Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Het Poolse openbaar ministerie en wat de oude PiS regering kan en wil

Gestart door Pieszyce, 16 januari 2024, 22:46

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Waarom vecht PiS zo hard voor controle over het openbaar ministerie?
Drie redenen


15 januari 2024 

We onthullen: er zijn drie belangrijke redenen waarom PiS aarzelt om de controle over het openbaar ministerie over te dragen aan de wettelijk gekozen regering.

Ten eerste was het het openbaar ministerie dat de opdracht gaf voor de Pegasuem afluisterpraktijken, maar niet alleen dat, die werden goedgekeurd door de rechtbanken. Op deze manier kwam Kaczyński, met de hulp van Wąsik en Kamiński, te weten wat de democratische oppositie van plan was en kon hij acties tegen de oppositie plannen. Bijzonder gevaarlijke oppositiefiguren werden op deze manier ook vernietigd.

Ten tweede stopten of staakten de aanklagers van Ziobro processen tegen mensen van de Wet en Rechtvaardigheid partij en Soeverein Polen. Op deze manier beschermden ze deze mensen, maar tegelijkertijd creëerden ze een dossier dat op elk moment gebruikt kon worden, hielden ze hen in het gareel en gaven ze hen de opdracht om zelfs de meest absurde orders van Kaczyñski uit te voeren. Zo werkte het machtssysteem van de PiS-maffia.

Ten derde voerde het openbaar ministerie kunstmatig processen tegen mensen van de oppositie en verlengde deze, ondanks gerechtelijke uitspraken. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is de zaak Roman Giertych, waar al een tiental vonnissen zijn uitgesproken over het onwettige handelen van het openbaar ministerie en het bleef doorgaan met handelen. Er is een krachtige strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor dit alles.

Bron:    wiesci24.pl        język po Polsku