Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Jacek Dubois: Maciej Wąsik kan beweren een krokodil of een parlementslid te zijn

Gestart door Pieszyce, 10 februari 2024, 01:00

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Jacek Dubois: Maciej Wąsik kan beweren een krokodil of een parlementslid te zijn
zolang hij zich maar  niet voordoet als hem


7 februari 2024, 20:27

Maciej Wąsik, veroordeeld met een definitieve straf en later gratie verleend door de president, schreef op het X-platform (voorheen Twitter) dat hij nog steeds parlementslid is. Vandaag probeerde hij de Sejm binnen te komen. - Natuurlijk is er vrijheid in Polen, iedereen kan beweren wie hij is. De heer Wąsik kan beweren dat hij een krokodil of een parlementslid is, zolang hij zich maar niet voordoet als hem. We hebben een compromitterende situatie," aldus Wąsik's woorden, vicevoorzitter van het Staatstribunaal Jacek Dubois in "Faktach po Faktach". - Hun (Kamiński's en Wąsik's - red.) mandaten vervielen op het moment dat er een definitieve veroordeling was voor een misdrijf dat werd vervolgd door middel van een openbare aanklacht, zei Sylwia Gregorczyk-Abram van het initiatief Vrije Rechtbanken.

Parlementsleden van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) probeerden woensdag veroordeelde politici Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik naar de Sejm te brengen. De maarschalkswacht stond in de weg. De politici van de oppositie negeerden de bevelen en er ontstond een handgemeen. De vraag of Kamiński en Wąsik het recht hadden om te eisen dat ze de Sejm in mochten, werd beantwoord door Sylwia Gregorczyk-Abram van het initiatief Vrije Rechtbanken.

- Natuurlijk hadden ze niet het recht om dat te doen, want hun mandaten vervielen op het moment dat er een definitieve veroordeling was voor een misdrijf waarvoor een openbare aanklacht was ingediend, een gevangenisstraf. De grondwet is hier duidelijk in, net als de kieswet. Deze mandaten vervallen op dat moment. Deze procedure voor de voorzitter van de Sejm, waarover zoveel wordt gesproken, gaat niet over de inhoudelijke verificatie van deze beslissing, of deze mandaten terecht of onterecht zijn verlopen, het gaat alleen over een soort technische verificatie en goedkeuring hiervan door het Hooggerechtshof," zei Sylwia Gregorczyk-Abram.

Dubois: Wąsik kan beweren dat hij een krokodil of een parlementslid is, zolang hij zich niet voordoet als hem

Een post op het X-platform (voorheen Twitter) van voormalig parlementslid Maciej Wąsik werd genoemd door de tweede gast van "Fakty po Faktach". - vicevoorzitter van het Staatstribunaal Jacek Dubois. Wąsik schreef gisteren dat hij parlementslid was en dit werd door het Hooggerechtshof verklaard.

- De bepaling van artikel 227 van het Wetboek van Strafrecht zegt dat wie zich voordoet als een openbaar ambtenaar om zijn taken uit te voeren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal een jaar. We hebben het hier dus over een misdrijf en ik ben zeer verbaasd dat het openbaar ministerie nog geen actie heeft ondernomen. We hadden een poging om ons voor te doen als een ambtenaar, dus we hebben een strafbaar feit," beweert Dubois.

- Natuurlijk is er vrijheid in Polen, iedereen mag beweren wie hij is. De heer Wąsik kan beweren dat hij een krokodil of een parlementslid is, zolang hij zich maar niet voordoet als een imitator. We hebben een compromitterende situatie. Het verbaast me dat we hierover praten en dat het Openbaar Ministerie niet ingrijpt," voegde hij eraan toe.

"Natuurlijk is er niet gemarteld".

Op de vraag of hij wist of Mariusz Kamiński gemarteld was, antwoordde Dubois dat "natuurlijk niet". Hij verwees naar de gedwongen voeding van Kamiński. - Natuurlijk was er geen marteling, het was allemaal legaal. Op het moment dat Kamiński weigerde eten te nemen, overtrad hij de wet, want er zijn duidelijke regels dat een veroordeelde zich niet op een dergelijke manier mag gedragen, en de voedingsprocedure was volkomen legaal. Het was geen actie van de regering, het was een verzoek aan de rechtbank, die de uitspraak deed en het recht heeft om dat te doen, dus dit is helemaal een verwarring van concepten en demagogie," legde Dubois uit.

- Ik heb de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nagetrokken na deze woorden van Jarosław Kaczyński. Ik ben het met de raadsman eens dat hier gronden voor waren en een goede voorbereiding. Het was geen beslissing van een gevangenbewaarder of een gevangenisdirecteur. Er waren medische adviezen die eenvoudigweg aangaven dat als de heer Kaminski geen sondevoeding zou krijgen, hij zou kunnen sterven of aanzienlijke schade aan zijn gezondheid zou kunnen oplopen," zei Gregorczyk-Abram.

- Als we twee waarden tegen elkaar moeten afwegen: leven en gezondheid of inmenging in zijn vrijheid, zoals persoonlijke integriteit, dan is het duidelijk dat leven en gezondheid het moeten winnen. Vandaar deze beslissing, goedgekeurd door de penitentiaire rechtbank, die dit soort procedure toestond, voegde ze eraan toe.

Waar werden Wąsik en Kaminski voor veroordeeld? "Ze begonnen burgers een gerechtigheidstest aan te doen".

Op de vraag waar de aanklachten tegen Kamiński en Wąsik over gingen, antwoordde Dubois dat het vooral ging over het overschrijden van bevoegdheden. - In de eerste plaats overschreden ze hun bevoegdheden, omdat ze illegaal toezicht hielden, ze begonnen burgers op de proef te stellen, wat je niet kunt doen. U kunt een provocatie initiëren als daar aanleiding voor is. Ze deden het zonder enige reden - zei de gast van "Fakty po Faktach"..

- Dan was er het afpersen van gerechtelijke goedkeuringen voor afluisteren, dan was er het in omloop brengen van illegale documenten. Deze lijst met beschuldigingen was erg lang. Het was een consistente actie, waarbij de agenten hun bevoegdheden overschreden, dus we hebben het niet over politiek, we hebben het over criminele zaken en daarvoor zijn ze veroordeeld," voegde hij eraan toe.

Wat was het landschandaal?

Het landschandaal was een provocatie tegen de toenmalige vice-premier in de regering van Jarosław Kaczyński, Andrzej Lepper. Zoals Konkret24 eraan herinnert, voerde de CBA in de zomer van 2007 een operatie uit waarbij twee mensen van het ministerie van Landbouw onder leiding van Lepper de zogenaamde een gecontroleerde omkoping voor de ontlandbouw van land in Mazurië. Het lek maakte het echter moeilijk om de zaak tot een einde te brengen. Volgens de rechtbank heeft Kamiński de CBA-provocatie gepland en georganiseerd, en opdracht gegeven tot het misleiden van één persoon en het aanzetten tot corruptie, terwijl er geen gronden waren om een CBA-operatie op gang te brengen bij het ministerie van Landbouw. Kamiński's bevelen werden uitgevoerd door zijn plaatsvervanger Maciej Wąsik en twee officieren van de operationele en onderzoeksafdeling - zo lezen we op Konkret24.

Als gevolg hiervan werd Andrzej Lepper ontslagen door de toenmalige premier Jarosław Kaczyński, waardoor de coalitie PiS-Samoobrona-LPR instortte, wat leidde tot vervroegde verkiezingen. Na hen nam de PO-PSL-coalitie de macht over.

Auteur:  ek//mrz

Bron:    TVN24 przez ek//mrz       język po Polsku