Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Tusk versloeg PiS ruimschoots

Gestart door Pieszyce, 18 januari 2024, 18:55

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Tusk versloeg PiS ruimschoots
Kaczyński's mensen wisten niet wat ze moesten zeggen


17 januari 2024

Tijdens het debat van vandaag in de Sejm heeft de premier PiS zeer krachtig samengevat. Het is goed dat deze woorden hier zijn gezegd.

– In feite twijfelde niemand in Polen en niemand ter wereld eraan dat het door Kaczyński gecreëerde systeem, waar minister Sienkiewicz het over had, een systeem was dat gebaseerd was op leugens, op geweld, op de schending van fundamentele rechten, inclusief de grondwet, om de macht in eigen handen te krijgen, zei Tusk.

– Het geheim van de passie waarmee Jarosław Kaczyński en zijn volk de macht overnamen en nu strijden om de media, het openbaar ministerie, de rechtbanken, geheim te houden, is helaas veel trivialer dan wat voor fatsoenlijke mensen vanzelfsprekend lijkt. [...] Degenen die acht jaar geleden de rechtbanken en de media met zoveel hartstocht hebben aangevallen, zoals op veel plaatsen in de wereld, in het oude en recente verleden, haastten zich zodat de autoriteiten konden stelen. De rechtbanken waren er voor hen zodat de autoriteiten ongestraft konden stelen, en de publieke media waren er voor hen zodat mensen er niet achter zouden komen, herinnerde de premier zich.

De parlementaire banken van PiS vielen stil. En ze zijn nauwelijks verrast. Wat moesten ze antwoorden? Tusk zei alleen wat zij weten.

Bron:    wiesci24.pl     język po Polsku