jaren ervaring.

- Ik hoop dat ze ons niet langer naar het Smoleńsk gedenkteken sturen, of een ander gedenkteken in een of ander kosmisch getal, dat volledig ontoereikend is voor de dreiging. Alleen maar zodat onze superieuren zich kunnen bewijzen tegenover politici. Natuurlijk moet er een soort beveiliging zijn, maar wel binnen redelijke grenzen. Ik hoop dat er ook geen taferelen meer zullen plaatsvinden zoals onlangs voor dit monument, waar een politicus politieagenten probeerde te commanderen en hen probeerde te laten zien hoe ze hun taken moesten uitvoeren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat hij hen probeerde aan te zetten tot wetsovertredingen. Zulke beelden zouden hooguit in trainingen moeten voorkomen om jonge mensen die in dienst treden te laten zien hoe ze zich niet moeten gedragen, voegt onze geïnterviewde toe.

"Onafhankelijkheids noveen. Gedwongen om met het spandoek naar de kerk te rijden

Geüniformeerd personeel heeft de grootste wrok tegen de huidige regeringsploeg voor het politiseren van hun formatie. Ze vinden dat dit op een ongekende schaal is gebeurd, die helaas doet denken aan de 'tijden van het rechtvaardige verleden'.

- Politieagenten wachten op verandering alsof het hun verlossing is. Ze zijn het zat om handmatig gecontroleerd te worden door politici. Ze moesten hen bijvoorbeeld overal volgen, monumenten bewaken, deelnemen aan feestceremonies of hele wijken van straten afsluiten zodat politici een verjaardag konden vieren of een feestje konden geven op een leeg plein, afgescheiden door een kordon van "gewone" mensen," zegt een gepensioneerde politieagent uit Białystok, die nog steeds contact heeft met veel van de agenten die nog steeds dienst hebben.

Politieagenten in de provincie Podlachië weten nog goed hoe ze zich nog niet zo lang geleden moesten gedragen, toen Jarosław Zieliński viceminister voor Geüniformeerde Diensten was. Het volstaat om bijvoorbeeld te denken aan de confetti die door politieagenten werd geknipt en later vanuit een helikopter naar het hoofd van de politicus werd gegooid, het bewaken van zijn huis, het zwaaien met de lichten van politieauto's om hem te begroeten of het vergezellen van hem tijdens lintjes knippen en rally's, toen ze zich voordeden als SOP-officieren (het is een andere zaak dat Zielinski nog steeds de bescherming van deze formatie geniet, hoewel hij niet eens meer onderminister is). Politieagenten vreesden dat deze beruchte gewoonten zouden kunnen terugkeren tijdens de derde termijn van de Wet en Rechtvaardigheid partij.

- Wat politieagenten het meest irriteert, is dat ze bijvoorbeeld met vlaggenmasten naar verschillende ceremonies moeten reizen in plaats van hun werk te doen. De "onafhankelijkheids novene" is al legendarisch geworden. - Officieren werden gedwongen om elke zondag in hun gala-uniformen en met hun vlaggen naar de kerk in Łapy bij Białystok te gaan. Commandanten en bevelvoerders moesten dit ook doen. En de hele crème de la crème van de politici ter plaatse. Het gaat niet om naar de kerk gaan, want als je gaat, ga je toch wel, het gaat om deze bevelen, die je dwingen om de hele mis in de houding te staan en je uniform te gebruiken om kribben te maken," benadrukt de voormalige politieman.

Een oproep aan de nieuwe regering. "Dit mag nooit meer gebeuren".

Geüniformeerde agenten hopen ook dat met de nieuwe politieke overdracht het prestige van hun formatie, dat tijdens de PiS-regering beschadigd werd, hersteld zal worden. Volgens hen is dat de reden dat de personeelsproblemen bij de politie zijn begonnen.

- In de afgelopen jaren zijn er veel geweldige agenten vertrokken, zoals echte 'honden' - in de positieve zin van het woord. We hopen dat we eindelijk kunnen stoppen met het bedekken van onze gezichten uit schaamte. Ja, dit is wat er gebeurt uit schaamte, en wat denk jij? De pandemie is immers allang voorbij en nog steeds bedekken zoveel agenten hun gezicht. Omdat ze niet herkend willen worden op een of ander zinloos veiligheidsevenement waar iemand ze gedachteloos naartoe heeft gestuurd. Om bijvoorbeeld de beroemde hausse buiten het raam in Warschau te noemen. Denk je dat ze het leuk vonden om daar zo lang te blijven hangen? Dergelijke situaties mogen nooit meer voorkomen, vertelt een andere politieagent uit Warschau, die ook al meer dan tien jaar in dienst is.

We vragen ons af of veranderingen in het management nodig zijn. - Het gaat er meer om de houding van het management te veranderen en niet toe te geven aan beïnvloeding. Zulke gewone politieagenten beseffen dat personeelsveranderingen hen niet direct raken. Want wat kan het hen schelen welke provinciecommandant vervangen gaat worden, als ze die niet eens kennen? Hoewel we moeten toegeven dat Szymczyk ons over de hele wereld in verlegenheid heeft gebracht met die granaatwerper," lacht onze geïnterviewde.

- We hopen dat alle politiechefs zich eindelijk met politiewerk gaan bezighouden en zich niet gaan uitsloven. Zoals je kunt zien, hebben ze bij de TVP hun houding snel veranderd na de verkiezingen, dus dat zou in ons land ook moeten werken," voegt hij eraan toe.

- Natuurlijk moet er ook op gewezen worden dat politieagenten nog steeds slecht betaald worden voor hun harde en gevaarlijke werk. Ik hoop dat de nieuwe regering dat zal veranderen. Maar daar zullen we waarschijnlijk voor blijven vechten. Net als voor meer training en betere uitrusting. Maar ik heb een oproep aan deze nieuwe regering, die zich waarschijnlijk snel zal uitkristalliseren: verwaarloos ons niet en maak niet de fouten van uw voorgangers. Ik weet dat het verleidelijk is, maar laat de politie niet kapen door politici van welke partij dan ook, maak van agenten niet uw dienaren. Laat ons ons werk doen, want voor velen van ons is het niet alleen een baan, maar ook een passie," roept een politieagent uit de hoofdstad op.
 
Piotr Halicki
Journalist Onet

Bron:  onet.pl przez Piotr Halicki     język po Polsku