Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Andrzej Duda heeft een val voor zichzelf gezet

Gestart door Pieszyce, 15 januari 2024, 00:21

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Andrzej Duda heeft een val voor zichzelf gezet
Het PiS-electoraat zal hem niet vergeven


14 januari 2024

Niemand kan beter in een val trappen dan Andrzej Duda. Hoe is dit gebeurd?
Fout één, de deur naar de val gaat open: Duda heeft Wąsik en Kamiński in 2015 ten onrechte gratie verleend, zodat beide leden van de Wet en Rechtvaardigheid partij als minister in de regering konden komen. De misdaad was zeer ernstig: het vervalsen van documenten en het voorbereiden van handtekeningen om Andrzej Lepper te raken en te vernietigen. Dit was het einde van het proces voor misdaden onder de vorige PiS-regering. Kaczyński beval gratie, Duda ondertekende zonder de situatie te analyseren. Volgens onze informatie wist hij dat hij er problemen mee zou krijgen, omdat hij was gewaarschuwd voor een dergelijke procedure, maar hij luisterde naar Kaczyński, omdat deze volledige controle over hem had.

Fout twee, de val is gezet: er zijn enkele jaren verstreken. Het Hooggerechtshof oordeelde dat Duda geen gratie kon verlenen aan Wąsika en Kamiński. Er werd onder andere rekening gehouden met de ernst van de beschuldigingen, want de overtreding van de twee Pisowski-activisten is zeer ernstig. Het opende de weg naar hun veroordeling. Ze werden criminelen. Kaczyński slaagde er niet in om het Hooggerechtshof in zijn geheel over te nemen, de advocaten twijfelden niet en Duda spuugde in zijn baard omdat hij de rechters niet te pakken had. Daarna begon hij in paniek anderen te benoemen om de SN te "zuiveren" van onafhankelijken, maar dat hielp hem niet meer. Daarom zei hij vanaf het moment dat Wąsik en Kamiński werden veroordeeld dat hij hen geen tweede keer gratie zou verlenen.

Fout drie, de val sluit zich: Toen Duda zich de problemen realiseerde, wendde hij zich tot zijn adviseurs voor hulp. Het domste idee kreeg hij natuurlijk van vicepresident Mastalerek. Hij adviseerde hem om de nieuwe regering van Donald Tusk verantwoordelijk te stellen. De logica ontbreekt hier - maar niet vanuit het oogpunt van politieke spelletjes, maar vanuit het oogpunt van gewone mensen. Duda had beide criminelen gemakkelijk een tweede keer gratie kunnen verlenen. Het electoraat van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) weet al dat Duda iets had kunnen doen, maar het niet heeft gedaan. En hier gaat de val dicht.

Iedereen moet overal te horen krijgen: Duda heeft Wąsik en Kamiński bewust geen gratie verleend omdat hij dat niet wilde. Hij heeft ze opzettelijk in de gevangenis gelaten. Waarom? Omdat het helpt om Kaczyński's PiS te vernietigen en de partij over te nemen," riep Mastalerek uit.

Bron:    wiesci24.pl        język po Polsku