Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Duda – Wat anderen van hem denken, over hem schrijven – c.q adviseren

Gestart door Pieszyce, 16 januari 2024, 23:37

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Dariusz Kurzawa over Duda: de president verliest zijn zenuwen door angst

15 januari 2024

Dariusz Kurzawa, een van de meest herkenbare en actieve PSL-politici, gelooft dat Andrzej Duda bang is voor schikkingen en strafrechtelijke aansprakelijkheid in de toekomst.

– President Duda verliest zijn zenuwen van angst, omdat hij weet dat hij na het einde van zijn ambtstermijn ook zal worden aangevallen door de arm van justitie wegens het overtreden van de grondwet en de wet! En aangezien hij zo dicht bij Witos staat, wat heeft hij gedaan om het oordeel van onze drievoudige premier ongedaan te maken?

De Volkspartij herinnert eraan dat Andrzej Duda niet ongestraft is. Niet alleen zal hij strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor het Staatstribunaal, maar na het einde van zijn ambtstermijn zal hij net als ieder ander mens ter verantwoording worden geroepen. De president staat niet boven de wet.

Advocaten hebben verschillende ernstige schendingen van de grondwet vastgesteld, waardoor Duda in de toekomst een crimineel kan worden.

Bron:    wiesci24.pl        język po Polsku

Pieszyce


Tusk herinnert Duda eraan:
"Politieke conflicten, juridische conflicten zijn ook niet in het belang van Polen"


15 januari 2024 

In een gesprek met journalisten schetste premier Donald Tusk de doelstellingen van zijn ontmoeting met Andrzej Duda vandaag. - Om efficiënt te regeren heb je een goede sfeer nodig. Politieke conflicten, juridische conflicten, zijn niet in het belang van Polen of de regering," zei de regeringsleider.

– Er kan op geen enkele manier een duaal rechtssysteem in Polen worden ingevoerd. Ik vertelde de president zonder voldoening dat de president sinds 2015 betrokken is bij de verwoesting van de rechtsstaat en de rechtsorde in Polen. We herstellen de rechtsstaat en de grondwet, herinnerde de premier eraan.

– Degenen die zich verzetten, zeggen dat we de spanning laten escaleren. Maar dit is een absurde beschuldiging. Als het herstellen van fundamentele objectiviteit en fatsoen in de publieke media een escalatie van de spanning zou betekenen, zou dat betekenen dat (...) ons politieke kamp TVP niet bezet hield toen Jacek Kurski er een van de meest afschuwelijke propaganda-schurken in de geschiedenis van Europa van maakte. Op de een of andere manier was er geen sprake van een escalatie van de spanning, omdat de democratische partijen zich onthielden van onder meer de bezetting van televisiegebouwen, aldus Tusk.

Behalve dat Duda zijn best doet om de politieke spanningen in ons land te laten escaleren. Bewijst zijn betrokkenheid bij het "verdedigen" van voormalige ministers: Kamiński en Wąsik dit maar al te goed.

Bron:    wiesci24.pl        język po Polsku

Pieszyce


Duda zal geen geld hebben
De Democratische Coalitie heeft besloten het budget tot een minimum te beperken


16 januari 2024

Het terugbrengen van de begroting tot het niveau dat voldoende was voor Bronisław Komorowski, het wegnemen van onroerend goed en het ontnemen van Duda de mogelijkheid om geld te verspillen – dit zijn de basisuitgangspunten van de veranderingen die de democratische coalitie voorbereidt in verband met de verklaringen van de president.

Andrzej Duda koos de kant van de criminelen en nam de strijd tegen de rechtsstaat als zijn vaandel. De eerste straf voor hem zal een serieuze vermindering van zijn budget zijn en de mogelijkheid om zijn eigendommen te gebruiken. Duda heeft niet zoveel faciliteiten of zulke enorme gebieden nodig, zeggen politici van de democratische coalitie. Ze zullen ook overwegen om een loonsverlaging te accepteren.

Andrzej Duda, als persoon die onderdak bood aan een gezochte crimineel, zal ook andere problemen hebben. Binnenkort start een onderzoek naar het verbergen van mensen die door de rechtbank in het presidentieel paleis worden vervolgd. Vanwege het feit dat deze acties met voorbedachten rade en in overeenstemming met Kaczyński waren, zal ook de voorzitter van de partij Recht en Rechtvaardigheid in deze zaak worden ondervraagd.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku