Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Jacek Nizinkiewicz: Andrzej Duda's huivering na de woorden van Donald Tusk

Gestart door Pieszyce, 12 januari 2024, 01:15

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Jacek Nizinkiewicz: Andrzej Duda's huivering na de woorden van Donald Tusk
Waar was de president bang voor?


10 januari 2024
Jacek Nizinkiewicz

De president probeert tevergeefs het politieke initiatief te nemen. Hij maakte het gemakkelijker voor minister Sienkiewicz om de publieke media te liquideren, hij hielp Wąsik en Kamiński oppakken, en nu wil hij de begroting gebruiken om tot parlementsverkiezingen te leiden.

Een zichtbaar ontstelde president Duda legde een verklaring af waarin hij zei dat de veroordeling van Maciej Wąsik en Mariusz Kamiński een politieke beslissing was. Het staatshoofd trok publiekelijk de beslissing van onafhankelijke rechtbanken in de zaak van voormalige PiS-parlementsleden in twijfel, net als zijn veroordeelde collega's die de uitspraken van de rechtbank niet erkennen. De president beweert, in tegenstelling tot het rechtssysteem, dat parlementsleden 'kristal eerlijk' zijn.

De president vecht rechterlijke uitspraken aan

"Ik ben diep geschokt dat er mensen gevangen zijn gezet die – ik twijfel er niet aan – kristaleerlijk zijn, in de eerste plaats de bekende minister Mariusz Kamiński, die altijd heeft gevochten voor een vrij Polen, ook vóór 1989 als zeer jonge mensen, en toen wilden ze gewoon een eerlijke en rechtvaardige staat en geloofden dat de wet op een beslissende manier moest worden gehandhaafd", zei president Duda in een verklaring.  Waarna journalisten niet de gelegenheid kregen om vragen te stellen.

President Andrzej Duda legde een verklaring af waarin hij verwees naar de zaak van Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik. "In 2015 kregen de ministers gratie van de president van de Republiek Polen in overeenstemming met de grondwet, dit pardon is van kracht, dus de afgevaardigden hebben hun mandaten, en pogingen om hen van deze mandaten te beroven zijn in feite illegaal," zei hij.

Tussen zijn woorden door kondigt Duda nog een pardon aan voor Kamiński en Wąsik

De president sprak over de wrede en gedwongen detentie van Wąsik en Kamiński. Hij vermeldde niet waaruit het zou bestaan. Hij bekende echter: "Ik zal niet rusten voordat minister Mariusz Kamiński en zijn medewerkers weer vrije mensen zijn, zoals ze zouden moeten zijn, totdat ze uit de gevangenis worden vrijgelaten. Ik zal niet rusten, dat verzeker ik u. Ik ga niet bang zijn. Ik zal op een legale manier handelen, in overeenstemming met de grondwet en de Poolse wet, zoals ik tot nu toe altijd heb gedaan, en met de mogelijkheden die het ambt van president van de Republiek Polen biedt.

In zijn verklaring verklaarde president Andrzej Duda ten onrechte dat hij Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik had "vrijgesproken". In feite heeft de president niet de macht om iemand vrij te spreken.

Het meest interessante was echter het einde van de verklaring van de president. Duda zei dat voormalige PiS-parlementsleden 'gehost' waren in het presidentiële paleis en verzekerde dat hij ervoor zorgde dat 'er op dat moment geen haar op iemands hoofd verloren ging'. Waar had de eerste Poolse burger het over?

- Het was een zeer defensieve toespraak, de toespraak van een politicus die waarschijnlijk, waarschijnlijk terecht, de indruk heeft dat zijn politieke lijn heeft gefaald - zo reageerde Michał Kamiński, vice-voorzitter van de Senaat (PSL-Poolse Coalitie), op de verklaring van de president.

De president was bang voor de woorden van premier Tusk

De president verwees naar de woorden van premier Donald Tusk, die de dag ervoor commentaar gaf op de schuilplaatsen van Wąsik en Kamiński in het presidentieel paleis, daarbij verwijzend naar lid 1 van art. 239 van het Wetboek van Strafrecht: "iedereen die de strafprocedure belemmert of frustreert door de dader van een misdrijf, inclusief een belastingmisdrijf, te helpen strafrechtelijke aansprakelijkheid te vermijden, in het bijzonder degene die de dader verbergt, creëert vals bewijsmateriaal, verdoezelt sporen van een misdrijf, inclusief een fiscaal misdrijf begaat, of een straf uitzit voor de veroordeelde persoon, wordt bestraft met een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar.

De voormalige parlementsleden 'hostden' het presidentiële paleis vanaf 11.00 uur en vertrokken, ondanks het arrestatiebevel, pas laat in de avond, ook al verliet de president zelf het paleis en ging naar het Belvedere-paleis. Volgens informatie van "Rzeczpospolita" zouden Wąsik en Kamiński tot donderdag "gast" zijn bij de president, tot de door PiS bijeengeroepen demonstratie voor de Sejm. Dit plan werd verijdeld doordat de politie het kantoor van de president binnendrong en voormalige parlementariërs arresteerde.

- We hebben de indruk dat ze wilden voorkomen dat we de president zouden ontmoeten. Dit is opnieuw een uiting van wetteloosheid. We hebben te maken met een diepe crisis van de staat - zeiden Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik na hun ontmoeting met president Andrzej Duda in het presidentiële paleis.

Nervositeit van het staatshoofd

De nervositeit van Andrzej Duda is drieledig. Zijn recht op gratie werd in twijfel getrokken. Hij slaagde er niet in zijn collega's met succes onderdak te bieden. Er zijn redenen om te beweren dat hij de wet heeft overtreden. Vandaar de verklaring waarna hij zich niet liet bevragen. De zenuwen van het staatshoofd zijn volledig gerechtvaardigd. Hij is uit zijn rol gestapt en heeft zijn bevoegdheden overschreden, wat het rechtssysteem niet toestaat.

Is de begrotingswet de sleutel tot vervroegde parlementsverkiezingen?

Het staatshoofd neemt onhandig het politieke initiatief. Als de volgende stap van de president bestaat uit het proberen het werk van de regering te destabiliseren door de begroting naar het Constitutioneel Hof te verwijzen, of door de stemming erover te ontkrachten door de afwezigheid van Wąsik en Kamiński, zal hij opnieuw een nederlaag lijden. Constitutionalisten hebben het er al over, waaronder prof. Ryszard Piotrowski van de Universiteit van Warschau, die de mening niet deelt dat de begroting niet kan worden aangenomen zonder de heer Wąsik en Kamiński en dat er vervroegde verkiezingen kunnen plaatsvinden als de president de begroting aan het Constitutioneel Hof voorlegt.

En het feit dat de zaak Wąsik en Kamiński vanaf het allereerste begin politiek gebruikt zou worden door PiS en de president, wordt ook bewezen door het feit dat Błażej Poboży, een ambtenaar bij de kanselarij van de president, informeerde over de oprichting van de commissie. voor de verdediging van politieke gevangenen door te linken naar zijn profiel, dat, zoals gerapporteerd door Wirtualna Polska, al in december was aangemaakt. Blijkbaar willen PiS en de president hun eigen KOD hebben.

Bron:    rp.pl przez Jacek Nizinkiewicz    język po Polsku