Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Polen houdt lokale verkiezingen 'waarschijnlijk op 7 april' aldus Premier

Gestart door Pieszyce, 4 januari 2024, 14:53

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Polen houdt lokale verkiezingen 'waarschijnlijk op 7 april' aldus Premier

 3 januari 2024   

Polen zal zijn volgende lokale verkiezingen "hoogstwaarschijnlijk op 7 april houden," na de paasvakantie, heeft de premier gezegd.

Donald Tusk legde de verklaring af tijdens een persconferentie in Warschau op woensdag.
Tusk ontmoette verslaggevers na een kabinetsvergadering en zei dat 7 april "de meest waarschijnlijke datum" lijkt voor de lokale verkiezingen.

De premier zei dat de regering de verkiezingen wilde houden na Pasen, dat valt tussen 29 maart en 1 april, om ervoor te zorgen dat de opkomst zo hoog mogelijk zou zijn.

Tusk zei dat de tweede ronde van de lokale verkiezingen op 21 april zou worden georganiseerd.

Hij voegde eraan toe dat hopelijk Polen's mede regerende pro-Europese partijen, Burgercoalitie (KO), Polen 2050, Poolse Volkspartij (PSL) en Links, de lokale verkiezingen als een "enkel blok" zouden aanvechten," meldde de rp.pl website.

 Volgens de kieswet moeten Polen's volgende lokale verkiezingen worden georganiseerd tussen 31 maart en 23 april 2024, meldde het staatspersbureau PAP.

De premier vertelde verslaggevers ook dat later deze week minister van Justitie Adam Bodnar het plan van het kabinet voor "veranderingen in Polen's Grondwettelijk Tribunaal" zou schetsen.

Het plan is ontworpen om te helpen de bezorgdheid van de Europese Unie over de democratische normen in Polen, zoals de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, onder de vorige conservatieve regering weg te nemen, volgens nieuwsverkopers.

Dit zou Polen toegang geven tot miljarden euro's aan subsidies en leningen voor het land, die door Brussel werden ingehouden vanwege deze zorgen.

Tusk zei ook op woensdag dat de centrum-linkse regeringscoalitie "een lijst van staatsagentschappen die moeten worden afgeschaft" en "personele veranderingen die moeten worden gemaakt" in de machinerie van de overheid zou voorstellen, na de acht jaar durende heerschappij van de conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij.

De premier zei dat deze maatregelen eind januari zouden worden onthuld, meldde het persbureau PAP.

(pm)

Bron:  IAR, PAP, rp.pl, interia.pl, polskieradio.pl by (pm)  English