Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

TV Republika schandaal - De schokkende woorden van Jan Pietrzak over migranten

Gestart door Pieszyce, 2 januari 2024, 02:43

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De schokkende woorden van Jan Pietrzak over migranten
Golf van verontwaardiging en melding bij het Openbaar Ministerie. "Dit is een Pool onwaardig"


1 januari 2024

Jan Pietrzak sprak in de uitzending op Telewizja Republika over de opvang van migranten door Polen, terwijl hij verwees naar de barakken in concentratiekampen. Zijn woorden veroorzaakten onmiddellijk een golf van verontwaardiging onder commentatoren. Een kennisgeving aan het Openbaar Ministerie en een klacht bij de Nationale Omroepraad werden ook aangekondigd door het Waarnemingscentrum voor racistisch en xenofoob gedrag.

- Ik heb een wrede grap. Ze rekenen erop dat de Polen voorbereid zijn, want we hebben barakken voor immigranten, in Auschwitz, Majdanek, Treblinka, Stutthof. We hebben hier veel barakken die door de Duitsers zijn gebouwd en dat is waar we deze immigranten, die illegaal door de Duitsers naar ons zijn geduwd, zullen houden," zei Jan Pietrzak op TV Republika.

Tegelijkertijd oordeelde Pietrzak in zijn zondagse verklaring dat "de illegalen niet de mensen zijn die vluchten naar een betere wereld, maar de autoriteiten die hen binnenlaten". - Dat wil zeggen, de illegalen zijn de Duitsers, hun slogan om migranten welkom te heten was illegaal, buiten het Verdrag om, tegen alle wetten in. Dit is illegale Duitse activiteit," verklaarde hij.

- We moeten ons hier het komende jaar bewust van worden, want het lijkt erop dat ze ons veel op de zenuwen gaan werken", besloot hij. Op dat moment nam de programmaleider het woord. - "Het is een erg sterke grap, maar je praat erg vaak over je ervaringen van het meemaken van de Tweede Wereldoorlog," oordeelde de journaliste.

Verontwaardiging na de woorden van Jan Pietrzak

De woorden van de satiricus leidden tot massale verontwaardiging op sociale media. "Wat Jan Pietrzak zei op Telewizja Republika is een Pool onwaardig, een mens onwaardig, walgelijk en zou ambtshalve moeten worden vervolgd. En ze wilden dat TVP precies dat bleef. Nooit meer!" - verklaarde columnist Radomir Szumełda.

"Zieke man. Een triest gezicht." - reageerde politiek blogger Katarzyna Sadło op de verklaring.

"Barak is wat Pietrzak in zijn hoofd heeft". - WP-journalist Patryk Slowik schreef op zijn beurt kort.

"Ik hoorde net een verklaring van Jan Pietrzak. Hij is een figuur die de rechtervleugel heeft opgepakt als een banier, dus dat is wat hij is geworden. Nou, gefeliciteerd - het promoten van de Poolse geschiedenis, het bestrijden van stereotypen en soft power als de hel (met de nadruk op 'duivel'). Ik vraag me af of er iemand van rechts zal spreken," oordeelde historisch columniste Estera Flieger.

PO-politicus Adam Szejnfeld verklaarde aan de andere kant dat "de persoon die dergelijke slogans uitspreekt onmiddellijk en ambtshalve moet worden vervolgd".

"Dit gebeurt er wanneer de voorwaarden van het publieke debat over belangrijke kwesties worden bepaald door gelijk gewicht te geven aan de stemmen van experts aan de ene kant en willekeurige dwepers aan de andere kant. Dit is een systemisch probleem, geen individueel probleem," oordeelde columnist Ben Stanley in plaats daarvan.

Jan Pietrzak had het over 'barakken'. Er is een melding bij het Openbaar Ministerie

"Jan Pietrzak roept op tot het vermoorden van vluchtelingen in concentratiekampen". - Zo oordeelde het Waarnemingscentrum voor racistisch en xenofoob gedrag. "We stellen het Openbaar Ministerie in Warschau op de hoogte van het propageren van nazisme en racistische bedreigingen. We dienen een klacht in bij de KRRIT tegen TV Republika," meldde het centrum.

Bron:  wiadomosci.onet.pl przez JKM    język po Polsku

Pieszyce


Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich        @OmzRi

JAN PIETRZAK NAWOŁUJE DO MORDOWANIA UCHODŹCÓW W OBOZACH KONCENTRACYJNYCH Zawiadomienie Prokuraturę Okręgową w Warszawie o propagowanie nazizmu i rasistowskich groźbach. Składamy skargę do KRRIT na TV Republika. Wesprzyj nasze działania w tej sprawie: http://zrzutka.pl/eg7hpm

JAN PIETRZAK ROEPT OP TOT MOORD OP VLUCHTELINGEN IN CONCENTRATIEKAMPEN Kennisgeving aan het parket van de districtsaanklager in Warschau van het propageren van nazisme en racistische dreigementen. Wij dienen een klacht in bij KRRIT over TV Republika. Steun onze activiteiten op dit gebied: http://zrzutka.pl/eg7hpm
Roman Giertych      @GiertychRoman

Uważam, że dzisiaj Jan Pietrzak powinien zostać zatrzymany z zarzutami z art. 255 par. 2 kodeksu karnego. Nawoływanie przez niego do umieszczania imigrantów w obozach koncentracyjnych to przekroczenie wszelkich granic.

Ik ben van mening dat Jan Pietrzak vandaag moet worden aangehouden op beschuldiging van art. 255 paar 2 van het Wetboek van Strafrecht. Zijn oproep om immigranten in concentratiekampen te plaatsen overschrijdt alle grenzen.

Pieszyce


De favoriete artiest van PiS zit in de problemen
Dit gaat niet over op de botten


1 januari 2024

De voormalige cabaretier Jan Pietrzak was te gast in de uitzending. Die al heel lang ondubbelzinnig sympathiseert met PiS. Waarschijnlijk omdat Pietrzak, in de warmte van de welwillendheid van de regering, zichzelf nog steeds kon wijsmaken dat hij een populaire artiest bleef.
Advertenties

- Ik heb een wrede grap met deze immigranten. Dat zij [d.w.z. de Duitsers] erop rekenen dat de Polen voorbereid zijn, want we hebben barakken, we hebben barakken voor immigranten in Auschwitz, Majdanek, in Treblinka, in Sztutowo, we hebben hier veel barakken gebouwd door de Duitsers," vuurde Pietrzak.

Deze schandalige woorden zullen echter niet onbestraft blijven. - Ik heb de nationale aanklager Dariusz Barski gevraagd om de kwestie van de uitspraken van Jan Pietrzak in de ether van Telewizja Republika te onderzoeken en een onderzoek in te stellen", kondigde minister van Justitie Adam Bodnar aan via het X-portaal (voorheen Twitter).

Blijkbaar is het Jan Pietrzak niet opgevallen dat de PiS partij niet langer aan de macht is. En dat zulke 'grappen' niet onbestraft blijven.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Auschwitz Museum reageert op Pietrzak:
De tragedie van Auschwitz laat zien waartoe ideeën van haat en minachting voor een ander mens leiden


2 januari 2024 


citaatfoto twitter.com
 
- De tragedie van Auschwitz laat zien waartoe ideeën van haat en minachting voor een ander mens leiden. Het instrumentaliseren van het lot van mensen die stierven in Duitse kampen in verachtelijke anti-immigratie retoriek is een schandelijke en angstaanjagende manifestatie van morele en intellectuele corruptie, schreef het Auschwitz Museum.

Laten we niet vergeten dat de favoriet van de communistische autoriteiten, Jan Pietrzak, die in de communistische tijd ambtenaren en communisten vermaakte en nu Kaczyński dient, op TV Republika, een televisiekanaal dat haat zaait, zei dat hij mensen naar vernietigingskampen zou willen sturen. De reactie op deze schandelijke woorden omvatte een onderzoek door het openbaar ministerie en kennisgevingen van vele individuen en organisaties.

Pietrzak werd gek van haat nadat PiS de verkiezingen had verloren.

Bron:    wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce

Pietrzak speelt een dwaas. Hij doet alsof hij niet weet wat er aan de hand is

2 januari 2024 
 
Op TV Republika heeft Jan Pietrzak, die nauw verbonden is met de Wet en Rechtvaardigheid partij, een nogal flauwe grap uitgehaald. Hij besloot namelijk dat vluchtelingen moeten worden opgesloten in... voormalige Duitse concentratiekampen.

- Hier heb ik een wrede grap over deze immigranten. Ze rekenen erop dat de Polen voorbereid zijn, want wij hebben barakken. We hebben barakken voor immigranten in Auschwitz, in Majdanek, in Treblinka, in Sztutowo," argumenteerde Pietrzak.

Deze woorden veroorzaakten begrijpelijke verontwaardiging. Pietrzak doet alsof hij het niet begrijpt. - Ik begrijp deze storm niet," stelt hij in een interview met de portaalsite Gazeta.pl.

Misschien verandert hij van gedachten als het Openbaar Ministerie met hem afrekent? Want de minister van Justitie Adam Bodnar heeft aangekondigd dat hij de nationale aanklager Dariusz Barski heeft gevraagd om de kwestie van de uitspraken van Jan Pietrzak te behandelen en een onderzoek te starten.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku

Pieszyce


Pietrzak en Król zijn het topje van de ijsberg
Fascisme wordt herboren in Polen!


4 januari 2024 
 
Openlijke fascistische uitspraken zijn in opkomst in Polen. De stemming wordt natuurlijk aangewakkerd door de Wet en Rechtvaardigheid partij, die op zoek is naar een "onderwerp" om haar partij aan op te hangen.

Pietrzak die mensen naar de gaskamers van Auschwitz wil sturen, Król die nummers op zijn linker onderarm wil tatoeëren - dit is puur fascisme. Het is een oproep tot moord en haat. Bovendien hebben we een kandidaat voor het raadslid voor Wet en Rechtvaardigheid die oproept tot bloedvergieten! Haat en agressie.

We moeten deze mensen zo snel mogelijk stoppen. Deze woorden gaan niet weg, ze prikken en wakkeren agressie aan bij oudere, verstokte mensen. Dit zal tot een tragedie leiden.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku