Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

TVP Info weer in de lucht - Eerste journalistieke programma op TVP Info na de pauze

Gestart door Pieszyce, 31 december 2023, 01:42

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Eerste journalistieke programma op TVP Info na de pauze
Hoger beroep door Jarosław Kulczycki


29 december 2023
 
Het TVP Info kanaal is na een onderbreking van negen dagen teruggekeerd naar de uitzendingen. Nadat de kijkers de '19.30' editie van de dienst hadden kunnen zien en het daaropvolgende interview met generaal Waldemar Skrzypczak, begon het publicistische programma. - De afgelopen acht jaar was er een tv-kanaal met deze naam, maar het had niets gemeen met zijn prototype en de principes van journalistieke integriteit. Dit gaat veranderen," zei presentator Jarosław Kulczycki.
 
- Goedenavond, dames en heren. Mijn naam is Jarosław Kulczycki en ik ben zeer verheugd u te mogen uitnodigen voor TVP Info. De afgelopen acht jaar is er een televisiekanaal geweest met deze naam, maar het had niets gemeen met het origineel en de principes van journalistieke integriteit. Dit gaat veranderen, dat garandeer ik u persoonlijk, bij de Poolse televisie in het algemeen en bij TVP Info en de TVP nieuwsprogramma's in het bijzonder," hoorden de TVP Info kijkers.

- We geven een stem aan alle partijen in een politiek of sociaal geschil. We zullen de principes van eerlijkheid en onpartijdigheid hooghouden. We gaan de Poolse publieke televisie opnieuw opbouwen. Want, in tegenstelling tot wat een dichter schreef, geloven wij dat wat verdeeld is, samen kan komen," voegde Jarosław Kulczycki eraan toe.

- Polen zijn samen en moeten samen zijn, want de wereld is gevaarlijk geworden. Vandaag wilden we beginnen met een discussie over publieke media, maar de oorlog heeft deze plannen veranderd. Vanochtend is een Russische raket het Poolse en dus NAVO-luchtruim binnengedrongen," benadrukte de nieuwe presentator.

In deze context herinnerde Jarosław Kulczycki aan de briefing bij de BBN en het kantoor van de premier. Op dit punt was er een link met Marcin Antosiewicz. - Het is goed je te zien. Dank je, Jarek, voor wat je hebt gezegd. Laten we nu beginnen met het creëren, in de praktijk, van goede publieke media," begon de verslaggever zijn verslag.

Eerste gasten op de 'nieuwe' TVP Info

Ze werden vervolgens vergezeld door de burgemeester van Lviv, Andriy Sadov, die sprak over de situatie in de stad na de enorme Russische raketaanval.

Ook publicisten werden uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie in de studio. Anna Labuszewska, een columniste van Tygodnik Powszechny, en Mateusz Lachowski, een oorlogscorrespondent, verschenen in de nieuwe nieuwsband van TVP Info. Brigadegeneraal, piloot Tomasz Drewniak, voormalig hoofd van de luchtmacht, was ook op afstand verbonden met de studio.

TVP Info ging van start na de pauze. Om te beginnen "19.30".

Zoals aangekondigd door het persportaal, werden zowel de nieuwsdienst als het daaropvolgende interview gepresenteerd door Joanna Dunikowska-Paź. Dit werd gevolgd door een nieuwsprogramma onder leiding van Jarosław Kulczycki.

Het kader omvat ook nieuwsdiensten en programma's die bekend zijn van TVP 3: "Telekurier" en "Dziennik regionów". Op zaterdag zullen - volgens onofficiële berichten van het Persportaal - voornamelijk diensten worden uitgezonden, afgewisseld met tijdschriften met nog niet gedefinieerde titels.

- We willen geen collectieve verantwoordelijkheid toepassen, maar ik kan me niet voorstellen dat ik met een bepaald deel van het TVP Info-team zou werken. Het gaat vooral om degenen die acht jaar lang de gezichten van de zender waren," vertelde Grzegorz Sajór, het nieuwe hoofd van de Telewizyjna Agencja Informacyjna TVP, die in 2016 door het team van Jacek Kurski bij de tv-zender werd ontslagen, in een interview aan Onet.

Het is al duidelijk dat de naam TVP Info voorlopig gehandhaafd blijft. Voorlopig zal de zender uitzenden vanuit een van de gebouwen aan de Woronicza straat, hoewel de studio en de redactiekamer tot nu toe gevestigd waren in het gebouw aan het Powstańców Warszawy plein. Het "plein" wordt echter nog steeds bezet door voormalige TVP-medewerkers en politici van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) die het niet eens zijn met de veranderingen in de publieke media die door de minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Bartłomiej Sienkiewicz zijn ingevoerd.

In eerste instantie zal er niet 24 uur per dag live worden uitgezonden. Pauzes tussen programma's moeten worden opgevuld met onder andere reportages en ander materiaal. Na verloop van tijd moet er een volledig frame ontstaan. Een deel van de bestaande programma's zal door het nieuwe management behouden blijven. Bekend is dat onder andere "Minęła 8", "Minęła 20", "Forum" en "Woronicza 17" zullen blijven.

Auteur:  MZS

Bron:  wiadomosci.onet.pl przez MZS     język po Polsku