Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Advocaat: De ontmoeting van president Andrzej Duda met de eerste president -

Gestart door Pieszyce, 12 januari 2024, 01:38

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Advocaat: De ontmoeting van president Andrzej Duda met de eerste president -
van het Hooggerechtshof is onaanvaardbaar


oprac. Katarzyna Romik
9 januari 2024 
Luister naar het artikel

- Waar is de tripartiete machtsverdeling? Waarom gaat een leidinggevende naar een persoon die een van de belangrijkste takken van de rechterlijke macht vertegenwoordigt om kwesties te bespreken die onder de bevoegdheid van de rechtbank vallen? - dit is hoe Prof. Marek Chmaj zei over de ontmoeting tussen president Andrzej Duda en de eerste president van het Hooggerechtshof in de "Porannej rozmowie Gazeta.pl". De advocaat zei dat dit onacceptabel was.

Gazeta Wyborcza meldt dat president Andrzej Duda maandag de eerste president van het Hooggerechtshof Małgorzata Manowska heeft ontmoet. De president zou haar thuis bezoeken. - Waar is de tripartiete verdeling van de macht? Waarom gaat een uitvoerend orgaan naar een persoon die een van de belangrijkste organen van de rechterlijke macht vertegenwoordigt om kwesties te bespreken die onder de bevoegdheid van het hof vallen? Een dergelijke situatie is absoluut onaanvaardbaar, dit is waarvoor de onafhankelijkheid van de rechtbanken en de onafhankelijkheid van de rechters zijn ingevoerd," zei professor Marek Chmaj. Igor Tuleya ziet hier een argument om de Nationale Raad van de Rechterlijke Macht te hervormen. - Dit is de plaats waar de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht samenkomen, legde hij uit.

Volgens onofficiële informatie van 'GW' bezocht president Andrzej Duda maandag rond 17.00 uur de eerste voorzitter van het Hooggerechtshof Małgorzata Manowska bij haar thuis. "Getuigen zagen de presidentiële colonne optrekken voor het huis van Prof. Manowska, waarna de SOP-auto's zich terugtrokken naar een nabijgelegen busdepot. Na meer dan een uur keerden ze terug en voegden zich bij de vertrekkende auto van Duda," - leest het dagblad. Noch de medewerkers van de president, noch de woordvoerder van de SN, die er door journalisten naar werden gevraagd, gaven commentaar op de zaak.
 
Prof. Chmaj in "Porannej rozmowie Gazeta Gazeta.pl": De maarschalk heeft een fout gemaakt

In de dinsdageditie van 'Poranna rozmowa Gazeta.pl' bespraken de gasten van Iwona Kutyna ook andere aspecten van de veroordeling van Maciej Wąsik en Mariusz Kamiński. - Dit zijn wettelijk veroordeelde personen. We kunnen de heer Mariusz Kamiński en de heer Maciej Wąsik misdadigers noemen en we schenden hun persoonlijke rechten niet. Het zijn criminelen die zijn uitgenodigd door een eenmansbestuur: de president. De president nodigt de criminelen naar zichzelf uit. Laten we de situatie definiëren zoals die is," benadrukte professor Marek Chmaj. Voor meer informatie over de editie van dinsdag van Gazeta.pl's Ochtendgesprek en de meningen van onze gasten, zie de tekst hieronder:

"Geheime ontmoeting tussen Duda en Manowska. Het lijkt op politieke paniek en een stap naar crisisbeheersing. Onwettige uitoefening van invloed op het werk en de beslissingen van het Hooggerechtshof?" - zegt Michał Szczerba, parlementslid KO, op het X-portaal.

Betaal muur:

Bron:    wiadomosci.gazeta.pl przez Katarzyna Romik     język po Polsku