Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Liquidatie van het Kerkfonds. "Het is een overblijfsel uit het verleden."

Gestart door Pieszyce, 23 januari 2024, 00:14

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Liquidatie van het Kerkfonds. "Het is een overblijfsel uit het verleden."
Władysław Kosiniak-Kamysz heeft zes maanden


20 januari 2024, 20:56
Auteur: Maria Mikołajewska

In plaats van het staatskerkfonds met miljoenen zloty's, komt er een vrijwillige belastingaftrek voor priesters, kondigt vicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz aan. Premier Donald Tusk gaf hem daar zes maanden de tijd voor. De hoogte van de aftrek kan van cruciaal belang zijn voor de overeenkomst.

Dit is het begin van het einde van het Kerkfonds. - We zullen vooral werken aan een oplossing met betrekking tot de aftrek van een specifiek belastingpercentage voor kerken en religieuze verenigingen - kondigde vicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz aan.

Władysław Kosiniak-Kamysz werd voorzitter van het interministeriële team van het Kerkfonds. Een week geleden werd door Donald Tusk een team aangesteld, dat een manier moet vinden om het fonds binnen zes maanden te liquideren.

- Het Kerkfonds is een overblijfsel uit het verleden. Het was een fonds dat geld moest teruggeven voor eigendommen die in de jaren vijftig waren overgenomen - merkt Agnieszka Buczyńska op, minister van het maatschappelijk middenveld en lid van het team voor het Kerkfonds.

Het Kerkfonds vervangen door een belastingaftrek was het idee van de vorige regering van Donald Tusk. In 2013 is een werkontwerp van de overeenkomst tot stand gekomen, waarin een vrijwillige belastingaftrek van een half procent is overeengekomen. Het fonds is immers niet geliquideerd, maar nu zal het anders zijn. - Dit is een onderwerp dat we samen met onze coalitiepartners moeten bespreken - zegt Andrzej Domański, minister van Financiën, lid van het team voor het Kerkfonds.

Hierbij wordt onder meer de hoogte van de aftrek bepaald. - Je moet hier berekeningen maken, het belastingstelsel is veranderd, we hebben een groot belastingvrij bedrag, veel mensen die graag willen betalen voor religieuze verenigingen en kerken betalen mogelijk geen belasting - zegt Dr. Sławomir Dudek, econoom aan de Warschau School of Economics, voorzitter van het Instituut voor Publieke Financiën.

Financiering van de kerk in andere landen

In Spanje kan een belastingaftrek van zeven tiende procent alleen worden toegekend aan de katholieke kerk. In Hongarije bedraagt de aftrek voor elke religieuze vereniging één procent. In Italië - acht tienden, maar de verdeling van het geld van de aftrek wordt ook bepaald door degenen die geen inkomstenbelasting betalen

- De stem van de belastingbetaler heeft het karakter van het uitbrengen van een stem in een soort volksraadpleging of referendum over verhoudingen - legt Fr. prof. Piotr Stanisz, hoofd van de afdeling religieus recht aan de Katholieke Universiteit van Lublin

Ook de kwestie van kleinere religieuze verenigingen, die minder gelovigen hebben dan de katholieke kerk, zal worden overwogen. - Voor ons is dit bedrag, dat de verzekering van geestelijken zou dekken, aanzienlijk en hier zou ik graag willen dat de discussie voortduurt en dat we enige consensus bereiken - zegt bisschop Andrzej Malicki van de Evangelische Methodistische Kerk, voorzitter van de Poolse Oecumenische Raad .

Het Ministerie van Familie, Arbeid en Sociaal Beleid zal zorg dragen voor de afschrijvingen op kleinere religieuze verenigingen. - Wij verwachten dat deze dialoog misschien ook moeilijk zal zijn, maar van onze kant zal hij standvastig zijn. Omdat wij geloven dat het de hoogste tijd is om het Kerkfonds te liquideren - zegt Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, minister van Familie, Arbeid en Sociaal Beleid, lid van het team voor het Kerkfonds.

Autor:  Maria Mikołajewska

Bron:      Fakty TVN przez Maria Mikołajewska        język po Polsku