Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

UPDATE: Poolse leiders komen om 13.00 uur bijeen over luchtobject dat vanuit Oekraïne het Poolse luchtruim binnenkomt

Gestart door Pieszyce, 29 december 2023, 18:45

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


UPDATE: Poolse leiders komen om 13.00 uur bijeen over luchtobject dat vanuit Oekraïne het Poolse luchtruim binnenkomt

29 december 2023

Polen's president heeft een "dringende vergadering" belegd met de minister van Defensie en legerleiders over het binnendringen van een ongeïdentificeerd luchtobject in het luchtruim van het land vanuit Oekraïne op vrijdagochtend. 

Het kantoor van president Andrzej Duda kondigde de vergadering aan op het sociale mediaplatform X.

Ambtenaren zeiden dat de president een "dringende vergadering" zou houden met minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz en de chefs van de generale staf en het operationele commando van het Poolse leger op vrijdag om 13.00 uur.

Eerder op vrijdag, zei de minister van Defensie dat "staatsagentschappen onmiddellijk reageerden" op de "verschijning van een ongeïdentificeerd object in het Poolse luchtruim."

Kosiniak-Kamysz, die ook dient als Polen's vice-premier, verklaarde dat hij "in contact stond met de president, de premier, de Chef van de Generale Staf en de Operationele Commandant van de Strijdkrachten."

Hij voegde eraan toe dat "de staat aan het werk is."

Ondertussen zei een woordvoerder van het Operationele Commando van het Poolse leger dat het "ongeïdentificeerde object" het Poolse luchtruim was binnengevlogen vanuit de richting van Oekraïne in de buurt van de zuidoostelijke Poolse stad Zamość.

Jacek Goryszewski vertelde de particuliere omroep TVN24 dat het incident "kan worden gekoppeld" aan Rusland's massale luchtaanval op Oekraïne vannacht op vrijdag.

Hij voegde eraan toe dat leger ambtenaren de omstandigheden van het incident aan het vaststellen waren en dat de strijdkrachten "alle stappen hebben genomen" om Polen's luchtruim te beschermen.

Eerder op de dag zei het Operationele Commando van het Poolse leger op sociale media dat op vrijdagochtend een "ongeïdentificeerd luchtobject het Poolse luchtruim is binnengevlogen vanuit de richting van de Oekraïense grens, en werd bewaakt door de luchtverdediging totdat het signaal wegviel."

Rusland vuurde vrijdagochtend 158 raketten af op Oekraïense steden, waaronder Kyiv, Odesa en Kharkiv, waarbij ten minste twaalf mensen omkwamen en 76 gewond raakten, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Rusland trof ook de westelijke stad Lviv, waarbij één persoon werd gedood en negen gewond raakten, en trof een kritieke infrastructuurfaciliteit in de regio Lviv die grenst aan Polen, volgens functionarissen. 

Vrijdag is dag 667 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022 en startte daarmee de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

 (pm)

Bron: IAR, PAP, RMF FM, polskieradio.pl by (pm)     English

Pieszyce


UPDATE 2: Poolse president, premier, hoogste veiligheidsfunctionarissen voeren gesprekken over binnenkomst van onbekend object in Pools luchtruim vanuit Oekraïne

29 december 2023 

Polen's president, premier en hoge veiligheidsfunctionarissen hebben de volgende stappen besproken nadat een ongeïdentificeerd luchtobject vrijdagochtend vanuit Oekraïne het luchtruim van het land binnenkwam.

Premier Donald Tusk zei op het X sociale media platform dat hij het incident had besproken met president Andrzej Duda, kort na het middaguur.

Om twaalf uur riep Tusk een vergadering bijeen met minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz, topcommandanten van het Poolse leger en de hoofden van het binnenlandse veiligheidsagentschap van het land ABW, militaire inlichtingendienst SWW en militaire contraspionagedienst SKW, over "informatie over een schending van het Poolse luchtruim."

Daarna schreef de premier op X dat "we allemaal samenwerken voor de veiligheid van Polen."

Presidentiële functionarissen bevestigden ook overleg tussen het staatshoofd en de premier.

Om 13.00 uur belegde de president een vergadering met de minister van Defensie en de legerleiders om het binnendringen van een ongeïdentificeerd luchtobject in het Poolse luchtruim vanuit Oekraïne te bespreken.

Het kwam nadat het Operationeel Commando van het Poolse leger zei dat op vrijdagochtend een "ongeïdentificeerd luchtobject het Poolse luchtruim is binnengevlogen vanuit de richting van de Oekraïense grens, en werd bewaakt door de luchtverdediging totdat het signaal wegviel."

Militaire functionarissen zeiden later dat het "ongeïdentificeerde object" het Poolse luchtruim was binnengevlogen vanuit de richting van Oekraïne in de buurt van de zuidoostelijke Poolse stad Zamość.

Ze voegden eraan toe dat het incident "verband kan houden" met de massale luchtaanval van Rusland op Oekraïne vannacht op vrijdag.

Rusland heeft vrijdagochtend 158 raketten afgevuurd op Oekraïense steden, waaronder Kyiv, Odesa en Lviv, waarbij ten minste twaalf doden en 76 gewonden vielen. Volgens functionarissen trof Rusland ook een kritieke infrastructuurfaciliteit in de regio Lviv, die grenst aan Polen.

Vrijdag is dag 674 van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022 en startte daarmee de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

(pm)

Bron: IAR, PAP, Radio Zet, polskieradio.pl by (pm)     English

Pieszyce


ArianaGic/Аріянॳць      @GicAriana
 
A Russian missile traveled 40 km into Poland and then back out into Ukraine. Warsaw didn't shoot it down. They COULD, but didn't. Instead, the Ministry of Foreign Affairs issued a statement "urging" Russia "immediately cease this kind of activity."
https://gov.pl/web/diplomacy/mfa-statement20
 
Een Russische raket vloog 40 km Polen binnen en weer terug Oekraïne in. Warschau schoot hem niet neer. Ze KUNNEN, maar deden het niet. In plaats daarvan gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit waarin het er bij Rusland op aandrong "dit soort activiteiten onmiddellijk te staken".
https://gov.pl/web/diplomacy/mfa-statement20

ArianaGic/Аріянॳць       @GicAriana

SHOOT IT DOWN. When a Russian missile goes flying through your air space, SHOOT IT DOWN. When a Russian missile goes flying through your air space to commit war crimes in Ukraine, SHOOT IT DOWN. SHOOT THEM ALL DOWN.

SCHIET HET NEER. Wanneer een Russische raket door uw luchtruim vliegt, SHOOT IT DOWN. Wanneer een Russische raket door uw luchtruim vliegt om oorlogsmisdaden te plegen in Oekraïne, SCHIET HET OMLAAG. SCHIET ZE ALLEMAAL NEER.Pieszyce


Jürgen Nauditt        @jurgen_nauditt

Poland has put the air defense forces on high alert after the morning incident, said Jacek Horyszewski, spokesman for the Operational Command of the Armed Forces. They also admitted there that the missile that violated their border turned out to be a Russian one. It is probably Kh-22 or Kh-101 She flew for 40 km, stayed in Poland for less than 3 minutes and left the country because she changed course. The Chief of the General Staff of the Armed Forces, Veslav Kukula, told the details of the Russian missile that crossed the border. But why was it not shot down?

Polen heeft de luchtverdedigingstroepen op hoog alarm gezet na het incident in de ochtend, zei Jacek Horyszewski, woordvoerder van het Operationeel Commando van de Strijdkrachten. Ze gaven ook toe dat de raket die hun grens schond een Russische raket bleek te zijn. Het is waarschijnlijk een Kh-22 of Kh-101. Ze vloog 40 km, bleef minder dan 3 minuten in Polen en verliet het land omdat ze van koers veranderde. De chef van de generale staf van de strijdkrachten, Veslav Kukula, vertelde de details van de Russische raket die de grens overstak. Maar waarom werd het niet neergeschoten?
Jürgen Nauditt        @jurgen_nauditt

The Russian Federation will NOT provide an explanation to Poland as to how its missile flew into the airspace of a NATO member country, until Warsaw provides "concrete evidence" that the target was specifically Russian, said Andriy Ordash, Russia's temporary chargé d'affaires. After the incident with the Russian missile, Polish Deputy Minister of Foreign Affairs Władysław Bartoszewski summoned Ordash on the evening of December 29 and handed him a note of protest. P.S. NATO, with its weak reaction to the Ukraine war, is no longer taken seriously.

De Russische Federatie zal Polen GEEN uitleg geven over de manier waarop zijn raket het luchtruim van een NAVO-land binnenvloog, totdat Warschau "concreet bewijs" levert dat het doelwit specifiek Russisch was, zei Andriy Ordash, de tijdelijke zaakgelastigde van Rusland. Na het incident met de Russische raket riep de Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken Władysław Bartoszewski Ordash op de avond van 29 december bijeen en overhandigde hem een protestbrief. PS De NAVO wordt met haar zwakke reactie op de oorlog in Oekraïne niet langer serieus genomen.Pieszyce


+
Kosiniak-Kamysz vs Blaszczak
Pisowski ex-minister maakte zichzelf belachelijk door MON aan te vallen


30 december 2023 
 
Władysław Kosiniak-Kamysz handelde bliksemsnel. Kort nadat de Russische raket de Poolse ruimte binnenvloog, informeerde hij het publiek, werkte samen met de generaals en deed alles wat gedaan moest worden. We kunnen ons veilig voelen. Blaszczak daarentegen heeft zes maanden gewacht om het Poolse volk te informeren dat hij de raket was kwijtgeraakt en heeft gisteren op onbeholpen wijze geprobeerd Kosiniak-Kamysz aan te vallen.

Vicepremier Kosiniak-Kamysz handelt effectief en professioneel. En vooral transparant, zodat we onmiddellijk weten wat er in Polen gebeurt. Dat is iets wat Błaszczak, de incompetente PIS-minister van Defensie, die onder andere schandalen als de Macierewicz-commissie die met worstjes en folietunnels speelt of de zojuist gelanceerde raket op zijn conto heeft staan, niet kan overleven. Blaszczak viel gisteren Kosiniak-Kamysz aan, maar werd snel naar beneden gehaald.

Het is goed dat we een nieuwe democratische regering hebben en goed dat er verantwoordelijke mensen op belangrijke posities zitten.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku