Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Duda heeft de TVP-miljonairs gratie verleend

Gestart door Pieszyce, 12 januari 2024, 01:12

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Duda heeft de TVP-miljonairs gratie verleend
Ziemkiewicz en Ogórek houden het geld uit de zakken van de belastingbetalers


10 januari 2024
 
Pardon voor miljonairs.

De propagandisten van Jaroslaw Kaczyński die onder controle van PiS in TVP zaten, hebben fortuinen verdiend. De propagandisten van PiS hebben echter te maken met talloze rechtszaken.
En hun finaliteit is duidelijk. En zeer pijnlijk voor hun portemonnee.

Rafał Ziemkiewicz en Magdalena Ogórek hebben dit ondervonden. In een recent vonnis werden ze gedwongen om elk een boete van 10.000 złoty te betalen voor het belasteren van Elżbieta Podlesna.

Ziemkiewicz en Ogórek suggereerden op TVP dat Podlesna, in het kader van haar professionele werk als psycholoog en psychotherapeut, patiënten manipuleert en hen ertoe aanzet deel te nemen aan protesten tegen de regering van Wet en Rechtvaardigheid.

Nu is Andrzej Duda echter tussenbeide gekomen. De PiS-politicus heeft voor Kerstmis stilletjes gratie verleend aan de propagandisten van zijn partij.

Het kantoor van de president kondigde de gratieverlening aan twee mensen die waren veroordeeld voor smaad voor Kerstmis aan door het plaatsen van een geanonimiseerd communiqué, zonder de namen van de gratieverleners.

Duda verleende gratie voor hun boetes en liet de veroordelingen uitwissen.

Dit is de zoveelste grap van Duda. Eerder had Duda gratie verleend aan onder andere de door de Wet en Rechtvaardigheidspartij gesteunde columnist Jerzy Jachowicz van de media van de gebroeders Karnowski.

Jachowicz werd veroordeeld voor het belasteren van openbare aanklager Dariusz Korneluk, medeoprichter en lid van de Lex Super Omnia vereniging van openbare aanklagers.

- Deze serie laat zien dat het instituut clementie, dat gebruikt zou moeten worden in speciale en uitzonderlijke gevallen, door de president wordt gebruikt om de politieke agenda van de Wet en Rechtvaardigheid partij te bevorderen en de bondgenoten van de partij te steunen,' zegt advocaat Sylwia Gregorczyk-Abram over de zaak.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


Er is een commentaar van een bekende beschermheer op de walgelijke gratieverlening aan Ogórek en Ziemkiewicz
- "Mijnheer Duda u maakt het ambt van de president van de Republiek Polen te schande".


11 januari 2024   

Duda verleende Ogórek en Ziemkiewicz gratie nadat ze een oppositieactivist belasterd hadden. Ze moesten elk 10.000 zloty betalen. Ze zullen niet betalen omdat Duda hen gratie verleende. Een bekende advocaat gaf commentaar op de situatie.

- Stel je voor dat je publiekelijk bent belasterd, bijvoorbeeld omdat je een agent of prostituee zou zijn. Je gaat naar een advocaat en begint een zaak. De zaak duurt 3 jaar. Je wint in eerste aanleg. De rechtbank kent alleen een boete toe, maar beveelt je om je excuses aan te bieden. Je bent gedeeltelijk tevreden. In tweede aanleg handhaaft de rechtbank het vonnis. U verwacht een verontschuldiging. En op dat moment komt de PAD tussenbeide en verleent gratie aan de veroordeelden, en ze lachen je in je gezicht uit. Wat de president van de Republiek Polen doet, is zijn ambt onwaardig. Het is het gebruik van een legitieme juridische instelling om collega's, vrienden en vriendinnen te beschermen. Mijnheer Duda, u maakt het ambt van president van de Republiek Polen te schande," schreef Giertych.

- Mijnheer de Voorzitter, vragen van cliënten van het advocatenkantoor: Hoe lang moet iemand lid zijn van de Partij Recht en Rechtvaardigheid om gratie te krijgen? Is het voldoende om de maandelijkse herdenking tien keer bij te wonen om gratie te krijgen? Is een abonnement van zes maanden op Telewizja Republika en Trwam voldoende om de boete kwijt te schelden? - voegde de advocaat eraan toe.

De gratieverlening aan Ogórek en Ziemkiewicz is een walgelijke daad, aldus internetgebruikers.

Bron:  wiesci24.pl     język po Polsku