Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Sienkiewicz verplettert het Constitutioneel Hof van Przyłębska

Gestart door Pieszyce, 19 januari 2024, 01:11

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Sienkiewicz verplettert het Constitutioneel Hof van Przyłębska
"De uitspraak van het Constitutioneel Tribunaal heeft geen invloed op het functioneren van juridische instanties"


18 januari 2024

– Het arrest van vandaag (18 januari 2024) van het Constitutioneel Hof over publieke radio- en televisie-omroepen heeft geen juridische betekenis. Uitspraken en resoluties van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hooggerechtshof van de afgelopen jaren, die betrekking hebben op de huidige structuur van het Constitutioneel Hof, inclusief de algemene omstandigheden van de benoeming en het functioneren van deze instelling, bevestigen dat het geen onafhankelijk en onpartijdig constitutioneel hof, en zijn uitspraken gedaan met deelname van de zogenaamde neo-rechters (personen die zijn benoemd in rechterlijke functies bij het Constitutioneel Hof op plaatsen die eerder zijn vervuld) hebben geen universeel bindende kracht en zijn niet definitief - schrijft het ministerie van Cultuur in zijn verklaring.

– Ze moeten bij juridische transacties worden genegeerd omdat ze niet bestaan. De neo-rechter, Jarosław Wyrembak, nam deel aan de uitspraak van vandaag. Tot de jury behoorden ook Krystyna Pawłowicz en Stanisław Piotrowicz, die als PiS-parlementsleden deelnamen aan de goedkeuring van wijzigingen in de Omroepwet in 2015 en 2016, wat hun vermogen om objectief in de zaak te blijven ondermijnt. Het panel werd voorgezeten door Julia Przyłębska (die besliste over de selectie van het panel), die ten onrechte was aangesteld als voorzitter van het Constitutioneel Hof. De bovengenoemde gebrekkige uitspraak van het Constitutioneel Hof heeft geen enkele impact op het functioneren van de juridische organen van bedrijven die de missie van de publieke media uitvoeren en op de lopende liquidatieprocessen daarin - vat het ministerie samen.

Bron:    wiesci24.pl     język po Polsku

Pieszyce


Sienkiewicz geeft niet op. En PiS heeft een probleem

22 januari 2024

PiS-gerelateerde media schreeuwen van links en rechts dat de rechtbank heeft geweigerd de liquidatie van Polskie Radio in te schrijven in het Nationale Hofregister. Ze presenteren de zaak zelf als bewijs dat minister Bartłomiej Sienkiewicz het bij het verkeerde eind heeft als hij probeert de publieke media terug te winnen.
Advertenties

De realiteit is echter compleet anders. Verre van het beeld dat de partijpropaganda van Wet en Rechtvaardigheid schetst.

– Elf rechtbanken bevalen de liquidatie van staatsmediabedrijven, en één rechtbank in Warschau weigerde. Is het omdat het hoofd van deze rechtbank iemand is die is benoemd door rechter Piebiak uit Ziobro? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat de huidige vereffenaars volgens de wet wettig zijn. #AniKrokuWstecz – schreef Sienkiewicz op sociale media.

De media moeten gewoon weer publiek worden. Ze kunnen niet het eigendom blijven van Kaczyński en zijn partijcamarilla.

Bron:  wiesci24.pl    język po Polsku