Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Polen rondt de wetgeving af die vrij verkrijgbare toegang tot de morning-afterpil mogelijk maakt

Gestart door Pieszyce, 26 januari 2024, 21:42

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Polen rondt de wetgeving af die vrij verkrijgbare toegang tot de morning-afterpil mogelijk maakt

24 januari 2024

De Poolse regering boekt vooruitgang met belangrijke wetgeving op het gebied van de gezondheidszorg, waarbij premier Donald Tusk de voltooiing aankondigt van het regeringswerk aan een wetsvoorstel met betrekking tot de morning-afterpil.

Het wetsvoorstel, gericht op het vergroten van de toegang tot noodanticonceptie, zal voor verdere beraadslaging worden voorgelegd aan de Sejm, het Poolse lagerhuis met twee kamers.

Woensdag werd in een vergadering van de Ministerraad een ontwerpwijziging van de Geneesmiddelenwet besproken, waarbij de nadruk lag op het zonder recept verkrijgbaar maken van de morning-afterpil, met name het merk ellaOne.

Tusk specificeerde dat de morning-afterpil zonder recept verkrijgbaar zou zijn voor personen van 15 jaar en ouder. Dit besluit betekent een significante verandering in de Poolse benadering van reproductieve gezondheid, vooral in de context van de strenge anti-abortuswetten van de vorige regering.

Onder de vorige regering had Polen enkele van de meest restrictieve abortuswetten van Europa. Sinds de Partij voor Wet en Rechtvaardigheid in 2015 aan de macht kwam, zijn er verschillende pogingen ondernomen om de reproductieve rechten verder te beperken.

Een wetsvoorstel uit 2016 had bijvoorbeeld tot doel abortus te verbieden, behalve om het leven van de vrouw te redden, inclusief strafrechtelijke sancties voor abortusaanbieders. Dit wetsvoorstel stuitte echter op aanzienlijke publieke tegenstand en werd niet aangenomen.

In oktober 2020 oordeelde het Poolse Constitutionele Tribunaal dat abortus op 'eugenetische gronden', dat wil zeggen als gevolg van afwijkingen, ongrondwettelijk was, waardoor de toch al strenge abortuswetten feitelijk werden aangescherpt. Deze uitspraak leidde tot de grootste publieke protesten in decennia, onder leiding van verdedigers van de vrouwenrechten. Het besluit kreeg veel kritiek van mensenrechtenorganisaties en leden van het Europees Parlement.

Bron: PAP, IAR, polskieradio.pl     English